Sosirile turistice internaționale au crescut cu 5% în primele 8 luni
În primele 8 luni ale anului, sosirile turistice internaționale au crescut cu 5% și au atins un record de 747 milioane, cu circa 38 de milioane mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat Organizația Mondială a Turismului, care a precizat că perspectivele pentru ultimele 4 luni ale anului rămân optimiste.
Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, turismul mondial a performat mai bine decât se aștepta în perioada mai – august 2013. După un start solid în prima parte a anului, cererea pentru turismul internațional a rămas puternică în sezonul de vârf: în cifre absolute, sosirile internaționale au depășit 125 de milioane atât în luna iulie cât și în luna august, iar în luna iunie, pragul de 100 de milioane de sosiri a fost depășit pentru prima dată.
Creșterea de 5% din primele 8 luni a fost susținută de rezultatele puternice înregistrate în în Europa, Asia – Pacific și Orientul Mijlociu. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului Europa a beneficiat cel mai mult de creșterea turismului în primele 8 luni ale acestui an, înregistrând o creștere de 5% a sosirilor turistice internaționale, ceea ce înseamnă circa 20 de milioane de sosiri în plus comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Europa Centrală și de Est (+7%) și Europa de Sud și Mediteraneană (+6%) au performat în mod particular bine.
„Acest lucru este deosebit de important pentru Europa, unde șomajul este o preocupare majoră în multe destinații și unde sectorul turistic a fost o sursă pentru creșterea locurilor de muncă în ultima decadă. Turismul creează afaceri și locuri de muncă în multe alte sectoare și aduce venituri semnificative la bugetul statelor„, a declarat Taleb Rifai, Secretarul General al Organizației Mondiale a Turismului.
Cu foarte puține excepții, rezultatele pozitive în ceea ce privește sosirile s-au reflectat și în încasările din turismul internațional. Creșteri de două cifre s-au înregistrat în Thailanda (+27%), Hong Kong – China (+25%), Turcia (+22%), Japonia (+19%), Marea Britanie (+18%), Grecia (+15%), India (+14%), Malaezia (+12%) și Statele Unite ale Americii (+11%).
Economiile emergente continuă să conducă la capitolul cheltuieli pentru turismul internațional, țările BRIC, exceptând India, raportând o creștere a cheltuilelilor de două cifre. China a înregistrat o creștere extraordinară a cheltuielilor, de 31%, în timp ce Federația Rusă (+28%) și Brazilia (+15%) au înregistrat de asemenea creșteri semnificative a cheltuielilor în primele 8 luni. Creșterea cheltuielilor pe turism a fost mai lentă în economiile avansate: Canada (+ 4%), Marea Brianie (+2%), Franța (+2%) și Statele Unite ale Americii (+1%), în timp ce Japonia, Australia și Italia au raportat o scădere a cheltuielilor.