Analiză: 30 de companii de turism au dificultăţi financiare majore

Analiză: 30 de companii de turism au dificultăţi financiare majore
person Horeca
access_time_filled

datoriicompaniiturismCel puțin 30 de companii din turism se află în prezent într-o situație similară firmei Genius Travel SRL, care a intrat în insolvență și care și-a anunțat clienții că nu le mai poate onora biletele de vacanță, susțin specialiștii de la KeysFin.

Potrivit datelor Keysfin, din totalul de 2825 de firme active în sectorul turismului (CAEN 7912 și 7911- agenții de turism și tur-operatori), 1938 înregistrează dificultăți financiare în ceea ce privește îndatorarea. 1088 de societăți comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%),748 au pierderi operaționale (26%), 1.120 de firme, adică 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezintă companii cu furnizori restanți.

Datele statistice, prelucrate pe baza informațiilor oficiale depuse la Ministerul Finanțelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenții de turism și tur-operatori a căror datorii au crescut între 2014-2015.

în vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluție negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creșteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat”, afirmă experții de la KeysFin, care au dezvoltat un instrument special de monitorizare a evoluției financiare a companiilor.

Potrivit analiștilor, situația în care se află Genius Travel SRL este relevantă pentru sectorul de turism.

Sunt peste 1000 de firme de turism, din toată țara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an și/sau acționarii și-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei. Există firme care au un grad de îndatorare >1, adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. în plus, sunt tot mai multe firme care își achită cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvență și chiar faliment”, au mai spus experții.

30 de firme, în pericol iminent

Pe baza datelor financiare, KeysFin a identificat un număr de 30 de companii care se află într-o situație financiară similară cu cea care a dus la insolvența Genius Travel SRL. Sunt agenții de turism sau tur-operatori care riscă oricând să își închidă porțile și să își lase clienții și furnizorii fără servicii.

Chiar dacă afacerile unor dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014 la 2,41 milioane lei în 2015.

Aceste firme au o probabilitate ridicată de insolvență, valoarea capitalurilor proprii scăzând, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei în intervalul analizat”, spun experții. în calculul făcut de KeysFin a fost luat inclus și modelul Z-score, care permite prevederea a 75% din falimente cu 2 ani înainte de producerea lor. Scopul acestui model este de a stabili pentru intreprinderile analizate un indicator numit „scor”, care să permită estimarea probabilității ca acestea sa intre in faliment.

Fără a prezenta numele firmelor aflate în vizorul KeysFin, pentru a nu le afecta imaginea în piață și, implicit, rezultatele financiare, analiștii au încercat să creioneze portretul robot al firmei care reprezintă un pericol pentru clienți și furnizori.

Vorbim, în general, de firme mici, din teritoriu, care au o capitalizare redusă, care trăiesc exclusiv din rezultatele de sezon, din rulajul de bani de la o lună la alta. Sunt firme care vând pachete ieftine, în destinații populare, acolo unde cererea românilor este foarte mare, iar criteriile impuse de furnizori nu sunt dintre cele mai stricte. Există, însă, și câteva exemple de firme cunoscute, cu un puternic impact de imagine care, din datele financiare, au investit peste măsură în dezvoltarea serviciilor turistice (hoteluri, pensiuni, parc auto etc.) și care nu și-au dimensionat corect perspectivele financiare. Multe dintre ele sunt supraîndatorate, iar supraviețuirea lor este sub semnul întrebării”, au explicat aceștia.

Potrivit celor de la KeysFin, cine vrea să își achiziționeze un pachet de servicii de la o firmă de turism sau un tur-operator trebuie să ia în calcul câteva elemente esențiale.

Dacă aflați de o ofertă turistică foarte tentantă, la un preț dubios de mic, căutați mai întâi să aflați cu cine faceți afaceri. Adică cui dați banii pe servicii și cine sunt cei care vă taie chitanță și factură”, spun experții financiari.

Este esențial ca firma respectivă să prezinte o asigurare pentru serviciile turistice promise, să fie licențiată de autoritățile în domeniu. Dacă aveți o minimă pregătire economică, uitați-vă pe rezultatele lor financiare, încearcați să aflați mai multe detalii de la clienții care le-au folosit serviciile, sunați la autoritatea în domeniul turismului (ANAT), căutați pe internet date relevante privind experiența acestora în domeniu. Nu semnați niciodată un contract turistic cu o firmă doar pentru că vă oferă un preț foarte bun. Verificați, de exemplu, dacă are un sediu oficial unde să puteți să vă adresați etc. Un bun instrument de verificare îl reprezintă aplicația lansată de noi sau puteți consulta datele oficiale de pe site-ul Guvernului (http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/)”, au mai spus analiștii de la KeysFin.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din Romania.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302