10 soluții pentru turismul românesc, în viziunea mediului de afaceri

10 soluții pentru turismul românesc, în viziunea mediului de afaceri
person Horeca
access_time_filled

zecesolutiiturism2016Miercuri, 15 iunie, a avut loc, la Phoenicia Holiday Resort din Mamaia Nord – Năvodari, întrevederea dintre reprezentanții FPTR, ANT, un grup de 30 de senatori, primarii localităților Mangalia – Cristian Radu, Năvodari – Florin Chelaru și viceprimarul municipiului Constanța – Costin Răsăuțeanu. în cadrul dezbaterii, mediul de afaceri a prezentat autorităților, sub titulatura „10 pentru turismul românesc”, 10 teme de lucru care pot readuce turismul național acolo unde s-a aflat în urmă cu trei decenii.

Cele 10 teme au fost:

1. Reînființarea Ministerului Turismului și realizarea unui plan de promovare asumat de patronatele din turism;
2. Elaborarea unei strategii privind școlile profesionale din turism;
3. Elaborarea unor facilități pentru forța de munca sezonieră;
4. Administrarea stațiunilor turistice de către societăți constituite prin parteneriat public-privat;
5. Implicarea altor ministere în susținerea turismului: educație, economie, muncii, transporturilor, mediului, culturii;
6. Susținerea turismului balnear – o societate sănătoasă este o societate prosperă;
7. Realizarea unui plan de investiții pentru stațiunile turistice;
8. Deblocarea legii impozitului specific;
9. Aprobarea prin lege a planului de urbanism pentru stațiunile turistice;
10. Crearea de condiții speciale pentru turismul din Delta Dunării.

Membrii Senatului, ai autorităților locale dar și membrii Federației și-au exprimat opiniile pe cele 10 teme. Principala concluzie care s-a desprins a fost aceea că mediul de afaceri din turismul românesc dorește o comunicare continuă cu autoritățile statului, în care cei din urmă să aibă o imagine cât mai clară asupra problemelor turismului, pentru a putea găsi soluțiile cele mai bune, în vederea rezolvării tuturor problemelor pe care industria le întâmpină.

Una din temele propuse de investitori a fost cea a reînființării ministerului turismului, sau înființarea unei structuri (minister sau autoritate) care să fie în subordinea primului ministru și care ar putea evita instabilitatea instituțională la care asistăm în ultimii 10 ani. Acest minister sau autoritate ar trebui să elaboreze un program de dezvoltare și promovare a turismului național.

O altă problemă importantă pe marginea căreia s-a discutat prelungit a fost cea legată de structura anului școlar, care îi nemulțumește pe investitorii în turismul de pe litoral. Investitorii din turism au vorbit și despre lipsa personalului calificat, începând de la bucătari și ospătari până la cameriste.

„Acum este important să școlarizăm tinerii pe domenii de activitate de care economia are nevoie și nu ce vrea fiecare dintre noi”, a declarat Mohammad Murad, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

în urma discuțiilor, una din concluziile importante a fost aceea că există o necesitate de îmbunătățire a dialogului sincer și constructiv dintre investitori din turism și autoritățile statului. Așadar, în săptămâna următoare evenimentului, reprezentanții FPTR au fost invitați în Senat pentru dezbaterea temelor propuse, în comisiile de specialitate.

FPTR salută totodată noua abordare a modului de comunicare transparent dintre mediul de afaceri din turism și mediul politic-administrativ.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302