Scăderea TVA la alimente a ieftinit vacanțele pe litoralul românesc
Scăderea TVA la alimente a făcut ca valoarea coșului de vacanță în stațiunile de pe litoralul românesc să scadă la 43 de euro, acesta devenind astfel cea mai ieftină destinație dintre cele monitorizate, indică un studiu.
Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizează, anual, prețurile a opt produse alimentare și nealimentare de uz comun, în 40 de destinații de vacanță, de pe întreg mapamondul, mai puțin România. FPTR a continuat acest studiu, introducând prețuri pentru produse și servicii similare din țara noastră.
Anul acesta, rezultatul studiului arată că România se află pe locul I (față de locul IV, anul trecut), fiind destinația turistică de litoral cea mai ieftină dintre cele nouă analizate, unde turiștii cheltuie, în medie, 43,56 € pentru cele opt produse alimentare și nealimentare de uz comun. În clasamentul celor mai ieftine destinații de litoral, după România se află competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croația, Franța, Egipt și Italia.
„Scăderea TVA la alimente în luna iunie a făcut ca România să devină cea mai ieftină destinație dintre cele monitorizate. Prețurile au rămas pe loc, în timp ce în alte destinați au crescut cu 20%, în medie, față de anul trecut datorită inflației și ratei de schimb lira, dolar, euro. Dacă s-ar introduce și impozitul specific pentru turism, am putea scădea și mai mult prețurile„, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv FPTR.
Coșul de vacanță analizat în acest raport a inclus următoarele articole: o masă pentru doi adulți (include 3 feluri de mâncare și o sticlă de vin local), un pahar de vin, un pachet de țigări Marlboro Lights, o sticlă de bere locală, o apă minerală de 1,5 l, o ceașcă de cafea servită la o cafenea și o sticlă de Coca-Cola, dar și o cremă de protecție solară cu factor 15.
În urma analizei acestor date aflăm că la polul opus, considerată drept cea mai scumpă destinație dintre cele analizate de FPTR este Italia – Sorrento, unde turiștii cheltuie, în medie, 112,02 € pentru aceleași bunuri și servicii.
Datorită prețurilor scăzute, țara noastră este o destinație accesibilă de petrecere a concediilor pe litoral, în comparație cu țările competitoare, având puterea de a atrage turiști străini, susține FPTR.
„Chiar dacă pentru turiștii străini petrecerea vacanței în România ar putea fi un chilipir, pentru o parte dintre români, vacanța în propria țară rămâne un lux, din cauza puterii scăzute de cumpărare a acestora. Introducerea voucherelor de vacanță, însă, va face ca turismul intern să crească, oferind posibilitatea cât mai multor români să-și petreacă vacanțele în stațiunile de pe litoralul românesc„, a mai spus Dragoș Răducan.
Anul trecut, litoralul românesc ocupa locul IV în topul celor mai ieftine nouă destinații de litoral, analizate de FPTR, fiind devansată de Bulgaria, Spania și Turcia.