Este ca si cum tara noastra ar fi total iesita din comun! Chiar nu se poate circula in Romania fara sa treci prin cratere enorme. Sivoi, ca de obicei va veti intreba ce legatura au toate acestea cu bucataria si restaurantele. Ei bine, chiar exista o mare legatura. Cum credeti ca ar putea turismul sa functioneze, deci alimentatia publica, fara strazi decente? Eu sincer, daca ar fi sa petrec o saptamana la Poiana Brasov sau Mamaia, ar trebui sa ma gandesc de un milion de ori inainte! Mai degraba o iau pe autostrada spre Sezged si… am ajuns la destinatie… mare sau munte! Amuzant este ca aud vorbindu-se de noi viniete, cu 19 centre de control optice pentru a verifica cine plateste si cine nu. Eu le cer un singur lucru domnilor guvernanti si apoi promit ca ma intorc la oile mele si va vorbesc despre bucatarie. Domnilor, vorbesc despre acel popor care transpira pentru banutii castigati. Acel popor care se trezeste de dimineata si se duce la munca chiar si pe ger sau ninsori abundente. Oare nu a platit destul pentru niste servicii care nu exista? Ei chiar platesc rovinieta pentru a obtine servicii mai bune, dar unde sunt acestea? Oricum este important ca la fiecare intrare intr-un sat mai mic, exista inscriptii care indica numele acestuia. Of, cat de multi bani se arunca! Uneori am impresia ca guvernantii nostri se comporta ca niste constructori, care incep sa lucreze la o casa de la acoperis si nu de la fundatie! Am simtit nevoia sa ma descarc pentru ca unul dintre aceste cratere mi-a distrus masina, iar acest lucru m-a costat. in fine, sa trecem mai departe.
Spunem da ingredientelor sanatoase
– Ma astept la multe in acest an. Ma astept ca toti sa inceteze sa vorbeasca despre diete. Cand spun toti ma refer la jurnalisti (asa-zisii nutritionisti), la bucatari care habar nu au despre ce vorbesc, la pseudo-vedete, care nu stiu sa lege doua vorbe si mananca gratar cu cartofi prajiti. Chiar ei se apuca sa vorbeasca despre omega 3, 6 sau 24.000.000. Haideti sa-i lasam pe specialistii in nutritie sa vorbeasca si sa-si faca meseria. Dar stiti de ce sunt specialisti? Pentru ca au studiat, lucru pe care nu cred ca l-au facut cei despre care vorbeam inainte si care ne dau sfaturi, de cele mai multe ori gresite. Dieta disociata, dieta pe baza de proteine, diete cu oua, dieta rosie, alba sau in dungi! Cate aberatii! Sunt sigur ca cel mai sanatos mod de a trai este acela de a face totul cu bun simt. Trebuie sa mancam si sa bem cu masura. Nu trebuie sa facem exces, dar nici sa ne abtinem de la niste lucruri. Trebuie sa ne simtim bine cu noi insine, iar pentru asta avem nevoie de incredere in noi. Faptul ca uneori facem excese sau ne abtinem, ne face sa ne pierdem increderea in noi insine. Nu trebuie insa sa confundam normalitatea cu „boli” grave precum obezitatea. in aceste cazuri, nu sunt suficienti prietenul sau prietena care sa-ti puna sa mananci aia sau ailalta. Este nevoie de un medic specialist, de un nutritionist in mod special. in teorie, organismul nostru ne atentioneaza in momentul in care un aliment nu este pe placul lui. Asadar, sa-l ascultam! Haideti sa invatam sa ne ascultam propriul corp! Astfel, sper ca bucatarii din noua generatie sa povesteasca gastronomia clientilor lor cu mare bucurie, intr-un mod simplu care sa fie pe intelesul tuturor. Vorbim despre o gastronomie noua, ce are la baza ingrediente naturale si sanatoase. Mi-e teama cumva ca voi intra in contradictie cu ceea ce am spus mai devreme, pentru ca si eu am pareri. Dar, ma rog. Este foarte greu sa gasesti produse naturale si sanatoase, veti spune voi. Iar eu vin si va spun ca nu este adevarat si ca anul acesta trebuie sa invatam mai intai sa facem cumparaturi si apoi sa gatim. Trebuie sa invatam sa ne alegem materia prima mai intai , sa o selectionam si sa nu cumparam produse de la cine vrea sa ne vanda porcarii. Haideti sa invatam sa citim bine etichetele, chiar si pe cele care au scrisul mic-mic. Cu ceva timp in urma, eram intr-un magazin mare si aveam pofta de un simplu crenvurst. Pun mainile pe primul pachet si incep sa citesc: grasimi, coji, organe, cartofi si carne 18 % . Hmm, ÃŽmi spun totusi ca am nimerit un produs de o calitate inferioara. Din pacate, m-am inselat. Era vorba de un produs de o calitate superioara, iar pe eticheta lui scria mare: crenvurst din carne de porc! Offf, dar cu 18% carne?! Dar am innebunit? Oare ce le dam sa manance copiilor nostri? Va rog asadar sa fiti mai atenti atunci cand cumparati produse, daca aveti aceasta posibilitate. in Italia, de exemplu, nu veti gasi un produs sub 50% carne. Desigur ca unele dintre produse contin polifosfati si lactoza, insa calitatea determina succesul acestora. Ne confruntam mereu cu aceeasi problema: incercam sa vindem clientilor nostri un produs de o calitate inferioara. Ceea ce vindem ne reprezinta! Cand o sa invatam oare ca la pizza nu mai trebuie sa folosim sunca de Praga pentru ca acesteia i se injecteaza 13,8% lichid? Adica la 2380 g de sunca, 1380 este lichid! Noi ne batem joc de consumator si nu putem avea pretentii ca afacerile noastre sa mearga bine. Mai devreme sau mai tarziu, clientul renunta la noi. Åži, pentru a cita un bun prieten al meu, Vali, care cu siguranta ma citeste, va spun ca important este sa oferim calitate pentru ca restul… rezulta. Spor la treaba!