ANAT: “Suntem surprinși că schema de ajutor de stat nu sprijină agenţiile de turism”

ANAT: “Suntem surprinși că schema de ajutor de stat nu sprijină agenţiile de turism”
person Horeca
access_time_filled

anatajutordestatturismAsociația Națională a Agențiilor de Turism face următoarele precizări ca urmare a declarației de presă a ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, din 16.09.2014: „Declarația <<schema de ajutor de stat cu privire la investiții în turism, care este gata și aceasta nu sprijină agențiile de turism, ci investițiile în structuri de cazare și agrement!>> o considerăm”:

1. Nedreaptă la adresa ANAT, patronat – partener oficial al Ministerului și membru în Comitetul Executiv al Consiliului Consultativ al Turismului, organizație care susține în mod constructiv parteneriatul public privat cu Ministerul de resort, încă din anul 2008. Dăm ca exemplu Legea voucherelor de vacanță în forma modificată, propunerile referitoare la modificarea Legii Turismului, propunerile referitoare la târgurile de turism la care Autoritatea participă cu stand național, propunerile referitoare la fiscalitate, proiectul de modificare a contractului cu turistul, propunerile de simplificare a sistemului de acordare de vize turistice pentru turiștii străini și multe alte proiecte la care ANAT a colaborat cu Ministerul și cu Autoritatea Națională pentru Turism în mod constructiv, transparent și în interesul nu numai al comunității membrilor noștri, ci și în interesul industriei, în general.

2. Discriminatorie în raport cu contribuabilii din turism, cu atât mai mult cu cât, numai în anul 2013, primele 40 de agenții de turism din România au susținut peste 2.000 de locuri de muncă și au adus bugetului de stat contribuții de peste 25 de milioane lei. În prezent, în România funcționează peste 2.500 de agenții de turism care susțin peste 6.000 de locuri de muncă.

3. Inoportună, în condițiile în care ANAT a elaborat o propunere de susținere prin scheme de ajutor de stat a activităților de promovare a turismului intern și de incoming, la solicitarea Conducerii Ministerului și nu a condiționat aprobarea schemei de ajutor de stat propusă de excluderea altor scheme de ajutor de stat în favoarea structurilor de cazare și agrement, măsuri suport pe care le susținem și noi cu toată convingerea.

„Am răspuns operativ, în scris, Conducerii Ministerului, care ne-a solicitat tuturor patronatelor/membrilor CEX al CCT propuneri de scheme de ajutor de stat pentru turism, în locul politicilor fiscale suport pe care noi le-am propus Ministrului. Am propus o schemă de ajutor de stat pentru promovare turistică, în ideea de a sprijini turoperatorii care susțin circulația turistică internă, atât cei care aduc turiști străini, cât și cei care aduc turiști români în România, în loc de a-i trimite în străinătate. Ne-am gândit la participări la târguri de turism, organizare de evenimente, realizarea de site-uri de promovare, cataloage, pliante, broșuri de prezentare a destinațiilor turistice din România. Am crezut că propunerea poate fi de interes pentru Minister, în condițiile în care piețele turistice concurente sunt conștiente de importanța turoperatorilor și alocă fonduri substanțiale pentru a-și apropia turoperatorii. Nu am fi propus alocarea de fonduri suport dacă nu ni s-ar fi cerut să facem astfel de propuneri, ne-a luat o săptămână să realizăm proiectul și am lucrat la el cu seriozitate si nici măcar nu am reclamat că nu am primit un răspuns justificat la propunerile noastre. În aceste condiții suntem surprinși că ni se comunică prin declarații de presă că schema de ajutor de stat nu sprijină agențiile de turism și se poate înțelege de aici că membrii noștri sunt contribuabili de mâna a 2-a, ale căror investiții nu merită să fie sprijinite. Și asta în condițiile în care, în ultimii ani, Ministerul a alocat fonduri importante pentru susținerea turoperatorilor din străinătate”, a declarat Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Marți după-amiază, la scurt timp după conferința de presă de la Mamaia a patronatelor din turismul românesc, în care jurnaliștilor din presa locală și centrală li s-au prezentat rezultatele sezonului estival 2014, propuneri pentru dezvoltarea turismului de litoral și mai ales de îmbunătățire a activității industriei, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, a dat publicității o declarație de presă în care precizează că a încercat să aibă o abordare cât mai constructivă în ceea ce privește turismul românesc. Potrivit acestuia, ultimul său proiect, clusterele în turism, „reprezintă un model de bună practică, susținut și de reprezentanți de la cel mai înalt nivel ai Organizației Mondiale a Turismului”.

Ministrul a precizat că susține prin politicile guvernamentale parteneriatul public privat, mai precis „schema de ajutor de stat cu privire la investiții în turism, care este gata și aceasta nu sprijină agențiile de turism, ci investițiile în structuri de cazare și agrement!”.

În declarația de presă, Ministrul Florin Jianu spune că „turismul nu este apanajul unei persoane sau alteia, cu atât mai mult cu cât unii dintre aceștia provin din politică, ceea ce nu reprezintă în mod necesar o abordare echilibrată și dezinteresată” și că dumnealui va continua „demersul dezinteresat și constructiv de a introduce instrumente moderne într-un turism dominat de lupte și mize mici!”.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302