Pachetele de servicii turistice, verificate de ANPC

Pachetele de servicii turistice, verificate de ANPC
person Horeca
access_time_filled

controaleturismAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat în perioada 13-24 octombrie 2014 o acțiune de control privind respectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor la comercializarea pachetelor de servicii turistice.

În cazul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, acțiunea de control s-a desfășurat în perioada 13-17.10.2014, la agențiile de turism din București și județul Ilfov, în colaborare cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Date statistice

• Au fost verificați 343 de operatori economici.
• La 135 de operatori economici dintre cei 343 controlați, reprezentând 39,35% s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Măsuri dispuse și sancțiuni aplicate

• s-au aplicat 144 de sancțiuni, dintre care 58 de amenzi contravenționale în valoare de 111.150 lei și 86 de avertismente.
• s-au dispus 28 de măsuri de oprire temporară a prestării serviciului, până la remedierea deficiențelor constatate.

Principalele aspecte constatate:

– lipsa informațiilor oferite în scris turiștilor înainte de a încheia contractele, informații legate de localitatea de destinație, rută, mijloace de transport, tipul unității de cazare, serviciile de masă, programul sejurului, cuantum avans etc.
– lipsa informațiilor cu privire la regimul pașapoartelor și al vizelor
– lipsa furnizării unui bon de comandă în cazul solicitării unor pachete de servicii turistice care nu fac parte din oferta agenției de turism
– lipsa unor informații care trebuiau incluse în contractul încheiat cu consumatorul sau nerespectarea unor clauze contractuale: localitatea de destinație, ruta, mijloace de transport, tipul unității de cazare, serviciile de masă, programul sejurului, termenele și modalitățile de plată, condițiile de modificare și de reziliere etc.
– lipsa informațiilor cu privire la asigurarea turiștilor în caz de insolvabilitate sau faliment al agenției de turism.

Perioada vacanțelor de iarnă se apropie. Consumatorii trebuie să solicite toate informațiile legate de destinație, cazare, transport, serviciile de masă precum și de modalitățile de plată. Pentru a avea o vacanță fără probleme sfătuiesc consumatorii să acorde atenție sporită înainte de achiziția unei vacanțe. Totodată, pachetele turistice pentru vacanța de vară aflate acum la preț redus trebuie studiate cu atenție și trebuie verificate dacă reducerile sunt cele anunțate astfel încât interesul economic al consumatorilor să nu fie afectat„, a declarat președintele ANPC, Marius Duncă.

Mai multe informații despre controalele ANPC și aspectele urmărite în timpul verificărilor găsiți AICI.

Sursă foto: www.doctorcall.co.uk

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302