Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service
person Horeca
access_time_filled

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food serviceFiecare dintre noi are un loc preferat, fie este vorba de o cafenea sau restaurant, unde își savurează prânzul, stabilește întâlniri de afaceri sau pur și simplu se relaxează la o cafea cu prietenii. O bucătărie bună nu este unicul criteriu care vă determină să alegeți localul respectiv.

Având rezultatul a mai multor studii și sondaje, ajungem la concluzia că oaspeții, în primul rând, sunt atrași de atmosfera interioară, creată prin mobilier și decor. Prima impresie îl face pe client să ia decizia de a lua loc la o masă sau să plece. Prin urmare, astăzi, tot mai mulți proprietari de locații Food service apelează la serviciile unui designer cu experiență pentru a crea un concept și o ambianță specială, unică și atractivă în viitorul local.

Decorațiunile și accesoriile au trecut de însemnătatea „doar a obiectelor frumoase” sau „a obiectelor de o importanță secundară”. Astăzi, acestea sunt elemente „importante, foarte utile și cele care integrează amenajarea conceptului”.

Spre exemplu: accesoriile într-un restaurant sau cafenea nu sunt doar obiecte care completează interiorul, ele au atât un rol estetic, cât și funcțional, cum ar fi standul de la intrare pentru hostese, pentru a informa clienții despre meniu, rezervări sau masa la care vor lua loc.

SOLUÈšIA UNIVERSALĂ PENTRU DIVERSE PROBLEME

în primul rând, se va stabili conceptul și stilul amenajării în funcție de destinația acestuia. Un restaurant trebuie să fie ușor adaptabil, mai ales dacă vă adresați clienților atât pentru meniul de prânz, dar și pentru o atmosferă confortabilă de seară, când se servește cina. De aceea trebuie să luați în calcul mai multe detalii, cum ar fi: muzica, servicii de calitate, dar și a unui design elegant și, în același timp, relaxant.

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service2Un decor potrivit vă poate ajuta: dacă adăugați câteva accesorii mesei pe care o serviți, veți vedea diferența (o vază cu flori, set de oliviere personalizate, meniu cu o grafică atractivă și elemente de decor care completează amenajarea: tablouri pe pereți, plante naturale în ghivece și veioze sau lampadare poziționate pe colțuri).

Dacă vorbim despre locațiile tip fast-food, acestea cu siguranță nu vor intra în categoria interioarelor luxoase, așa cum scopul lor principal este de a servi un număr cât mai mare de clienți în timpul cel mai scurt. De aceea, decorul în astfel de locații va fi destul de limitat, însă este important să creați o atmosferă cât mai primitoare, pentru a-l face pe client să se simtă bine și să se întoarcă și data viitoare. Elementele de decor care s-ar potrivi acestor locații ar fi: plăcuțe negre cu mesaje atractive despre meniu, tăvi personalizate, postere atractive și apetisante. Condiția este: să nu exagerați! Știm cu toții zicala: „Less is more!”.

ATENÈšIE LA DETALII

Geometria spațiului, finisarea suprafețelor, lumina și culoarea, aranjamentul mobilierului formează conceptul viitorului interior, iar pentru a completa amenajarea ne vor ajuta obiectele de decor și accesoriile. Fiecare din acestea își are rolul și locul său.

 Pereții – idei fără granițe

Pereții goi nu vor fi niciodată atrăgători, chiar dacă aceștia sunt finisați cu materiale scumpe. însă, un decor elegant și estetic va trezi un sentiment plăcut clienților care intră în locația dumneavoastră. Mulți designeri folosesc cu succes tablouri decorative pentru a completa pereții, folosind o anumită tematică potrivită stilului de amenajare. Ca decorațiuni, sunt folosite și oglinzile înrămate sau simple, aplicele sau panouri decorative.

 Mobilier tapițat: pentru confortul necesar!

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service2Canapelele confortabile, pe care le întâlnim adesea în restaurante și cafenele, împreună cu scaune clasice, pot fi de asemenea decorate. Pernele sunt cele mai potrivite pentru asta. în primul rând, acestea creează un confort suplimentar, iar pe de altă parte aduc un accent de culoare și textură, completând designul localului respectiv.

Mesele și consolele: spații de expunere

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service4Serviciul de masă este un element foarte important al decorului. Aranjamentul acestuia trebuie să creeze o stare emoțională atractivă și să trezească apetitul clientului. Serviciul de masă trebuie să conțină elemente care se vor asorta cu atmosfera pe care doriți să o transmiteți și să conțină obiecte utile, dar cu un aspect decorativ: boluri, oliviere, suporturi pentru șervețele sau tacâmuri.

Pentru o atmosferă romantică vă vor ajuta lumânările și șfeșnicele, iar focul natural al lumânărilor va crea o lumină plăcută și intimă care ajută la relaxare și liniște.

Un alt element care cu siguranță este câștigător în fața clientului sunt florile naturale puse pe mese sau console, în vaze cu un design special. Acest element nu este neapărat caracteristic interioarelor clasice, astăzi avem o largă varietate de suporturi pentru flori, care vor integra conceptul amenajării.

  Barul – Elementul din centrul atenției!

Barul reprezintă cartea de vizită a oricărui local Food service, iar privirea clientului cu siguranță îl va remarca. De aceea, designerul va acorda o atenție mai mare acestui element central și atât de important într-un restaurant, cafenea sau pub.

în funcție de stilul și tematica amenajării se vor alege și accesoriile de decor: vaze, oale tradiționale sau alte accesorii care vor completa imaginea barului. Trebuie să luați în calcul însă rafturile din spatele barmanului, unde vor fi expuse o varietate largă de sticle cu băuturi, care prin designul lor sunt deja foarte colorate, de aceea este bine să nu „exagerați” cu restul de detalii.

 Draperiile – un accent decorativ solemn

Rolul decorațiunilor și accesoriilor în amenajările Food service5Aspectul ferestrelor poate fi transformat în totalitate datorită draperiilor și perdelelor. Acestea sunt folosite nu doar cu rol decorativ, dar și cu rol funcțional; deoarece varietatea acestor elemente este atât de mare, trebuie să decideți ce efect doriți să creați în localul dumneavoastră.

Draperiile pot fi drapate în falduri, cu o densitate mare sau, din contră, să fie mai fluide și ușoare, pentru a lăsa lumina să treacă. Spre exemplu, perdelele transparente pot crea o atmosferă primitoare și relaxantă într-un restaurant, iar draperiile opace dintr-o cafenea pot împărți spațiul în mai multe zone, mai intime.

în general, accesoriile și obiectele de mobilier pot fi comparate cu talentul de a te îmbrăca cu stil: dacă scopul tău este să obții o imagine atrăgătoare, atunci cu siguranță trebuie să folosești elemente care îți vor accentua demnitatea și personalitatea. Fără ele, chiar și cel mai scump interior va arăta gol și șters, iar un interior banal poate fi transformat într-o „galerie de artă” prin folosirea decorului potrivit.

                                                                                                                                                             Natalia BEREZOVSKAIA

                                                                                                                                                             Arhitect de interior

                                                                                                                                                             Creativ Interior Studio

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302