Salinele, obiectivele turistice care ar putea salva turismul romanesc

Salinele, obiectivele turistice care ar putea salva turismul romanesc
person Horeca
access_time_filled

Salinele, obiectivele turistice care ar putea salva turismul romanesc

Salinele autohtone ar putea sa aduca in Romania sute de mii de turisti de peste hotare. Cu o singura conditie: sa se investeasca in infrastructura fostelor exploatari de sare si in promovarea lor.

3salina3-mareSalina Turda

Salina Turda din inima Ardelului este acum un adevarat parc de distractii, cu mese de biliard, terenuri de minigolf, piste de popice, roata carusel si zone special amenajate pentru copii. Pe langa acestea, in subteran s-au mai amenajat lifturi panoramice, un amfiteatru cu scaune incalzite, un balcon circular suspendat la 40 de metri deasupra salii sapate in sare, un centru de tratament modern, iar la suprafata a fost reabilitata intrarea in mina si s-a modernizat unul dintre drumurile de acces. in enorma cavitate subterana ramasa dupa incheierea exploatarii s-au investit 5,8 milioane de euro (4,8 milioane de euro, din fonduri europene, restul, din bugetul consiliului local si al celui judetean).

5salina_turda_mSalina Turda

Evolutia in timp a salinelor ca obiective turistice

Desi foarte vizibila in ultima vreme, Salina Turda nu este singurul obiectiv de acest gen din Romania. Tot in Transilvania, la Praid, langa Sovata, salina le ofera vizitatorilor un restaurant, o crama, o biserica, un muzeu si o expozitie de arta, dar si numeroase locuri de joaca pentru mai toate varstele. Toate, la multi metri sub pamant, in galeriile abandonate. „De fiecare data cand vin la Sovata, vin si aici. Aerul sarat imi face bine, iar peisajul subteran este impresionant”, spune Maria Vlad din Targu Mures.

1Salina-Tragu-Ocna1Salina Praid

Dincolo de munti, la Slanic Prahova, salina incearca sa-si atraga vizitatorii tot cu locuri de joaca, terenuri de sport sau impresionante lucrari de arta realizate din sare, dar si cu o serie de magazine subterane. Salina de aici sufera, insa, din cauza liftului vechi si neiluminat cu care se face accesul in subteran. in vara trecuta, unele probleme la structura de rezistenta a ascensorului au dus la inchiderea temporara a minei. Ceea ce a provocat pierderi semnificative turismului din zona, care si asa a avut de suferit dupa ce Muntele de Sare si Grota Miresei au fost puternic erodate de precipitatii.

2salina slanicSalina Slanic Prahova

Opinii contradictorii starneste si salina de la Ocnele Mari, de langa Ramnicu Valcea. in timp ce unii apreciaza peisajul si dotarile din subteran, altii se plang de faptul ca de la parcare pana la microbuzul care te duce in salina este mult de mers pe jos, de cozile lungi de la intrare sau de starea proasta a locurilor de joaca din interior.

La cateva sute de kilometri inspre nord, la Cacica, in Suceava, vechea salina se remarca prin sala de bal din subteran, care a fost utilizata zeci de ani de mineri pentru diverse festivitati, dar si prin bisericile si lacul sarat artificial construite la zeci de metri sub pamant.

2salinacacicaSalina Cacica

Potentialul de dezvoltare

in marea majoritate a cazurilor, in imediata apropiere a salinelor se afla si stranduri cu apa sarata. Daca fostele mine de sare sunt vizitate tot timpul anului, temperatura fiind constanta (in jur de 10-12 grade Celsius), evident ca strandurile functioneaza numai in sezonul cald. Impreuna, ele atrag sute de mii de turisti anual. Astfel, o salina ceva mai putin cunoscuta, cum este cea din Targu Ocna, a avut 130.000 de vizitatori in 2009, numarul acestora crescand usor, pana la 135.000 in 2010. Potrivit datelor oferite de conducerea acestei institutii, in fiecare din cei doi ani s-au incasat peste 2,1 milioane de lei de la turisti, cheltuielile de functionare fiind de 1,85 de milioane de lei in 2009 si de 1,77 milioane de lei anul trecut. Pentru a creste atat numarul de vizitatori, cat si incasarile, cei de la Targu Ocna au in plan sa amenajeze un teren de sport, o parcare pentru turisti si un modul alimentar in cadrul strandului, dar si sa cumpere un autobuz nou pentru transportul inspre si dinspre mina.

4salina-turdaSalina Turda

Astfel de investitii ar putea pune, treptat, salinele romanesti pe harta turismului european. in multe tari din UE, vechile exploatari de sare s-au transformat in adevarate mine de aur. Salina Wieliczka din Polonia, de exemplu, atrage anual circa 800.000 de vizitatori, care platesc cam 12 euro de persoana, iar in minele de sare din zona Salzburg biletul de intrare ajunge la 18 euro pentru adulti. Intrarea la oricare dintre cele sapte saline romanesti deschise publicului se face la un pret inca aproape simbolic: intre opt si 18 lei de persoana.

Sursa: capital.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302