Privatizarea singura solutie pentru Tarom?
Privatizarea singura solutie pentru Tarom?
Pentru ca Tarom a fost inclusa pe lista companiilor monitorizate de FMI din noul acord, guvernul va cauta un investitor strategic pentru operatorul aerian roman pana la finele anului si va privatiza compania de transport aerian atunci cand conditiile pietei o vor permite.
Numarul pasagerilor transportati anul trecut de Tarom a crescut cu 24% fata de anul precedent, de la 1,77 milioane de calatori la 2,2 milioane de pasageri, potrivit datelor preliminare ale companiei.
Tarom estimeaza ca in acest an cheltuielile vor fi egale cu veniturile, fata de un castig bugetat de 19,8 milioane lei anul trecut, conform proiectului de buget pentru 2011. Compania a inregistrat pierderi de 90,99 milioane de lei in 2009, cand miza pe un profit de 760.000 de lei.
in prezent, cel mai mare datornic la stat este Compania Nationala a Huilei (CNH). Reprezentantul FMI, Jeffry Franks a precizat ca exista 150 de companii de stat, iar Guvernul va avea la dispozitie sase luni pentru a le analiza si a gasi o strategie pentru fiecare. Astfel, exista posibilitatea inchiderii, privatizarii sau restructurarii acestora. Datoriile celor 150 de companii de stat de pe lista FMI au ajuns la 5 miliarde de euro.
in prezent, printre companiile monitorizate de Fondul Monetar International se afla CNH, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti, Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare, Posta Romana si Oltchim.