Managerii de pensiuni, invitaţi în proiectul “Întreprinzători în turism – Pensiuni în România”
Managerii de pensiuni din România dar și viitorii întreprinzători din turismul de pensiune românesc sunt invitați în programul finanțat de UE „Întreprinzători în turism – Pensiuni în România”, derulat în perioada februarie 2011-februarie 2013, de către Fundația Națională a Tinerilor Manageri în parteneriat cu Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) și Asociația Tinerilor Agricultori din Almeria – ASAJA Spania.
Proiectul, o oportunitate pentru managerii de pensiuni
Participanții vor beneficia de o serie de oportunități de a-și dezvolta afacerile precum consultanță specializată gratuită, schimburi de experiență cu pensiuni din Spania, acessul la un program de educație managerială și consultanță online, dar și oportunitatea de a-și promova gratuit pensiunea sau afacerea turistică, într-un portal dedicat exclusiv pensiunilor din România, care va fi lansat la sfârșitul lunii iulie.
Proiectul beneficiază de un buget de aproximativ 5 milioane de euro, ceea ce îl plasează pe primul loc printre proiectele naționale de dezvoltare pentru turismul de pensiune. Pe parcursul lunii iunie 2011 au fost organizate 7 conferințe regionale, la care au participat peste 1600 de actuali și viitori antreprenori în turism și manageri de pensiuni din toate regiunile României, ultima conferință fiind organizată pe 30 iunie la București, la Rin Grand Hotel, pentru întreprinzătorii din regiunile Sud și București-Ilfov. Participarea numeroasă și numărul mare de tineri care doresc să-și dezvolte o afacere în turism demonstrează interesul mare pentru acest sector al turismului de pensiune, potrivit managerului de proiect, Valentin Miron.
Proprietarii de pensiuni trebuie să se profesionalizeze
Maria Stoian, președinte fondator ANTREC a vorbit despre viitorul turismului la pensiune în România și a spus în prezent există 5000 de pensiuni în mediul rural și urban, cu o capacitate de cazare de 150.000 de locuri care trebuie umplute. Maria Stoian a subliniat importanța profesionalizării pentru proprietarii de pensiuni, proiectul mai sus amintit venind în sprijinul acestora prin componenta de e-Learning. De altfel, scopul acestui proiect este de a crea o comunitate de antreprenori din sectorul turistic și manageri de pensiuni să beneficieze de instruire, informare și consultanță pentru a-și dezvolta afacerile. Mai mult, proiectul își propune să crească potențialul turistic și capacitatea de a atrage turiști români și străini, potrivit lui Valentin Miron.
În cadrul conferinței s-a vorbit și despre problemele cu care se confruntă pensiunile românești, precum gradul scăzut de ocupare în extrasezon, un lucru care trebuie remediat, dar și despre greșelile frecvente din turismul de pensiune românesc: neglijarea calității serviciilor: servire, siguranță, curățenie, comportamentul similar cu toți oaspeții, amenajarea pensiunii în neconcordanță cu specificul local dar și prezența scăzută pe internet și axarea pe turiștii români, în contextul în care piața internațională este în continuă creștere, iar cea românească în scădere.
Beneficii pentru participanții în proiect
• Acces la un program modern de educație managerială și consultanță, online, ce va conține module de curs personalizate pentru dezvoltarea afacerilor și tehnici avansate de management și marketing turistic. (se desfășoară în perioada februarie 2012-octombrie 2012).
• Oportunitatea de a promova gratuit pensiunea sau afacerea turistică pe portalul www.cazarelapensiune.ro, care va fi funcțional începând cu sfâșitul lunii iulie, și unde se vor putea face și rezervări.
• Promovarea pensiunii într-un catalog național, care va fi editat și în limba română și engleză.
• Acces la consultanță personalizată , prin intermediul rețelei de consultanți regionali specializați.
• Avantajul de a învăța din cele mai bune practici europene, prin intermediul schimbului de experiență la pensiuni de prima categorie din Spania.
• Posibilitatea de a intra în legătură cu alți manageri și proprietari de pensiuni, cu furnizori de servicii conexe și acces la o întreagă rețea de resurse dedicate.
• Acces la rezultatele celei mai ample cercetări realizate până acum în ceea ce privește preferințele turiștilor și oportunitățile de dezvoltare ale turismului de pensiune.
Date despre pensiuni
Conform estimărilor, doar 6% din totalul cifrei de afaceri realizate în turism aparține pensiunilor, în timp ce în țări precum Spania sau Italia, procentul este mult mai ridicat. 80% din pensiunile românești sunt în casele localnicilor, în timp ce 20% sunt construite special pentru acest lucru. 85% dintre proprietarii de pensiuni din România sunt localnici iar 15% sunt locuitori ai marilor orașe. De asemenea, 80% din pensiuni sunt situate în regiunile montane și submontane.
Deja aproximativ 1000 de actuali și viitori întreprinzători din turism s-au înscris în programul Întreprinzători în turism – Pensiuni în România. Cei care doresc să se înscrie în acest program, pot accesa www.intreprinzatorturism.ro. Proiectul este implementat FNTM, în parteneriat cu Asociacion Agraria de Jovenes Agricultores de Almeria – ASAJA și ANTREC. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”.