Raport: Bucătarii, în topul celor mai dificil de acoperit poziții din România

Raport: Bucătarii, în topul celor mai dificil de acoperit poziții din România
person Horeca
access_time_filled

posturibucatariManpowerGroup Romania a anunțat la începutul lunii iulie rezultatele celui de-al șaselea Studiu privind Deficitul de Talente. 54% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în a găsi personal cu abilitățile potrivite. Bucătarii ocupă locul 10 în topul celor mai dificil de acoperit poziții din România, în timp ce posturile vacante pentru Ingineri și Muncitori calificați sunt cele mai dificil de acoperit pentru al șaselea an consecutiv.

„Faptul că mai mult de 1 din 2 angajatori au dificultăți în a ocupa pozițiile vacante poate părea surprinzător având în vedere că rata șomajului este de 7.3%. În ciuda numărului crescând de concedieri și a numărului mare de șomeri, există o criză acută de talente și o nepotrivire privind competențele în România, iar acestea se încadrează într-un fenomen global”, a declarat Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup Romania.

„Rata natalității scade iar populația îmbătrânește. Aceasta înseamnă că există surse din ce în ce mai limitate de talente aflate într-un interval de vârstă optim pentru muncă. Lipsa candidaților care să posede competențele potrivite va continua să frâneze performanțele afacerilor”, conform declarației D-lui Petrof.

meseriicautate

La nivel global, 35% din peste 38.000 de angajatori participanți la sondaj raportează că au probleme în a ocupa locurile de muncă vacante datorită lipsei de talente disponibile. În România, angajatorii raportează un deficit de talente de 54%, în creștere cu 9 puncte procentuale comparativ cu 2012, situându-se cu 19 puncte procentuale peste media globală și respectiv 28 puncte procentuale peste media regională EMEA.

ManpowerGroup a lansat totodată o nouă lucrare informativă, Conștientizarea Deficitului de Talente: Acțiuni de urmat pentru construirea unei forțe de muncă durabile, care analizează mai multe strategii pe care liderii de resurse umane le pot folosi pentru a alimenta competitivitatea organizației lor în anii ce urmează. Acestea includ identificarea și atragerea de talente neexploatate anterior, crearea unei culturi de dezvoltare a talentelor, punerea în aplicare a conceptului de „Potențial Antrenabil” pentru construirea unor talente compatibile cu nevoile afacerii, precum și îmbunătățirea colaborării cu instituțiile de învățământ pentru a se asigura că absolvenții sunt pregătiți să facă parte din lumea muncii.

„După ani întregi de discuții despre deficitul de talente, studiul ne arată că angajatorii abia acum privesc cu atenție asupra efectelor pe care împuținarea talentelor le are asupra afacerilor”, spune Valentin Petrof Country Manager al ManpowerGroup România. „Liderii companiilor au acceptat faptul că deficitul de talente este o provocare pe termen lung și sunt pregătiți să găsească soluții, dar au încă nevoie de îndrumare”, spune acesta.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302