Numărul turiștilor străini pe litoral a scăzut cu 11,6% în 2013

Numărul turiștilor străini pe litoral a scăzut cu 11,6% în 2013
person Horeca
access_time_filled

turismlitoral2013Numărul turiștilor străini sosiți în județul Constanta a scăzut semnificativ anul trecut, potrivit Direcției Județene de Statistică Constanța. „Turiștii străini, în număr de 48.424 persoane în 2013, sunt cu 11,6% mai puțini decât turiștii străini sosiți în 2012 și dețin o pondere de 5,6% în totalul turiștilor”, se arată într-un comunicat al Direcției Județene de Statistică Constanța.

Referindu-ne la numărul total de turiști sosiți anul trecut în județul Constanța (atât români cât și străini), acesta a fost de asemenea în scădere, cu 9,8% comparativ cu anul 2012. „Numărul turiștilor sosiți în anul 2013 a fost de 859.600 persoane, față de 953.000 persoane în anul 2012, înregistrându-se o scădere de 9,8%”, se precizează în comunicat.

Și numărul înnoptărilor scade în această perioadă: 3,419 milioane înnoptări în anul 2013, față de 3,799 milioane înnoptări înregistrate în anul anterior, potrivit statisticilor.

Președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, Corina Martin a declarat în cadrul Târgului de Turism „Bursa Litoral – Delta Dunării 2014” că sezonul estival 2013 a adus o creștere ușoară cu 5% a numărului de turiști în stațiunea Mamaia față de anul precedent, însă în stațiunile din sudul litoralului a fost o scădere accentuată a turiștilor înregistrați.

„A fost un sezon destul de dificil, plin de provocări, dar și de evenimente. În ce privește numărul turiștilor avem o creștere ușoară în Mamaia, până spre 5%, per total, prin comparație cu anul trecut, o scădere însă mai accentuată în sudul litoralului. Cred că este mai important că am reușit să atragem o imagine favorabilă litoralului românesc în acest an decât că poate nu stăm foarte bine în privința numărului de turiști. Am avut o campanie puternică de promovare pe care am reușit să o ducem cu ajutorul presei și astfel am reușit, cred eu, să atragem un capital de imagine pozitivă pentru litoralul românesc”, a afirmat Corina Martin, citată de agenția Agerpres.

Corina Martin a mai apreciat că anul trecut veniturile realizate de operatorii de pe litoral au fost mai mici față de sezonul anterior, situație generată de bugetele familiale afectate de criză, motiv pentru care nu se întrevăd creșteri de tarife pe litoral în anul 2014.

„O concluzie poate mai puțin plăcută a acestui sezon este aceea că românii au avut un buget de vacanță mai redus față de anul trecut, deci au cheltuit mai puțin, au consumat mai puțin pe litoralul nostru, asta fiind legat de nivelul trai și de puterea de cumpărare, limitată. Important este că deși au ales să stea mai puține nopți la mare sau să consume mai puțin în anumite domenii de servicii, au ales în continuare totuși să meargă în vacanță și au mers în vacanță pe litoralul românesc. Pentru anul viitor nu sunt estimate creșteri de prețuri pe litoral, din ceea ce am discutat cu hotelierii și cu agențiile de turism. Suntem prudenți în continuare, nu avem motive să ne gândim de acum la creșteri de tarife sau de profit. Trebuie să consolidăm această creștere mică pe care am înregistrat-o cel puțin în Mamaia, în sezonul 2013, și ne preocupă practic să continuăm acest ritm. Românii nu au putere de cumpărare foarte mare și este mult mai sănătos să gândim așa în vremuri de criză”, a apreciat Corina Martin.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302