Bucătarii Unilever Food Solutions oferă sfaturi “sănătoase” consumatorilor români

Bucătarii Unilever Food Solutions oferă sfaturi “sănătoase” consumatorilor români
person Horeca
access_time_filled

Bucătarii Unilever Food Solutions din 74 de țări, printre care și România, transmit o serie de sfaturi consumatorilor și clienților restaurantelor din România, dar și românilor care vor să mănânce sănătos și să gătească sănătos acasă, totul în urma unor studii realizate de companie în România, care relevă faptul că românii sunt tot mai interesați de ceea ce conține mâncarea la restaurant.
Sfaturile bucătarilor din cele 74 de tari în care există divizia Unilever Food Solutions au toate un punct comun, acela că trebuie să luăm în considerare opțiunile mai sănătoase și mai ușoare atunci când mâncăm în oraș sau când ne pregătim singuri mâncarea acasă – bucătarii încurajează consumatorii să aleagă legumele la prânz și la cină, pe care să le gătească sau să le ceară gătite cât mai sănătos, renunțând la pregătirea lor prin prăjire.

save2Bucătarii din Polonia recomandă să ne asigurăm că felul de mancare ales la pranz sau cină se află „sub ocupația” legumelor, care asigură aportul necesar de vitamine și fibre. Sfaturile lor se apropie de cele împărtășite de bucătarii turci: „Gândește vegetarian!” ne sfătuiește bucătarul UÄŸur Volkan Uysal. El oferă ca exemplu mâncarea din Turcia, care conține în mare parte carne tocată și miel, la care propune o variantă mai sănătoasă: „Pentru o alternativă mai sănătoasă, încearcă să substitui carnea cu legume”.
Sfaturile din Germania pentru mâncarea aleasă la restaurant sau gătită acasă sunt legate de modul de preparare a mâncării. Legumele ar trebui să le cerem gătite la abur pentru că nutrienții și gustul se păstrează mai bine prin pregătirea la abur decât în apa clocotită.
Dintre toate legumele, una singura este considerată „super-aliment” de bucătari și nu trebuie să lipsească din mâncarea comandată la restaurant sau gătită acasă, măcar o dată la două zile – broccoli, pentru că, după cum explică bucatarul este unul dintre cele mai complete alimente din lume, conținând o mare cantitate de vitamine și minerale. Bucătarii îi sfătuiesc pe consumatori să încerce să introducă câte o bucățică de broccoli în dieta lor în fiecare zi.  Â
healtyeatBucătarii Unilever Food Solutions din România amintesc că toate ingredientele din care ne pregătim mâncarea pot fi sănătoase, provocarea fiind aceea de a ști cum să le combinăm și cum să le preparăm. „Când ieșim să mâncăm în oraș ar trebui să alegem preparate gătite ușor, să nu combinăm preparate cu aport de lipide mare (carne, pește gras, prăjeli) cu preparate cu procent mare de carbohidrați (cartofi, fasole). Peștele ar trebui consumat minim de 2 ori pe săptămână, iar în pregătirea mâncării ar trebui să fie folosite uleiul de măsline extravirgin, ierburile aromatice (busuioc, pătrunjel, mărar), usturoiul și salatele de sezon.” spune Robert Voicu, bucătar Unilever Food Solutions.
Vedetele meniurilor sănătoase sunt legumele, conform sfaturilor bucătarilor Unilever Food Solutions, recomandarea lor fiind de a mânca cinci porții de legume zilnic pentru a satisface necesarul de vitamine și minerale. Legumele, spun bucătarii, trebuie mâncate în forme cât mai diferite. „Începe cu supa la masa de prânz. Atunci când iei masa în oraș, încearcă să comanzi întâi o supă, deoarece ai nevoie de cinci porții de legume pe zi și în acest fel vei consuma una dintre ele sub o formă delicioasă”, ne sfătuiesc bucătarii belgieni.
Risotto, foarte des comandat în restaurante și gătit acasă, preparat în general din orez ar putea fi gătit mai sănătos folosind alacul (un soi de grâu integral cultivat la noi tot mai intens, mai ales în zona Munților Apuseni). Bucătarii americani sunt cei care ne sfătuiesc să folosim alacul în locul orezului „pentru o alternativă sănatoasă, folosiți alac în loc de orez. Acesta este un soi de grâu integral ce conține multe fibre. Serviți-l cu ciuperci coapte peste care adaugați la final parmezan proaspăt ras”, ne sfătuiesc bucătarii.
desertNici desertul nu este uitat de bucătarii Unilever Food Solutions, care consideră că într-o dietă sănătoasă, pe lângă consumul de legume preparate corect, trebuie să reducem cantitatea de zahăr consumată la desert. Bucătarii portughezi ne sfătuiesc să renunțăm la zahăr în prepararea deserturilor, pe care să-l înlocuim cu miere sau fructoză și să introducem în rețete fructe proaspete, de fiecare dată când acest lucru este posibil, pentru un plus de culoare și aromă.
Fructele uscate sunt recomandate de bucătarii din Asia de Sud-Est ca îndulcitor. Aceștia ne sfătuiesc să înlocuim zahărul cu fructele uscate precum smochinele, mango sau bananele pentru a conferi preparatelor gătite sau comandate la restaurant un gust dulce natural.
Rodica Tenu, nutriționist Unilever, vine cu o altă variantă de reducere a cantității de zahăr din deserturi. „Desertul este de multe ori cel care completează sau mai curând încarcă nejustificat masa de prânz; ideal ar fi ca desertul să nu depășească 100 de calorii; o alegere potrivită în acest sens o constituie înghețata, în special cea pe bază de lapte, care satisface nevoia de dulce și de răsfăț datorită compoziției și consistenței sale cremoase”, explică Rodica Tenu.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302