Ideile de afaceri eco în Delta Dunării, premiate
Asociația Salvați Dunărea și Delta a organizat în cadrul proiectului „Afaceri eco în Delta Dunării” un seminar pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în domeniul ecoturismului, destinat localnicilor din Delta Dunării. Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 octombrie la Sulina și a avut ca scop „familiarizarea participanților cu toate aspectele realizării unor proiecte ecoturistice și formarea profesională a localnicilor în vederea dezvoltării locale durabile, prin armonizarea intereselor economice cu obiectivele de conservare și protejare a biodiversității”, se arată în comunicatul emis de Asociație.
Formatorii din cadrul Asociației de Ecoturism din România care au susținut seminarul i-au asistat, pe parcursul celor două zile de curs, pe cei 27 de participanți din Chilia Veche, C.A.Rosetti, Letea, Mahmudia, Sulina, Sfiștoca, Pardina, Periprava în dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale în planuri de afaceri în domeniul ecoturismului care să pună în valoare potențialul natural, turistic și cultural al Deltei Dunării.
Având în vedere impactul negativ pe care tipul de turism practicat în prezent îl are asupra mediului deltaic, acest program și-a propus formarea localnicilor care desfășoară activități de turism în Delta Dunării în spiritul principiilor de turism responsabil în zonele naturale. Totodată, cursul a urmărit promovarea alternativelor de turism care corespund specificului Deltei și care pot genera beneficii pentru comunitățile deltaice.
„Turismul de masă este toxic pentru Delta Dunării„
„Ecoturismul este unica formă de turism pe care, în mod recurent demonstrat, o poate practica omul în mijlocul unei rezervații. Așa se întâmplă în toată lumea civilizată și asta sunt convins că ar trebui legiferat în viitorul apropiat pentru Delta Dunării sau alte biosfere și parcuri naționale. Ecoturismul înseamnă nu numai niște criterii respectabile, ci și un număr de turiști limitat pe unitatea de suprafață, pe motiv că asigură suportabilitatea ecositemelor vizitate. De aceea cred că turismul de masă este la fel de toxic ca orice activitate industrială în sânul unui organsim viu care respiră și trăiește odată cu noi”, a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociaței Salvați Dunărea și Delta.
„Dezvoltarea spiritului antreprenorial și identificarea unor afaceri sustenabile într-o zonă cum este Delta Dunării este, din punctul nostru de vedere, o soluție de dezvoltare pe termen lung. Sper din tot sufletul ca oamenii care beneficiază de acest proiect să găsească în acesta speranța și puterea de a merge mai departe și de a deveni un exemplu pentru alți români!”, a declarat Mona Nicolici, manager Relații Comunitare Petrom – susținătorul proiectului Afaceri Eco în Delta Dunării.
Cele mai bune proiecte antreprenoriale ecoturistice vor fi premiate
Cursul a evidențiat faptul că în Delta Dunării activitățile de ecoturism și planificarea lor trebuie să ofere cele mai bune practici de turism din punctul de vedere al dezvoltării durabile: conservarea naturii și protejarea valorilor naturale, dezvoltarea comunităților locale, evidențierea componentei culturale și istorice a ariei vizitate.
După încheierea cursurilor, participanții vor fi consiliați în dezvoltarea proiectelor lor, iar cele mai bune cinci proiecte antreprenoriale ecoturistice vor fi premiate cu câte 1.000 de euro fiecare.