România, pe locul 2 ca număr al turiştilor străini pe litoralul bulgăresc

România, pe locul 2 ca număr al turiştilor străini pe litoralul bulgăresc
person Horeca
access_time_filled

vacantabulgariaRomânia ocupă locul 2 ca număr al turiștilor străini pe litoralul bulgăresc, potrivit Travel Planner, agenție de turism specializată pe destinația Bulgaria. Astfel, majoritatea turiștilor care aleg această destinație provin din Germania, România și Rusia. Anul trecut, 340.000 de turiști români au ales litoralul bulgăresc.

„Deși a fost un an provocator și dificil pentru litoralul bulgăresc, românii profită în continuare de ofertele speciale oferite de hotelierii din țara vecină. Subliniez că majoritatea covârșitoare a turiștilor români aleg hotelurile cu servicii all inclusive. Destinația Bulgaria a scăzut ușor față de anul precedent, iar unul din motive ar fi că anumite categorii de români nu mai aleg servicii all inclusive, dar care sunt în continuare în topul preferințelor familiilor cu copii. La ora actuală, pentru Bulgaria, un român plătește în medie, pentru un sejur, 300 de euro”, a declarat Sebastian Constantinescu, consultant în turism și director general Travel Planner.

2014, un an provocator pentru turismul din Bulgaria

Amplificarea exagerată a știrilor care s-au referit la inundațiile din regiunea Varna și mai ales la ipoteza infectării cu virusul hepatitei A în zona Plajei Ofițerilor din Varna a creat probleme de imagine rivierei din Bulgaria precum și agențiilor de turism din România, potrivit Travel Planner.

„Subliniem că vacanțele se desfășoară în condiții normale pe litoralul bulgăresc. Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu un comunicat prin care sublinia că riscul de infectare cu hepatita A este pentru o zonă restrânsă ” Plaja Ofițerilor din Varna. Autoritățile centrale și locale din Bulgaria au dezmințit informațiile alarmiste, iar ministrul adjunct al Economiei și Energiei Branimir Botev, guvernatorul din Varna Ivan Velikov și primarul Varnei, Ivan Portnih, au băut câteva înghițituri de apă de mare, aproape de plaja ofițerilor – „Rapongi” ” dorind să demonstreze lipsa oricărui pericol”, se arată într-un comunicat.

Din păcate, au fost turiști români care și-au anulat concediile pe litoralul bulgăresc, atât în situația în care plătiseră sau efectuaseră rezervări, cât și în situația în care aveau intenția de a alege această destinație. Iată cum au afectat piața turistică aceste informații exagerate, potrivit Travel Planner:

1. Au pierdut turiștii. Nefiind vorba de un caz de forță majoră, o parte din turiști au suportat penalizări din cauza renunțării la pachetele turistice de pe litoralul bulgăresc, conform condițiilor contractuale. Agențiile de turism sunt obligate, la rândul lor, să perceapă penalități potrivit contractelor pe care le au cu hotelurile partenere. Aceste penalități cresc pe măsură ce se apropie perioada plecării iar turistul renunță nemotivat.

2. Pierd agenții economici. Aceștia depun un efort suplimentar al managementului situației de criză, deoarece primesc multe telefoane de la turiștii alarmați și se pot confrunta cu renunțări. Agenții de turism sunt obligați să răspundă clienților lor, într-un fel sau altul (telefon, email etc.), dar astfel de situații le perturbă oricum activitatea. De asemenea, agențiile de turism au pierderi financiare în cazul acestor anulări.

3. Suferă destinația turistică afectată prin faptul că se crează o suspiciune nefondată. De multe ori există probabilitatea ca o destinație să nu mai fie luată în calcul de către turiști pentru o anumită perioadă în cazul unor „alarme false”, chiar dacă între timp a fost făcută dezmințirea.

Topul stațiunilor de pe litoralul bulgăresc pentru 2014

Travel Planner a realizat un top al calității pentru stațiunile de pe litoralul bulgăresc, în funcție de preferințele turiștilor români. Acest top a fost efectuat pe baza unui sondaj realizat cu peste 5.400 de clienți ai Travel Planner care și-au expus impresiile.

Iată ce note medii au revenit serviciilor de pe litoralul bulgăresc: Atmosferă ” 8,2, Plajă ” 8,1, Masă și agrement ” 7,8.

Topul calității stațiunilor:
1.    Sunny Beach ” 8,32
2.    Albena ” 8,2
3.    Nisipurile de Aur ” 7,92

Topul circulației turistice în stațiuni:
1.    Nisipurile de Aur
2.    Albena
3.    Sunny Beach și Nessebar.

Pentru Rusia, rezervările au stagnat, în special în perioada de early booking. Turiștii ruși s-au concentrat pe hoteluri ieftine, de 2, 3 sau 4 stele, care nu se numără printre preferințele românilor. Datorită introducerii litoralului bulgăresc în oferta a doi mari touroperatori ruși ” Coral Travel și Pegas Touristik, așteptările de la începutul anului indicau o creștere mult mai mare față de anul precedent, de 40-50%. Însă starea economică a Rusiei declanșată de situația geopolitică din regiune și ulterior de devalorizarea rublei a ponderat evoluția. Totuși, deși așteptările erau foarte mari, datorită touroperatorilor amintiți, în ultimele luni s-a înregistrat o creștere de circa 20% a numărului de turiști din Federația Rusă. Anul trecut litoralul bulgăresc a primit circa 225.000 de turiști din Rusia. Aceștia vin cu curse aeriene tip charter care aterizează pe aeroporturile din Varna și Burgas, prețul mediu al pachetului turistic este, pentru ei, ceva mai mare decât tarifele pentru un pachet similar oferit românilor, iar media de înnoptări este de circa 10 nopți per turist.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302