Mangalia a fost declarată staţiune balneară
Primarul Mangaliei, Cristian Radu, salută decizia Guvernului României de a include Mangalia pe lista stațiunilor balneare și balneoclimatice, se arată într-un comunicat de presă emis ieri de Primăria Mangaliei.
Documentul oficial în acest sens a fost adoptat la ultima ședință a Executivului, Mangalia primind acest statut, alături de alte nouă localități din țară. Hotărârea de Guvern modifică, astfel, Anexa nr. 1 a HG 1061/2011, privind acordarea statutului de stațiune balneară și balneoclimatică pentru unele localități și areale care dispun de factori naturali de cură.
„Mulțumesc tuturor factorilor de decizie de la nivel local și central, care au susținut acest proiect. De multă vreme, Mangalia își câștigase un renume internațional în tratamentul balnear. Acum, decizia Guvernului confirmă oficial acest statut și ne va ajuta în accesarea unor fonduri europene special destinate acestor categorii de stațiuni„, a declarat edilul Mangaliei. Acesta a mai spus că includerea Mangaliei pe lista stațiunilor balneare a fost un obiectiv pe care și l-a asumat încă de la preluarea mandatului de primar.
„Atragerea de investiții în acest segment va dezvolta turismul de sănătate. Vor exista criterii suplimentare de eligibilitate la proiecte cu finanțare europeană, având în vedere prioritatea guvernamentală de modernizare a zonelor cu potențial turistic balnear. Valorificarea resurselor naturale va atrage mai mulți turiști în stațiunile noastre”, a explicat primarul.
Stațiunile balneoclimatice sunt definite ca localități care dispun de resurse de substanțe minerale, științific dovedite și tradițional recunoscute ca eficiente terapeutic, de factori climatici benefici și de condiții de asigurare a menținerii și ameliorării sănătății și capacității de muncă. Mangalia a primit acest statut la propunerea autorităților locale, în baza referatelor întocmite de către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București. Hotărârea de Guvern arată că Mangalia dispune de numeroși factori naturali terapeutici, precum ape sulfuroase, clorurate, bicarbonatate, sodice hipotone, oligominerale, hipertermale și hipotermale, precum și nămol din Turbăria Mangalia pentru cură externă. Resursele naturale existente în această zonă pot fi folosite pentru tratarea unor afecțiuni diverse, precum cele reumatismale degenerative, spondiloze, gonartroze, coxartroze, artroze periferice etc.