Hotelurile economice, baza dezvoltarii pietei hoteliere din Europa
Hotelurile economice, baza dezvoltarii pietei hoteliere din Europa
Desi piata hoteliera din Europa este in revenire, bugetul pentru noi investitii ramane limitat, iar hotelurile economice vor continua sa fie sectorul dominant in investitii. Hotelurile economice au atras in ultimii doi ani mult mai multe proiecte de investitii decat hotelurile de lux, potrivit ultimului raport al firmei de consultanta pentru hotelieri HVS si firmei de consultanta pentru constructii Davis Langdon.
Potrivit datelor de la Lodging Econometrics, 33% din hotelurile aflate in stadiu de plan sau in constructii sunt hoteluri economice, adica un total de 242 de hoteluri, in timp ce 100 sunt proprietati mid-market. Acest tip de hoteluri vor aduce aproximativ 10.700 de camere. Majoritatea hotelurilor economice aflate in plan de constructie se afla pe piete mature, precum cele din Marea Britanie (38% din hotelurile economice aflate in faza de constructie), Germania (13%), Spania (13%) si Rusia (10%). Cu cat o cladire costa mai putin, cu atat dezvoltarea si timpul de penetrare pe piata se face mai repede. Acest lucru, coroborat cu faptul ca sustinatorii financiari considera recuperarea investitiei mai sigura si mai rapida a dus la inmultirea hotelurilor economice.
Un studiul realizat de cei de la HVS pentru luna august 2010 arata ca, business travelul in sectorul hotelier din Europa sunt in revenire si foarte multe hoteluri de lux midscale si upscale au inregistrat venituri duble. Cu toate acestea revenirea economica este inca fragila si calatoriile de business si leisure raman sensibile datorita preturilor.
Piata hoteliera a fost in scadere inca din a doua jumatate a anului 2008. De atunci, dezvoltarea pietei hoteliere din Europa a scazut la o rata anuala de 4%, in principal datorita lipsei de fonduri pentru noi proiecte si o incredere scazuta in piata de investitii hoteliere. Acest declin este asteptat sa continue pana in 2013-2014, cand cele mai recente hoteluri construite vor incepe sa genereze profit, iar imprumuturile pentru dezvoltarea pietei hoteliere vor deveni din nou accesibile la scara larga.