5 secrete ale unei amenajări de succes într-un restaurant

5 secrete ale unei amenajări de succes într-un restaurant
person Horeca
access_time_filled

Restaurantul este o mică industrie culinară, funcționarea căruia este supusă unor anumite condiții. Pentru deschiderea acestuia este nevoie de o pregătire lungă și chiar costisitoare, care implică multe aspecte și detalii: începând de la alegerea lavabilei până la planificarea ergonomică a bucătăriei.

1.TOTUL îNCEPE DE LA O IDEE
Orice designer sau arhitect va confirma faptul că nu există elemente nesemnificative atunci când începe un nou proiect de amenajare de restaurant; fiecare detaliu își are rolul și importanța sa. La deschiderea unui restaurant sau la reamenajarea unuia existent este necesar să menținem un echilibru atunci când ajungem să acordăm atenție la toate componentele precum: bucătăria, fațada sau interiorul, tehnologia aplicată, mobilierul etc. Clientul vine aici nu doar pentru a savura mâncarea preferată (deși acest aspect este destul de important), dar și pentru o atmosferă relaxantă în care să lege conversații de afaceri sau personale, și nu în ultimul rând pentru a se simți bine într-un anturaj primitor. Prin urmare, atmosfera joacă un rol fundamental la amenajarea restaurantului, iar toate aceste elemente integrează conceptul.

2.SOLUÈšII DE STIL
La deschiderea restaurantului, în fața proprietarului se pune problema: care va fi stilul amenajării? Există o varietate foarte mare  de stiluri care pot fi aplicate, însă trebuie să țineți cont și de specificul bucătăriei, targetul viitorilor clienți și chiar amplasarea restaurantului.
 
Dacă un stil vă limitează prea mult, atunci puteți folosi un mix de stiluri, combinate cu bun gust (stilul eclectic). Dacă spațiul cuprinde mai multe încăperi, puteți amenaja fiecare cameră în parte în stiluri diferite.

Pentru a înțelege capacitatea fiecărui stil trebuie să fie îndeplinite anumite cerințe. De exemplu, dacă aveți un restaurant dedicat evenimentelor mari, spațiul ales trebuie să fie unul mare și aerisit, în comparație cu o pizzerie în stil rustic, unde spațiul poate fi mai limitat. Stilul restaurantului este determinat și de materialele folosite în amenajare: dacă alegeți să deschideți un restaurant elegant, atunci este important să optați pentru finisaje de lux și de calitate, astfel clientul va observa diferența.

Putem vorbi despre câteva stiluri care, în prezent, au prins o popularitate mai mare în rândul designerilor și arhitecților:
Minimalismul – este întâlnit cel mai des în Orient, dar se răspândește și la noi. Caracteristica de bază a acestui stil este un spațiu cât mai liber și aerisit, cu cât mai puține obiecte.
Hi-tech. Acest stil este caracterizat prin utilizarea vizibilă a metalului și a sticlei, dar și prin aplicarea celor mai noi tehnologii.
Clasicul. Costisitor și bogat – acestea caracterizează interiorul în acest stil. Fiecare element trebuie să fie ales cu mare grijă și să te ducă cu gândul la lux și elegant – de la pardoseală până la textile sau mobilier.
 
Oriental. Interioare vii și strălucitoare, unde găsim multe accesorii: perne decorative, draperii și textile luxoase, panouri în relief sau lemn închis la culoare.
Tradițional. Acest stil este caracterizat prin reinterpretarea motivelor și a obiectelor tradiționale într-un stil modern, dar confortabil.

3.PLANIFICAREA SPAÈšIULUI.
Odată ce stilul a fost ales, un alt aspect important care trebuie luat în considerare este planificarea spațiului (layout-ul). Dacă suprafața vă permite, puteți compartimenta spațiul pe zone: zona de intrare, bar, lounge etc, însă dacă spațiul este destul de limitat, atunci zonificarea trebuie să fie mult mai compactă.
Pentru a face un layout corect trebuie să țineți cont de următoarele caracteristici:
<Fluxurile clienților și a angajaților, aprovizionării sau a vaselor murdare, trebuie să fie distribuite în mod corespunzător și conform regulilor HACCP;
<Culorile pentru interior trebuie alese cu atenție, ținând cont că anumite culori provoacă poftă de mâncare, iar altele chiar îți resping;
<Este important să amplasați corect toaletele clienților și băile/vestiarele angajaților. Numărul acestora depinde de numărul de locuri în restaurant sau numărul de angajați;
<încă de la început este esențial să găsiți locul potrivit pentru scenă, loc pentru DJ sau orchestră (dacă acestea vor exista în locație);
<Aerisirea și climatizarea au un rol important în proiectarea restaurantelor, de aceea arhitectul/designerul este responsabil să realizeze proiectul corect de climatizare. Dacă există zonă de fumători și nefumători atunci să se facă compartimentarea corespunzătoare;
<Pentru a crea o atmosferă primitoare, este de preferat ca restaurantul să cuprindă atât iluminatul natural, cât și cel artificial. Dacă iluminatul natural este o problemă, astăzi există soluții ingenioase prin montarea de iluminatoare sau ferestre artificiale cu lumină caldă, care vor compensa lumina naturală;
<Amplasarea mobilierului trebuie gândită în așa fel încât să se păstreze culoare de trecere acceptabile pentru mobilizarea chelnerilor, iar clienții să se simtă confortabil și să-și păstreze intimitatea dorită;
<Bucătăria trebuie poziționată astfel încât mirosurile de mâncare să nu-i deranjeze pe clienți;
<Și accesoriile își au rolul său important în designul de restaurant – decorați spațiul cu vaze, lumânări, flori, tablouri sau oglinzi, acestea cu siguranță vor completa spațiul într-un mod estetic și elegant.

4.FINISAREA INTERIORULUI DE RESTAURANT
Fără îndoială, experiența designerului include multe trucuri și soluții care ajută la transformarea  spațiului din unul simplu și banal, în unul atractiv și confortabil. Important este să aplicați aceste idei pentru a obține efectul dorit, fără a exagera.

Materialele de finisaj ajută la crearea impresiei dorite, de aceea este esențial să utilizați materiale calitative și chiar funcționale, pentru a rezista în timp și la uzură. Astăzi există zeci de variante de finisaje, de la cele ultra-moderne: cum ar fi panouri 3D aplicate pe pereți sau tavane sau iluminatul prin LED, până la elementele clasicului atât de cunoscute, unde profilele și lavabila decorativă sau tapetul catifelat ne vor reaminti de interioarele clasice din picturile marilor maeștri ai sec. XVII-XVIII-lea.

Este important să folosiți materiale de finisaj de calitate pentru că în timp acestea se vor răscumpăra, iar clienții dumneavoastră se vor bucura mai mult timp de confortul din interiorul locației. Dacă oaspetele va fi mulțumit, atunci și dumneavoastră veți primi laude și recomandări bune.

5.SECRETUL SUCCESULUI
Succesul restaurantului se bazează pe atenție la detaliu, o combinație armonioasă între o bucătărie bună, servicii de calitate și un design elegant și confortabil.

Investiți în designul locației, într-un bucătar-chef bun și în promovare și în scurt timp veți ajunge acolo unde ați țintit. Bucurați-vă de experiența asta și fiți în pas cu schimbările. Este important să reînnoiți periodic atmosfera interiorului, dar și meniul, să veniți cu idei noi ca să nu-l plictisiți pe client, astfel încât acesta să revină cu drag și data viitoare.
Mult succes!

Natalia BEREZOVSKAIA
Arhitect de interior
Creativ Interior Studio

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302