Vinul italian în lume și în România

Vinul italian în lume și în România
person Horeca
access_time_filled

vinitaliaSe estimează că mai mult de un pahar de vin, din cinci vândute în lume, este italian. Sectorul vitivinicol este esențial pentru economia italiană, având în vedere faptul că reprezintă 30% din totalul exporturilor.

În anul 2013 totalul exportului a înregistrat o creștere de 7,3% față de anul precedent, ceea ce i-a asigurat întâietatea în rândul celor mai vândute produse alimentare în străinătate, se arată într-o prezentare a ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior.  

Un record dublu, având în vedere faptul că, pentru prima dată, depășește de asemenea pragul valoric de 5 miliarde de Euro (al doilea loc, după Franța).

În 2013, Italia a produs 47.4 milioane de hectolitri, o creștere de 15% față de anul precedent. Vinul este un sector care numără aproximativ 380 de mii de companii producătoare (aproximativ 23% din sectorul agricol)  cu un personal de 700.000 de lucrători (1,2 milioane în domenii conexe) pentru o producție care depășește un milion de etichete. Calitatea este de asemenea în creștere, cu vinuri DOC (330 de nume) și DOCG (73) care au atins 40% din producția totală de vin și IGT (118) care acoperă 35%, în contextul diminuării producției de vinuri de masă.

Vinul italian în România

Potrivit datelor ISTAT, în 2013 România a importat din Italia o cantitate de vin echivalentă a 8,9 milioane de euro, în creștere cu 4,6% față de 2012. În clasamentul importurilor de produse alimentare italiene, vinurile ocupă locul 8 după fructe, legume, cafea, produse de cofetărie, carne și preparate din carne, conserve și sucuri vegetale, pește și alte preparate alimentare.

Printre vinurile italiene importate în România se evidențiază vinurile îmbuteliate care au înregistrat în 2013 o rată de creștere de 34,9% față de anul precedent, confirmând tendința de evoluție din ultimii ani, în detrimentul vinurilor vrac. Dintre acestea, se disting vinurile roșii și roze care au reprezentat 47,2% (+ 21,6%), cele albe 34,8% (o creștere de 41,4%) și vinuri spumante, care au o rată mai mare o creștere de 77% și o cotă de piață de 15,4%. Gama este completată de alte categorii speciale de vin (licoroase, etc.), care reprezintă însă un fragment mai limitat al pieței.

„Vinul reprezintă așadar motorul exportului agroalimentar italian. Ca Agenție ICE am dorit astfel să organizăm acest eveniment (Italian Wine&Food Day, 3 iunie, Hotel Novotel, n.r.), care oferă posibilitatea vizitatorilor profesioniști de a cunoaște și a degusta excelentele produse a 11 producători de vin italieni, reprezentanți a diverse regiuni viticole importante din Italia: Abruzzo (Bosco Nestore, Cantina Zaccagnini, Centorame),  Campagna (Masseria Campito), Emilia Romagna (Maranello Wines), Lazio (Pileum), Marche (Il Pollenza e Togni), Piemonte (Tenuta Carretta), Toscana (Vino Sorelli) e Veneto (Ardenghi)”, se arată în comunicatul ICE.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302