Băitoiu Daniel a câştigat Cursa Ospătarilor 2011

Băitoiu Daniel a câştigat Cursa Ospătarilor 2011
person Horeca
access_time_filled

Ospătari de la 10 restaurante, hoteluri și cafenele din București au concurat pe 19 noiembrie la Cursa Ospătarilor organizată de compania ArtGastro în cadrul sărbătorii Beaujolais Nouveau. Băitoiu Daniel (21 ani) de la Kartell Cafe s-a clasat pe locul 1 și a câștigat o călătorie de 2 persoane timp de 3 zile în satul Beaujolais din Franța. Locul doi a fost obținut de Giurgiu Mihai Adrian de la The Vintage Pub, iar locul 3 de Filip Mihai de la Le Bistro. Ospătarii au trebuit să parcurgă contracronometru un traseu destul de lung (de la Sala palatului până la Hotelul Novotel din București) cu o tavă pe care se aflau 2 pahare umplute pe jumătate cu vin și o sticlă de Beaujolais Nouveau, fără să verse nicio picătură de vin.

winner2

          (Patrick Pettenuzzo – ArtGastro și Daniel Băitoiu, câștigătorul Cursei Ospătarilor)

Daniel Dobre de la compania Art Gastro ne-a declarat că ospătarii au luat competiția în serios și au fost extrem de vigilenți. „Prin această competiție ne-am dorit în primul rând să promovăm frumusețea, dar și greutatea meseriei de ospătar. Meseria de ospătar nu este deloc simplă, ea implică multe cunoștințe, cunoașterea unor limbi străine, a regulilor de conduită, rezistență la stres ș.a„. Deși se așteptau la mult mai mulți concurenți – inițial erau aștepțați peste 50 de ospătari, Daniel Dobre ne-a declarat că frigul dar și faptul că mulți oaspătari au lucrat în noaptea precedentă i-au determinat pe unii să nu mai ia startul competiției. ,,Ospătarii din România nu sunt obișnuiti să participe la competiții de profil, noi vrem să îi încurajăm în acest sens și să le demonstrăm că aceste competiții îi ajută pe plan profesional. Tocmai de aceea primele 2 ediții ale acestui eveniment sunt unele de informare, de mediatizare. Ospătarii care au venit anul acesta la concurs vor spune mai departe, iar la anul cu siguranță vom avea mult mai mulți participanți”, ne-a mai declarat Daniel Dobre.

În cadrul competiției au fost acordate 14 premii. Iată câștigătorii, în ordinea locurilor ocupate: Băitoiu Daniel (Kartell Cafe), Giurgiu Mihai Adrian (The Vintage Pub), Filip Mihai (Le Bistro) , Nicolae George (French Bakery), Prunică Aurel (La Bonne Bouche), Mădularu Ana-Maria (Alsy Cafe), Vasile Damian (Neptunus), Robu Marius (Ramada Hotel), Oprea Cătălin (Caru cu bere), Balu Florin Sergiu (La Bonne Bouche), Neamțu Elena Teodora (French Bakery), Tălmăcel Daniel (Alsy Cafe), Enache Iulian (Hotel Novotel) și Ciobanu Mihail Lucian (Caru cu Bere).

Despre meseria de ospătar, cu Daniel Băitoiu

Câștigătorul competiției este un ospătar tânăr, are doar 21 de ani, și a intrat în acest domeniu la 19 ani, ca picol. Ulterior a fost promovat ca ospătar și își dorește să parcurgă toate treptele posibile în sectorul restaurației. ,,Lucrez de doi ani în sectorul restaurației și îmi amintesc că atunci când m-am angajat în domeniul acesta toată lumea m-a întrebat Ce cauți aici, ăsta nu e un domeniu de muncit. Ești tănăr apucă-te de alt domeniu. Însă mie mi-a plăcut de la bun început acest domeniu și uite că s-a dovedit a fi și unul bănos. Eu cred că cel mai important e să îți placă ceea ce faci și atunci vor veni și banii. Salariu de ospătar se știe că nu este foarte mare însă dacă îți faci treaba bine, cu pasiune, clienții simt asta și te recompensează.”, ne-a declarat Băitoiu Daniel. 
Acesta crede că este foarte important pentru un ospătar să lucreze cu un manager cu viziune, care își motivează personalul să dea tot ce e mai bun din el. Din această perspectivă se declară mulțumit: „Ospătarii sunt în general sub presiunea timpului, a clienților. Dacă managerul stă pe capul tău toată ziua și te stresează, fă aia, fă cealaltă atunci ospătarul nu își poate face treaba așa cum trebuie. În meseria aceasta dacă nu ai psihic tare nu ai ce căuta”, ne-a mai declarat Băitoiu Daniel.
Este ospătarul respectat? „Aici e o problemă. Lumea nu îi tratează bine pe ospătari. De multe ori îi tratează ca pe niște sclavi. Clienții ies în oraș să se distreze și uită că ospătarii sunt și ei la rândul lor niște angajați, care au anumite responsabilități. Am avut și clienți cu bani, clienți fițoși. Personal cred că banii și băutura schimbă omul. Aș recomanda oamenilor care ies în oraș des să se poarte frumos cu ospătarii, pentru că este o meserie destul de grea. Deși ospătarii nu sunt văzuți bine în societatea noastră, eu personal sunt mândru că sunt ospătar”, ne-a mai spus câștigătorul Cursei Ospătarilor 2011.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302