Plăcile ceramice decorative, ideale pentru baruri, cafenele și restaurante

Plăcile ceramice decorative, ideale pentru baruri, cafenele și restaurante
person Horeca
access_time_filled

Plăcile ceramice decorative sunt utilizate frecvent în domeniul barurilor, cafenelelor și restaurantelor pentru că sunt durabile, igienice, nu se ard și nu se afumă, se curăță și se întrețin ușor și nu se pătează. Pe lângă aceste avantaje, poate cel mai important este acela că ele pot crea ambiente deosebite, mai ales în combinație cu lumina.

Cameleonia vă propune soluții decorative handmade, utilizând gresie și faianță realizată și pictată manual în Spania de către artizani ce folosesc tehnici vechi de sute de ani. în continuare vom înțelege cum se dezvoltă un proiect de acest tip.

piatapesteromania

Designerul de interior propune un model ce poate avea o anumită formă, culoare, textură și volumetrie. împreună cu atelierul spaniol validează posibilitatea realizării din punct de vedere tehnic a produsului dorit. Apoi produce câteva mostre cu variații de culoare pentru a se alege produsul final. Atunci când designerul și beneficiarul au acceptat culoarea finală se trece la realizarea întregii cantități necesare în proiect.

în execuție se pleaca de la amestecarea argilei cu apa într-un malaxor, până când devine modelabilă. în prealabil s-au realizat matrițe care reproduc forma dorită. Argila este presată în acestea, nivelată și apoi se scoate. De exemplu, pentru plăci de 10×10 cm se folosește o plasă de metal cu ochiuri de această dimensiune. Dacă plăcile au și relief, se presează fiecare într-o matriță care reprezintă negativul formei. Produsele rezultate se introduc la cuptor timp de 24 de ore într-un ciclu în care temperatura crește treptat până ajunge la 1000 de grade Celsius pentru plăcile decorative ce se vor folosi în interior sau 1300 de grade Celsius dacă se vor folosi la exterior și apoi iar descrește treptat. Variația temperaturii este lentă pentru ca plăcile să nu crape. Cu cât temperatura este mai mare cu atât rezultă un produs mai puțin poros și deci mai rezistent la infiltrații de apa și la variații de temperatură (îngheț-dezgheț). La finalul acestei faze rezultă produsul intermediar, placa de gresie sau faianță care în acest moment are culoarea argilei folosite (albă, roșie, neagră).

în etapa următoare placa de faianță sau gresie este glazurată cu o vopsea în care pigmenții se vitrifică la temparaturi înalte și acoperă porii argilei, conferindu-i impermeabilitate în spațiile umede. Când glazura s-a uscat, ea poate fi un fundal pe care se pot picta manual motive geometrice, fitomorfe, zoomorfe sau orice model conceput de către designer. Se introduce iar la cuptor pentru 24 de ore crescând temperatura până la 1000 grade Celsius și apoi rezultă produsul final în care culorile sunt deja vitrificate. întreținerea și curățarea produsului final se face cu o cârpă umedă.

Una din aplicațiile cele mai frecvente este realizarea de personalizări, în care numele și/sau logo-ul restaurantului este pictat pe faianță, în interior sau la exterior, ceea ce îi asigură o identitate clară spațiului.

Altă manieră decorativă este publicitatea pe faianță în cadrul restaurantelor. Acestă soluție se folosește în Spania de peste 100 de ani și este foarte interesantă pentru proprietarii de business în horeca pentru că finanțarea unui astfel de decor poate fi asigurată de către un furnizor de băuturi.

placicameleonia

Apoi se pot realiza decoruri artistice din faianța pictată, care reproduc o fotografie sau o scenă ce sugerează specificul restaurantului. Cu cât dimensiunea ansamblului pictat este mai mare, cu atât efectul este mai spectaculos. De exemplu, o pictură pe faianță cu dimensiunile 360 cm x180 cm conferă un impact vizual puternic, de neuitat pentru clienții restaurantului, conferind unicitate locației.

Èšinând cont de posibilitățile nenumărate explorate mai sus, ne dăm seama că, spre deosebire de plăcile decorative industrializate, la cele handmade limita este dată de imaginația noastră. Faianța este un material rece, care însă, atunci când este realizată și pictată manual, emană căldură și viață. Această senzație provine și din faptul că, în timp faianța industrializată este toată la fel, cea handmade are variații de la o placă la altă și chiar mici imperfecțiuni.

Vă invităm să explorați acest univers plin de culoare, propus în România de către Cameleonia.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302