Noutăţi în materie de vinuri la prima ediţie PROVINO din Cluj

Noutăţi în materie de vinuri la prima ediţie PROVINO din Cluj
person Horeca
access_time_filled

Prima ediție a festivalului PROVINO organizată în Cluj-Napoca a adus în fața vizitatorilor peste 300 de soiuri de vin și a antrenat publicul – specialiști și simpli pasionați de vinuri – într-un maraton de evenimente dedicate vinului, la care au participat peste 5.000 de persoane. „Ne-am propus să realizăm un eveniment reprezentativ pentru industria vinului în Transilvania. provinopCu siguranță, împreună cu partenerii noștri tradiționali, am reușit să punem în valoare un festival în care am atras producători de vin din România, degustători experți, somelieri, bloggeri și presă de specialitate și, bineînțeles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Directorul General ABplus Events.
Vinurile au fost sărbătorite în cadrul Festivalului atât cu ocazia celor 10 sesiuni de degustări colective, cât și la Serile exclusiviste Art, Wine&Gastronomy.
La standurile amenajate în spațiul de desfășurare al  evenimentului au fost promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franța (Vin de Vie), iar în cadrul sesiunilor de degustare participanții au putut savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regală – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) și vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 și Teorema).
struguriLa serile HORECA și Art, Wine&Gastronomy vedetele au fost vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regală și Cuvee Vișan), Nomibo (Feteasca Neagră 2009, Tămâioasa 2011, Feteasca Albă 2011) și Recaș (Cocoșul dintre Vii Muscat, Cocoșul dintre Vii Pinot Noir). 
Festivalul PROVINO a adus în premieră la Cluj-Napoca și unele dintre cele mai noi producții ale caselor de vinuri din țară: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tămâioasa Românească 2011 sec s-au regăsit în oferta Cramei Budureasca, Nomibo a prezentat în premieră vinurile roșii de calitate din rezerve Feteasca Neagră, Merlot și Pinot Noir, stabilizate și învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc lucrate manual, dar și Tămâioasa Românească, Feteasca Albă și Chardonnay.
De asemenea, la Festival au participat în premieră și Feteasca Neagră, din rezervele 2008 și 2009 și Tămâioasa Românescă din 2010 și 2011, vinuri care se exportă în Antwerpen, Belgia. Crama Oprișor a lansat la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tămâioasa Românească 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 și Rusalca Albă 2011.
O surpriză la prima ediție a Festivalului a venit și de la Iași, de undedegustari2 Casa Gramma, pe lângă noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Fetească Regală și Gramma Cuvee Vișan 2011, a adus și trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. De asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți producători de vinuri, Jidvei, a prezentat în premieră la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu.
Recunoașterea vinurilor de calitate a fost realizată în cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primăverii. Scopul acestei întreceri a vinurilor, care s-a desfășurat sub forma unei degustări „în orb” a fost de a oferi producătorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii câștigători ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Albă 2011 produsă de Carl Reh Winerz, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia și Feteasca Neagră Cocoșul dintre Vii 2011 de la Cramele Recaș.
Unul dintre evenimentele care au confirmat amploarea Festivalului a fost Concursul Național de Somelieri, Etapa Transilvania. În urma unei jurizări exigente și imparțiale, râvnitul loc I i-a revenit somelierului Septimiu Crișan câștigători fiind desemnați și Bogdan Todor – locul II și Răzvan Demian – locul III.
Unul dintre cele mai apreciate evenimente din suita de acțiuni organizate în cadrul Festivalului PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie a fost, cu siguranță, PROVINO Black&Wine Party. Peste 250 de persoane au participat la petrecerea exclusivistă a cărei vedetă a fost vinul de calitate.
Festivalul PROVINO a fost organizat de compania ABplus Events în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România și Organizația Somelierilor din România și cu sustinerea Primăriei și Consiliul Local  Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302