Angajatorii din hoteluri și restaurante, încă prudenți privind noile angajări

Angajatorii din hoteluri și restaurante, încă prudenți privind noile angajări
person Horeca
access_time_filled

angajarihotelurisirestauranteAngajatorii din sectorul Hoteluri și Restaurante manifestă un optimism prudent atunci când vine vorba planurile de angajare pentru următoarele 3 luni (perioada iulie  – septembrie a.c.), însă, pe de altă parte, în acest sector, ponderea angajatorilor care intenționează reduceri de personal este de 4%, cea mai mică din țară (media națională fiind de 11%). 

Concluziile sunt prezentate în ediția aferentă intervalului iulie-septembrie 2015 a studiului Manpower trimestrial privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Studiul a fost realizat prin intervievarea unui eșantion reprezentativ de 625 de angajatori din România, din mai multe sectoare de activitate, printre care și sectorul „Hoteluri și Restaurante”. Toți participanții la acest studiu au răspuns la întrebarea „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră în cele 3 luni până la sfârșitul lunii septembrie 2015, în raport cu trimestrul în curs?”.

Angajatorii români raportează perspective de angajare consistente pentru intervalul iulie-septembrie 2015. 25% dintre angajatori anticipează o creștere a numărului de angajați, 11% prognozează o scădere și 62% nu preconizează nicio schimbare, rezultând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +7%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decât in trimestrul II, dar și decât în trim. III/2014.

Cu toate acestea, este de așteptat ca în intervalul iulie – septembrie 2015 numărul de angajați să crească în mai mică sau mai mare măsură în nouă din cele 10 sectoare de activitate analizate – inclusiv în sectorul Hoteluri și Restaurante -, și șapte din cele opt regiuni.

Piața este mai dinamică decât în trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forței lor de muncă și doar 62% nu anticipează modificări. O mare parte a activității va fi pozitivă, dat fiind că 1 din 4 angajatori români anunță intenția de a își crește numărul de angajați, dar diferențele dintre regiuni și sectoare de activitate continuă să persiste,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Aceasta înseamnă că cei aflați în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-și evalueze oportunitățile de angajare în ansamblu, pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forță de muncă, cu nivele diferențiate de talente disponible sau deficitare, atunci când își formulează strategiile de creștere și investiție,” adaugă el.

Câteva precizări privind sectorul Hoteluri si restaurante:

– Pentru următoarele trei luni angajatorii continuă să formuleze planuri de angajare de un optimism prudent, cu o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de + 9%, care rămâne relativ stabilă, atât față de trimestrul, cât și față de anul anterior.
– Ponderea angajatorilor care intentionează să facă angajări în intervalul iulie-septembrie 2015 este cea mai mare din țară (38%, la egalitate cu industria prelucrătoare și peste media națională de 25%), în timp ce ponderea angajatorilor care intenționează reduceri de personal este de 4%, cea mai mică din țară (media națională fiind 11%).

Studiul integral în limba română poate fi vizualizat aici.

Sursă foto: www.blog.ultimatemats.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302