Operatorii din turism cer simplificarea procedurii de traversare a frontierei Moldo-Române
în condițiile scăderii semnificative a numărului de turiști moldoveni care au ales în acest an România pentru vacanță în perioada sărbătorilor pe rit vechi, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România și Federația de Promovare a Turismului din Moldova solicită Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Autorității Naționale pentru Turism o întâlnire de urgență pentru a stabili cauzele și soluțiile necesare reducerii timpului de așteptare pentru autocarele cu turiști moldoveni la punctele de trecere frontieră la intrarea în România.
“în condițiile absenței desăvârșite a promovării României în Republica Moldova, prin comparație cu bugetele de promovare alocate de Bulgaria, Turcia și alte țări, și în condițiile scăderii severe a numărului de turiști moldoveni care au ales în acest an România pentru vacanță în perioada sărbătorilor pe rit vechi, cerem ferm MAE, MAI și Autorității Naționale pentru Turism o întâlnire de urgență pentru a stabili cauzele și soluțiile necesare reducerii timpului de așteptare pentru autocarele cu turiști moldoveni la punctele de trecere frontieră la intrarea în România. Este inadmisibil ca, în continuare, fiecare autocar să aștepte între 4 și 6 ore pentru verificarea documentelor de călătorie, în condițiile în care aceste formalități și proceduri necesare pot fi accelerate și simplificate. Din păcate, nu există nici o coordonare între MAE, MAI și ANT în această direcție, pentru că turismul continuă să fie abordat fără suficientă atenție și prioritate în România. Toate acestea în condițiile în care și în acest an Turismul a primit o alocare bugetară derizorie și anul se anunță ca unul foarte slab pentru promovarea turismului Românesc. în aceste condiții, ne întrebăm retoric: România își dorește, sau nu, turiști din Republica Moldova?”, declară Corina Martin, președintele FAPT.
Alexandru Filipschi, Președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova precizează că dacă până mai anul trecut destinația de bază solicitată de turiștii moldoveni pentru perioada sărbătorilor de iarnă era România, în acest an lucrurile iau o altă întorsătură.
“Turiștii moldoveni renunță la destinațiile românești din cauza dificultăților de traversare a frontierei române și din cauza absenței promovării destinațiilor romanești de vacanță. Pe parcursul ultimilor 3 ani, turiștii moldoveni se tot plâng la agențiile de turism din Republica Moldova, pe faptul reținerii autocarelor la frontiera română, atât la intrare, cât și la ieșire. Este inadmisibil ca turiștii sa fie catalogați ca niște potențiali infractori, să fie coborâți din autocare cu bagajele, sa fie trecuți prin controale corporale și ale bagajelor, să li se vorbească vulgar, să fie tratați ca niște persoane de nivel inferior. Nu mai vorbesc de situațiile în care polițiștii de frontieră și reprezentanții serviciului vamal stau bine mersi și își beau cafeaua sau scuipă semințe, iar șoferii claxonează continuu în semn de protest. în fiecare din acești 3 ani am tot solicitat atât Autorității Naționale pentru Turism cât și MAE, prin intermediul Ambasadei și Consulatului României la Chișinău, să se implice în rezolvarea acestei probleme. Din păcate lipsa unor acțiuni din partea acestor structuri guvernamentale, a dus la rezultatul care era și de așteptat, și anume scăderea numărului de turiști moldoveni cu cca 30%. Avem ferma convingere că dacă nu se vor lua măsuri urgente în vederea soluționării acestor probleme în timpul imediat apropiat, numărul turiștilor pentru perioada următoare va scădea radical. în această ordine de idei solicităm insistent intervenția urgentă a organelor competente române (MAI, MAE și ANT) în vederea simplificării procedurii de traversare a frontierei Moldo-Române pe ambele sensuri. Având drept scop facilitarea acestui process, ne arătăm deschiderea de a fi parte a unor grupuri de lucru ce ar identifica cauzele și soluțiile problemei”, a declarat Alexandru Filipschi.
Sursă foto: www.timpul.md