Industria ospitalității rămâne în top 5 sectoare cu cele mai multe insolvențe

Industria ospitalității rămâne în top 5 sectoare cu cele mai multe insolvențe
person Horeca
access_time_filled

insolventeromaniaIndustria ospitalității rămâne în primul semestru al acestui an în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor raportat la 1.000 de firme active, potrivit unui studiu realizat de Coface România. Sectorul construcțiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 pentru ultimii 5 ani, este încadrat acum pe prima poziție.

Coface România a realizat un studiu privind evoluția numărului de insolvențe în România, de această data luând în considerare cazurile nou înregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolvență în perioada Ianuarie – Iunie 2014.

Scădere cu 10% a numărului insolvențelor companiilor românești în primul trimestru al anului 2014

Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, rezultă că, pe parcursul primului semestru al anului 2014 s-au deschis 12.453 de insolvențe noi, în scădere cu aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvență.

Considerând media ultimilor 10 ani, numărul insolvențelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80% – 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Dacă această dinamică se va păstra și în semestrul doi al anului curent, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvențe deschise pe parcusul anului 2014. Aceasta ar echivala cu o contracție de aproximativ 15% a numărului de insolvențe nou deschise în anul curent, comparativ cu anul 2013. Totusi trebuie luat în considerare și faptul că, în iunie 2014 a intrat în vigoare noua lege a insolvenței, iar impactul acesteia în practică și schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate, existând posibilitatea ca evoluția numerică a dosarelor de insolvență nou înregistrate până la sfârșitul anului să sufere variații semnificative.

Din punctul de vedere al distribuției sectoriale, sectorul construcțiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 pentru ultimii 5 ani, este încadrat acum pe prima poziție. Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică și HORECA rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor raportat la 1.000 de firme active. În graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care înregistrează cel mai mare număr de insolvențe raportat la 1.000 de firme active.

graficinsolvente

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență din prima jumătate a anului 2014 a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior. Numărul de insolvențe a crescut în perioada analizată doar în București (+23%) și în zona de Vest (+8%), restul regiunilor înregistrând scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracții fiind înregistrate în zona de S-E (-23%) și zona de N-E (-22%).

Îmbunătățirea disciplinei de plată, înregistrată în primul trimestru, se poate observa și în prima jumătate a anului curent, cifrele indicând o contracție valorică și numerică cu aproximativ 30% a instrumentelor refuzate la plată, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În același timp, numărul insolvențelor deschise în rândul companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 MIL EUR a scăzut cu 30% în perioada analizată, indicând un posibil recul al impactului de contagiune în rândul companiilor peste medie.

Pentru o cercetare mai aprofundată a cauzelor care au determinat intrarea în insolvență a companiilor în primul semestru al anului curent, Coface a analizat declarațiile financiare ale acestor companii pentru perioada 2008 – 2013. Ca și concluzie generală privind evoluția firmelor care au intrat în insolvență în primul semestru al anului 2014, analizând în retrospectivă perioada 2008 – 2013, se observă că:

  • Majoritatea datoriilor suplimentare (3,3 MLD RON) au fost atrase pentru acoperirea pierderilor (în creștere cu 2,3 MLD RON) și a investițiilor în creanțe (1,1 MLD RON active circulante în creștere, peste 95% reprezentând creanțe) în condițiile în care valoarea contabilă a activelor fixe a rămas aceeași;
  • Firmele insolvente au atras capitaluri cu precădere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora în totalul datoriilor pe termen scurt crescând de la 35% (anul 2008) la 50% (anul 2013);
  • Creșterea constantă a duratei medii de încasare indică o politică neadecvată de risc comercial, durata medie de încasare a creanțelor crescând cu 81 de zile în intervalul analizat, de la 79 de zile (anul 2008) la 160 de zile (anul 2013);
  • Acest lucru a determinat plata din ce in ce mai lentă a facturilor către furnizori, durata medie de plată a furnizorilor crescând cu 117 de zile în intervalul analizat, de la 112 de zile (anul 2008) la 229 de zile (anul 2013).

Coface a calculat „factura” generată de firmele care au intrat în insolvență în prima jumătate a anului 2014, pentru a vedea cine sunt plătitorii și care a fost impactul pentru fiecare categorie, iar cifrele finale sunt următoarele:

  • Furnizori comerciali: 3,25 MLD RON
  • Bănci: 2,6 MLD RON
  • Acționari: 1,7 MLD RON (nu este un cost real, direct, ci un cost de oportunitate a deciziei de a nu plăti dividende în anul 2008)
  • ANAF (Statul): 0,65 MLD RON

Chiar dacă se observă o scădere cu 10% a numărului de companii care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada similară a anului anterior, numărul firmelor nou înființate a înregistrat o contracție și mai mare, respectiv de 24%. Putem discuta despre o revenire graduală a comportamentului de plată, pe fondul reducerii numărului de companii care își întrerup activitatea, precum și a instrumentelor de plată. Toate acestea într-un mediu economic care nu este foarte atrăgător pentru investitorii privați și inițiativa antreprenoriatului„, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.

Sursa: www.coface.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302