Consiliul Mondial al Turismului către ţările UE: Nu suprataxaţi turismul!

Consiliul Mondial al Turismului către ţările UE: Nu suprataxaţi turismul!
person Horeca
access_time_filled

Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC) a trimis o scrisoare la toate cele 27 Ministere de Finanțe din cadrul statelor UE, inclusiv România, și le-a solicitat să evite suprataxarea industriei turistice în aceste momente de austeritate și să recunoască rolul major al turismului în stimularea creșterii economice și creării de noi locuri de muncă.

taxes5

Scrisoarea, semnată de Michael Frenzel – președinte executiv TUI și președinte WTTC totodată – și de David Scowsill, Președinte&CEO World Travel&Tourism Council, amintește Ministerelor de Finanțe din cele 27 țări membre UE că industria turismului și a călătoriilor este un generator cheie de locuri de muncă în Uniunea Europeană, generând în mod direct 10 milioane de locuri de muncă pe continentul european, semnificativ mai mult decât industria constructoare de mașini (3,2 milioane), industria minieră (3,6 milioane) și sectorul serviciilor financiare (8,5 milioane). La nivel mondial industria turismului și de travel a totalizat în 2011 255 milioane de locuri de muncă.

„Având în vedere dinamica industriei turismului, ea reprezintă una din puținele ramuri economice care poate genera creștere economică prin crearea de noi locuri de muncă”, se arată în scrisoare. „În general industria turismului este văzută de autorități ca o sursă de a genera rapid bani prin intermediul suprataxării. Cu toate acestea evidențele arată că taxările din turism nu aduc și beneficii„. Consiliul Mondial al Turismului a oferit și câteva exemple prin care arată că introducerea de noi taxe în turism au efecte negative într-un final:

taxes4

•   „Studii recente ale WTTC arată că introducerea taxei „Air Passenger Duty” în Marea Britanie a dus în final la dispariția a 91.000 de locuri de muncă, datorită scăderii business-urilor”, se arată în scrisoare.
•    Țările de Jos au eliminat așa-numita taxă „Air Departure Tax” după 1 an de scăderi masive a numărului de pasageri aerieni. Cele 300 milioane de euro câștigate în urma taxării au fost neutralizate de costurile de 1,2 miliarde euro pentru economie, căci pasagerii au început să folosească aeroporturile din țările vecine.
•    Taxa „air travel” de 10 euro de persoană din Irlanda a fost redusă la 3 euro ca urmare a unei scăderi cu 2 milioane a numărului de turiști care au călătorit către Irlanda.
•    În Germania, reducerea TVA-ului de la 19% la 7% pentru serviciiile de cazare la începutul anului 2010, în mijlocul crizei financiare și economice, s-a dovedit extrem de benefică. Numărul joburilor din industria hotelieră a crescut de atunci cu circa 20% iar numărul persoanelor neangajate a scăzut semnificativ, comparativ cu alte sectoare.

Măsuri simple pot fi luate pentru a stimula turismul, pentru a crește veniturile și a crea noi locuri de muncă, subliniază conducerea WTTC. De exemplu, un studiu recent realizat de Consiliu și Organizația Mondială a Turismului arată cum îmbunătățirile din sistemul de acordare a vizelor în țările G20 ar putea crește rata de angajare din domeniul turismului, creând 5 milioane de locuri de muncă suplimentare, în 3 ani.

Concluzia este următoarea: suprataxarea sufocă turismul!

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302