Cererea pentru pensiuni agroturistice a crescut cu peste 30%
Cererea turiștilor străini pentru pensiuni agroturistice a crescut cu peste 35% în 2011, aceste tipuri de pensiuni înregistrând un salt semnificativ și în preferințele turiștilor români (+29,4%), potrivit unui raport al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism. Cei mai mulți turiști străini care au venit în țara noastră anul trecut au ales să se cazeze la hotel (+13,1% față de 2010), în pensiunile turistice (+8,5%) și surprinzător, în pensiunile agroturistice (+35,8 %).
În ceea ce privește turiștii români, aceștia au ales să se cazeze la hotel (+18,2% față de 2010), în pensiunile turistice (+19,1%) și în pensiunile agroturistice (+29,4%). Per ansamblu, în 2011 numărul de turiști români a avut o creștere de 16,9%.
Cei mai mulți turiști străini care au vizitat România anul trecut provin din Germania, Italia și Franța, creșteri ale numărului de turiști, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate și la celelalte piețe prioritare (așa cum au fost ele stabilite în Strategia de Creare și Promovare a Brandului Național de Turism), arată raportul realizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism.
Astfel, pentru principalele piețe prioritare ale României, cei mai mulți turiști străini au provenit din Germania (+12,1% față de 2010), Italia (+18,5%), Franța (+10,23%), Ungaria (+13,9%), Statele Unite ale Americii (+1,8%) și Marea Britanie (+12,8%). Per ansamblu, România a atras în 2011 cu 12,8 % mai mulți turiști străini față de anul trecut. Și în ceea ce privește cheltuielile turiștilor străini în România s-au înregistrat creșteri, aceștia cheltuind cu 18,4% mai mulți bani decât în 2010.
Destinațiile românești preferate de turiști, în 2011
Delta Dunării conduce topul destinațiilor turistice cu cea mai mare creștere a numărului de turiști străini, în timp ce Bucureștiul a înregistrat cea mai mari creștere în preferințele turiștilor români, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT).
Cele mai însemnate evoluții ale numărului de turiști străini, în anul 2011, au fost înregistrate în Delta Dunării (+62%), stațiunile balneare (+20,3%), orașele reședință mari (+18%), stațiunile montane (+12,4%) și Bucureștiul (+8,1%), arată datele INCDT. Per ansamblu, România a atras anul trecut cu 12,8% mai mulți turiști străini față de anul anterior.
Creșteri au avut loc și în ceea ce privește preferințele turiștilor români. Cele mai importante evoluții au fost înregistrate la nivelul Bucureștiului (+24,3%), al stațiunilor balneare (+21,2%), al orașelor mari (+19,4%) și stațiunilor montane (+18,5%). Per ansamblu, numărul de turiști români a avut o creștere anul trecut față de anul anterior de 16,9%.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) este o unitate aflată în coordonarea MDRT, care realizează analize folosind datele Institutului Național de Statistică (INS), ale Băncii Naționale a României și ale mai multor organisme internaționale de cercetare a turismului.