Grapini face clarificări cu privire la prezenţa României la Târgul de la Viena
Ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism și Mediul de Afaceri, Maria Grapini a trimis astăzi presei niște precizări cu privire la prezența României la Târgul Internațional de Turism de la Viena, (10-13 ianuarie a.c.), în urma unor acuzații primite de la primarul Sibiului, Klaus Johannis, care făceau referire la sistarea fondurilor pentru construirea standului României. Primarul Sibiului și-a exprimat public nemulțumirea referitoare la modul în care ministerul de resort a gestionat participarea României la acest târg.
Iată precizările ministrului pe acest subiect, transmise astăzi într-un comunicat de presă:
• Organizarea târgurilor internaționale cu finanțare prin fonduri europene trebuie pregătită cu minim șase luni înainte pentru a se asigura finanțarea lor.
• Preluarea turismului în responsabilitatea Ministrului Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism a fost realizată în data de 22 decembrie 2012, iar Direcția de specialitate care are în responsabilitate pregătirea și organizarea târgului a prezentat referatul și devizul în data de 7 ianuarie 2013, târgul având data de începere în 10.01.2013. Â
• Ca ordonator de credit, Ministrul putea să respingă referatul, și în acest caz România, ca țară parteneră, nu putea fi prezentă, sau să aprobe un stand standard, pentru că nu mai era timpul necesar pentru organizarea licitației.
• Ministrul a ales să fie prezentă România cu stand, care după relatările celor prezenți a fost amenajat cu: spoturi digitale, imagini color și materiale informative despre expoziție.
• Declarațiile apărute în presă care invocau că plata construcției standului către partea austriacă a fost incertă, sunt neadevărate, deoarece devizul a fost semnat în ziua în care a fost prezentat (07.01.2013). Este adevărat că Ministrul a tăiat din deviz așa-zisele produse de promovare ale României: rucsacuri, cântare, tricouri etc, toate produse în China. Ministrul Maria Grapini nu va accepta să se mai risipească banii, fie ei și europeni, pe așa zisele obiecte promoționale.
• Pentru Primarul orașului Sibiu, dar și pentru cei care au acuzat Ministrul de întârzierea organizării, trebuie să adăugăm că întârzierea în decizia de a organiza un eveniment, în acest caz Târgul de la Viena, nu are legătură cu schimbarea ministrului, ci cu incompetența celor care conduc direcțiile de specialitate din Minister.
• Ministrul a luat măsurile ce se impun asupra persoanelor angajate și plătite să rezolve la timp și bine sarcinile de serviciu și care se fac vinovate de nepregătirea acestui târg în timp.
• Menționăm că toate târgurile din trimestrul I nu pot fi organizate decât cu stand standard, construit de țara gazdă, datorită lipsei de pregătire a documentației de licitație pentru construcția de stand special.
În concluzie, se precizează în comunicatul de presă, „Ministrul Maria Grapini nu a sistat fondurile pentru construirea standului României, ci a alocat banii pentru construirea standului standard asa cum prevede caietul de sarcini în cazul în care nu se înscrie nicio firmă la licitația pentru construcția unui stand special; Austriecii nu au construit standul pe banii lor, ci pe banii României, iar banii care au fost alocați, sunt bani europeni și nu poți face în trei zile alocare, dacă documentațiile nu sunt făcute cu câteva luni înainte.”.