Un parteneriat win-win pentru o industrie a ospitalității (mai) sustenabilă
- O soluție sustenabilă și gratuită pentru companiile HoReCA, la problema gestionării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat: colaborarea cu Recolamp.
- Organizație non-profit specializată în gestiunea deșeurilor de echipamente de iluminat, Recolamp colaborează în prezent cu peste 500 de unități HoReCa și vizează lărgirea infrastructurii de colectare.
Gestionarea sustenabilă a deșeurilor ar trebui să fie o prioritate pentru orice companie din industria HoReCa și pentru orice companie sau persoană fizică, în general. în această arie, colectarea selectivă a deșeurilor provenite din echipamente de iluminat reprezintă o obligație legală, dar, în realitate, multe astfel de deșeuri ajung la groapa de gunoi, devenind periculoase pentru mediu. Unde ajung deșeurile provenite din surse de lumină generate de hotelul sau restaurantul dumneavoastră? Este o întrebare pe care fiecare operator horeca trebuie să și-o adreseze și la care trebuie să găsească o soluție sustenabilă.
Colaborarea cu Recolamp reprezintă o soluție nu doar sustenabilă ci și gratuită pentru companiile horeca la problema gestionării deșeurilor provenite din echipamente de iluminat. Recolamp oferă companiilor în mod gratuit recipiente de colectare standardizate, precum și servicii de ridicare a acestor deșeuri, care sunt de asemenea gratuite. în prezent, Recolamp colaborează cu peste 500 de unități din sectorul HoReCa și vizează lărgirea infrastructurii de colectare.
Despre colaborarea Recolamp cu sectorul HoReCa, am vorbit cu Roxana Șunică, Marketing Manager Recolamp.
Ce ne puteți spune despre colaborarea Recolamp cu sectorul HoReCa?
în prezent, Recolamp colaborează cu 509 unități din sectorul HoReCa, din întreaga țară. în cei 10 ani de activitate ai asociației noastre, am fost solicitați de către aceștia de 1.723 de ori să ridicăm deșeuri de surse de lumină, însumând un total de 52.504 kilograme de becuri și neoane arse și înlocuite în aceste clădiri.
Cum pot încheia unitățile HoReCa un protocol de colaborare cu Recolamp, în ce constă concret această colaborare și de ce ar trebui să colaboreze unitățile HoReCa cu dumneavoastră?
Orice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care noi am dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând containere și preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro – sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor.
Prin urmare, primul lucru pe care îl au de făcut colegii care lucrează într-o unitate HoReCa este să ne contacteze și să ne solicite semnarea protocolului de colaborare – care îi va ajuta, ulterior, să poată face dovada și la un eventual control al Gărzii de Mediu că au o soluție pentru corecta gestiune a acestui tip de deșeu periculos. Apoi, în funcție de suprafața unității, de frecvența înlocuitului iluminatului, de spațiul tehnic disponibil, evaluăm împreună tipul și numărul de containere de care au nevoie și le livrăm gratuit aceste recipiente. Când ele s-au umplut cu deșeuri, ne anunță și în maxim 10 zile lucrătoare trimitem un colector autorizat care preia deșeurile, lasă cutii goale la schimb pentru a se putea continua activitatea de colectare și le întocmește documentația de care au nevoie pentru a asigura trasabilitatea deșeurilor, din nou o cerință prevăzută în legislația de mediu și cu risc de amezi de până la 40.000 de lei.
Dar, dincolo de amenzi, noi sperăm ca oamenii cu care colaborăm să înțeleagă că efortul pe care îl fac, de a colecta selectiv becurile și neoanele arse, este în primul rând important pentru sănătatea lor, a copiilor lor și a mediului. Dacă echipamentele de iluminat sunt aruncate în amestec cu gunoiul menajer, acestea ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul și celelalte elemente toxice și periculoase poluează ireversibil solul, subsolul, pânza freatică și ajung în hrana pe care o consumăm.
Având în vedere activitatea lor continuă (hotelurile de exemplu funcționează 24 de ore din 24), unitățile horeca sunt generatori importanți de deșeuri provenite din echipamente de iluminat. Cum apreciați interesul acestor unități pentru gestionarea sustenabilă a problemei deșeurilor provenite din echipamente de iluminat?
Da, într-adevăr, hotelurile sunt unii dintre cei mai mari generatori de deșeuri, sau ar trebui să fie datorită ritmului de funcționare. Topul nostru intern, pe segmentul HoReCa arată așa: World Trade Centre București – 1937 kg. deșeuri de surse de iluminat predate de când colaborăm, Radisson Blue – 1932 kg., Rin Grand Hotel – 1864 kg., JW Marriott – 1818 kg., Hotel Intercontinental – 1322 kg. Vedem în lanțurile internaționale o reală preocupare, avem în ei parteneri de încredere. Nu același lucru putem spune însă, din păcate, despre unitățile locale, unde procedurile interne nu au neapărat pe lista de priorități legislația de mediu sau gestiunea sustenabilă a deșeurilor.
O altă poveste de succes o reprezintă rețeaua de magazine McDonald’s cu care avem o excelentă colaborare din iunie 2008. Până în prezent, cele 52 de locații ne-au predat deșeuri de 289 de ori, ajutându-ne să reciclăm 5.573 de kilograme. Chiar dacă aceste restaurante nu au suprafețe foarte mari, faptul că au foarte clar implementată regula că niciun bec ars nu ajunge la gunoi, ci în cutiile Recolamp, face ca astfel de cantități impresionante să fie corect gestionate. Le mulțumim, și pe această cale, pentru efort și ajutor!
Ne puteți spune ce cantitate de deșeuri colectați anual de la unitățile horeca și ce planuri aveți pentru acest segment?
în 2016, am ridicat deșeuri de becuri și neoane arse de 232 de ori de la unitățile HoReCa. în total 6.752 de kilograme. Planurile noastre întotdeauna urmăresc lărgirea infrastructurii de colectare. Așadar, sperăm ca tot mai multe unități HoReCa să se alăture eforturilor noastre, mai ales pentru că parteneriatul cu noi nu presupune absolut niciun cost ba, mai mult, acoperă și obligațiile legale pe care aceștia le au.
Asociația Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH și Philips Lighting România, a marcat marți, 19 septembrie a.c., 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat. Din 2007 și până în prezent, au fost gestionate peste 3.650 de tone deșeuri.
Interviu realizat de Diana Sbârcea, cu sprijinul RANEvents PR Agency.