Noi obligații de mediu pentru industria hotelieră și a serviciilor alimentare

Noi obligații de mediu pentru industria hotelieră și a serviciilor alimentare
person Horeca
access_time_filled

obligatiimediuhorecaGestionarea tuturor tipurilor de ambalaje este, încet-încet, îmbunătățită în România și transformată în gestionare durabilă a materialelor, pentru a proteja, a conserva și a îmbunătăți calitatea mediului, pentru a proteja sănătatea umană și pentru a crea noi oportunități economice pentru stimularea competitivității pe termen lung. Acesta este și scopul pentru care legislația de mediu se adaptează încontinuu, stipulând noi obligații în legătură cu ambalajele folosite și deșeurile de ambalaje rezultate în urma activității lor.

Pentru ca economia să devină cu adevărat circulară, este necesar nu doar să se adopte măsuri suplimentare privind producția și consumul sustenabile, dar, mai ales, să se respecte toate normativele existente, pentru a nu cădea iarăși în paradigma autohtonă a formei fără fond.

Ultimul act normativ adoptat în acest sens, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2019, transpune în legislația de mediu Directiva (UE) 2018/852 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018, aducând obligații noi și clarificări la obligațiile existente ale societăților din România în ceea ce privește deșeurile de ambalaje.

Astfel, pentru agenții economici din industria hotelieră și a serviciilor alimentare (mai ales cei care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi) care produc, în urma activității lor, ambalaje folosite și/sau deșeuri de ambalaje similare celor provenite din gospodării, Ordonanța nr. 50/2019 prevede obligația de a lua una din următoarele măsuri:

  • fie să returneze ambalajele folosite pentru care au plătit o sumă de bani în cadrul unui sistem de garanție-returnare;
  • fie să predea ambalajele folosite unor colectori autorizați, care fac dovada unui contract valabil încheiat cu o organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului;
  • fie să depună deșeurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, în sistemele de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de către operatorii de salubrizare.

în situația agenților economici care produc astfel de ambalaje și/sau deșeuri de ambalaje și care nu au ca obiect de activitate coduri CAEN aferente industriei hoteliere sau a serviciilor alimentare, O.U.G. nr. 50/2019 prevede următoarele obligații alternative:

  • să le predea unor colectori autorizați pentru achiziționarea deșeurilor de ambalaje de la populație;
  • să le depună, pe tipuri de materiale, în sistemele de colectare separată a deșeurilor municipal gestionate de către operatorii de salubrizare.

Tot de anul trecut, depunerea on-line a declarațiilor la Fondul pentru mediu se face prin intermediul serviciului „Depunere declarații on-line”, pus la dispoziția contribuabililor pe pagina de Internet a Administrației Fondului pentru Mediu (www.afm.ro).

Semnarea declarațiilor transmise on-line se poate face doar de către administratorul sau reprezentantul legal al societății, numai prin utilizarea unei semnături electronice calificate, care se bazează pe un certificat, emis de către un prestator de servicii acreditat în conformitate cu prevederile Regulamentului (U.E.) nr. 910/2014. Declarațiile fiscale transmise prin intermediul serviciului „Depunere declarații on-line” se consideră comunicate la data furnizată prin aplicație odată cu numărul de înregistrare alocat.

în contextul legislativ actual care reflectă diverse probleme de mediu este tot mai evident că managementul deșeurilor, cantitatea de emisii și consumul au implicații importante pentru sectoarele din industria ospitalității, iar legislația în vigoare menține orientarea companiilor în direcția adoptării de practici sustenabile.

Articol scris de avocat Constantin Neacșu.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302