Pensiunile turistice și agroturistice – “vedetele” investițiilor HoReCa
595 – acesta este numărul total de investiții în unități de cazare (hoteluri, pensiuni, hosteluri sau vile turistice) studiate în perioada ianuarie-aprilie 2018 de către Victa.ro, asistenta de ofertare la șantierele active din România.
Și mai interesant este faptul că, din acest total, pensiunile și agropensiunile reprezintă peste 57% din totalul investițiilor în unități de cazare – cu 343 de proiecte în derulare, în timp ce hotelurile figurează în lista proiectelor monitorizate în perioada menționată mai sus cu un total de doar 137 de proiecte.
Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică în octombrie 2017 confirmă și ele faptul că pensiunile turistice și agroturistice sunt, numeric vorbind, vedete absolute în ceea ce privește tipul de unitate de cazare turistică preferat din țara noastră. Astfel de investiții au fost încurajate și prin acordarea de fonduri europene, iar mizarea pe zonele pitorești prin investiții cu grad scăzut de risc și costuri mai mici de implementare s-a reflectat puternic în capacitatea de cazare turistică a țării noastre, care a punctat o creștere de 4.5%.
Capacitatea de cazare turistică a crescut la 31 iulie 2017 cu 4.5% față de 31 iulie 2016
Din totalul de 7905 de structuri de cazare care figurau în România în iulie 2017, cele mai multe sunt pensiunile agroturistice – cu un total de 2556 de unități, urmate de pensiunile turistice, cu un total de 1666 de unități.
Hotelurile figurează cu doar 1597 de unități, însă, chiar dacă sunt depășite numeric, asigură de peste 2 ori mai multe locuri de cazare decât toate cele 4222 de pensiuni turistice și agroturistice la un loc (vorbim de 194.900 versus 79.300 locuri de cazare).
JUDEÈšELE îN CARE SE CONSTRUIESC CELE MAI MULTE PENSIUNI
Revenind la investițiile în pensiuni care se anunță în următoarea perioadă, observăm faptul că majoritatea acestora sunt concentrate în jurul zonelor montane, în sudul și sud-estul țării figurând prea puține astfel de investiții. Așadar, în fruntea listei ca număr de investiții regăsim județul Bihor, cu 43 de pensiuni aflate în construcție, urmat de județele Hunedoara (32 de investiții) și Brașov (24 de investiții). La polul opus găsim județele Teleorman, Buzău, Brăila și Călărași, unde nu au fost identificate investiții în noi pensiuni. De asemenea, mai remarcăm și faptul că, în perioada analizată, și capitala țării figurează cu zero investiții în pensiuni.
CELE MAI SCUMPE INVESTIÈšII
în total, cele 342 de investiții în pensiuni identificate la nivel național pe platforma inteligentă Victa.ro au o valoare de 289.77 milioane de lei și o suprafață totală de 420.372 de metri pătrați.
Dacă județul Bihor este fruntaș în ceea ce privește distribuția numerică a investițiilor în pensiuni, în ceea ce privește distribuția valorică a proiectelor județul Timiș este lider absolut, cu șantiere în valoare de 45,31 milioane de lei. Brașovul, Hunedoara și Bihorul completează topul județelor cu cele mai scumpe investiții, cu sume cuprinse între 19.26 milioane de lei și 26,49 milioane de lei.
Sursă hartă: modulul Market Intelligence de pe Victa.ro
Informațiile și hărțile cuprinse în acest articol au fost preluate de pe Victa.ro – prima asistentă virtuală de ofertare la șantierele din România. Această platformă inteligentă are capacitatea de a prospecta și a genera instant liste cu toate investițiile din România, structurându-le pe domenii, dimensiuni, stadii de execuție sau zone. De asemenea, Victa poate concepe studii de piață și marketing bazate pe cifre reale, în timp real și generează cu ușurință hărți cu șantierele de interes.
Articol scris de Andreea Tărău, Content Marketing Specialist IBC Focus, pentru ediția 87 a revistei Horeca România.