Horwath HTL: Ofertă excedentară de camere de hotel în Bucureşti
Potrivit unei analize a piețelor hoteliere europene, dată publicității recent de Horwath HTL, piața hotelieră bucureșteană se confruntă cu o ofertă excedentară de camere de hotel, lucru care va duce în 2012 la o luptă crâncenă a hotelierilor pentru a-și menține afacerile profitabile. Potrivit raportului, deși gradul de ocupare al hotelurilor bucureștene și-a revenit notabil în 2011, acesta nu a reușit să depășească pragul de 60% (situându-se undeva la 52%), iar ADR-ul (Average Daily Rates) a rămas la nivelul din 2010.
Raportul „Hotel yearbook 2012” precizează și faptul că turismul românesc este unul în principal de business, cea mai importantă destinație în acest sens fiind Bucureștiul. În ceea ce privește investițiile în piața hotelieră din România, acestea sunt în scădere potrivit raportului, înregistrându-se puține investiții în orașele secundare din România, menționând aici doar Clujul și Poiana Brașov.
Revenind la piața hotelieră bucureșteană, întrebarea „Mai este loc de hoteluri în capitala României?” rămâne una pertinentă. Lucian Marinescu, Senior Associate la compania Trend Hospitality, a declarat în cadrul conferinței „Hospitality Trends” că mai este nevoie de hoteluri pe piața bucureșteană, însă nu de orice hoteluri. Potrivit acestuia, Bucureștiul duce lipsă de hoteluri de tip buget.
În capitală există o structură total neechilibrată a hotelurilor: aproape jumătate din hoteluri (42%) sunt de 4 stele, 19% sunt hoteluri de 5 stele și doar 9% hoteluri de 2 stele.
În 2012, 300 de noi camere de hotel se vor adăuga pe piața hotelieră bucureșteană. 4 hoteluri și-au anunțat inaugurarea în 2012: Europa Royale, Premier Palace, Marshal și Carol. Reamintim că numărul total al hotelurilor din România a ajuns în 2011 la 1245, Bucureștiul concentrând 10,6% din totalul hotelurilor existente în România.