Dragoș Petrescu, HORA: Industria ospitalității are nevoie de 50.000 de oameni. Ce propun patronatele din ospitalitate

Dragoș Petrescu, HORA: Industria ospitalității are nevoie de 50.000 de oameni. Ce propun patronatele din ospitalitate
person Horeca
access_time_filled

angajatiospitalitateDeficitul de personal din industria ospitalității (hoteluri și restaurante) este estimat în prezent la 50.000 de angajați, situație care se agravează de la an la an, iar în acest context antreprenorii din domeniu se orientează spre zonele defavorizate, de unde transportă zi de zi persoane către centrele de business din România, iar pe de altă parte încearcă să aducă oameni din spațiul extracomunitar, a declarat joi Dragoș Petrescu, președintele HORA – Organizația Patronală a Hoteluri și Restaurantelor din România.

în cadrul unei conferințe de presă comune, reprezentanții principalelor patronate din ospitalitate și turism (HORA, FIHR, FPTR și ANAT) au solicitat autorităților măsuri concrete privind problema forței de muncă, care să vină în sprijinul industriei, mai exact: cheltuielile de transport și cazare să nu mai fie considerate venituri de natură salarială și impozitate și angajatorii să nu mai fie obligați să plătească străinii cu cel puțin salariul mediu pe economie.

Vi se pare normal un spălător de vase care vine din altă țară să aibă un salariu de 500 de euro minim și un român lângă el, care are același post, să aibă salariul de 350 de euro pe lună? E anormal să fiu obligat să dau unui străin mai mult decât unui român”, a declarat Mohammad Murad, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Patronatele doresc să ofere drepturi egale cetățenilor români și străini care lucrează în industrie.

Industria turismului, la fel ca industria construcțiilor, este major afectată de lipsa forței de muncă calificată. Ori astăzi noi avem un plafon de aproximativ 10.000 de persoane pe care le putem atrage din zona non EU în România, avem 4.5 milioane de români care lucrează în afara țării – și zi de zi pleacă alții și alții – și ne aflăm în situația în care ne pleacă oameni și mai puțini pregătiți și mediu pregătiți și foarte pregătiți din industria ospitalității.

Drept urmare, suntem în fața unui paradox – piața dorește să crească, noi avem clienți, conceptele de restaurant sau hotel funcționează foarte bine însă nu avem cu cine să servim această cerere. Avem 2 căi pe care le putem aborda: una este de a folosi forța de muncă locală, de a ne orienta spre zonele care sunt defavorizate din punct de vedere al cererii și avem autobuze, mijloace de transport organizate zi de zi care să transporte acești oameni din diverse localități mai mici către centrele de business din România și a doua variantă este strategia prin care să putem aduce, în situația în care nu facem față cu oamenii noștri, persoane din spațiul extracomunitar.

Drept urmare, am solicitat guvernului României să vină cu măsuri care să sprijine dezvoltarea forței de muncă din România și sper ca în următoarele săptămâni să putem avea o inițiativă legislativă, de fapt mai mult decât atât, o inițiativă a Guvernului, prin care să poată fi adresate aceste două subiecte, atât relocarea forței de muncă din România în interiorul țării, cât și posibilitatea de a avea acces la forța de muncă extracomunitară mai ușor”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele HORA.

Potrivit acestuia, salariile mici reprezintă o frână în dezvoltarea României, iar salariile vor trebui să crească în continuare, însă aceste creșteri trebuie să se facă treptat. Dragoș Petrescu subliniază că este foarte greu să oferi salarii de 2000 de euro în condițiile în care un meniu de prânz în România costă 4,3 euro. 

Salariile mici reprezintă o frână în dezvoltarea țării, cred că este unul dintre motivele pentru care românii pleacă, deci salariile vor trebui să crească în continuare. Salariul minim va crește în continuare și noi ca industrie sprijinim creșterea salariului minim, pentru că nu poți să aduci un om care își dorește să câștige 2000-3000 de lire sterline la Londra și să-l tentezi cu un salariu de 1600 de lei în București, că nu se poate. Numai că aceste creșteri salariale trebuie să se facă treptat și totodată trebuie să venim și cu o educație și cu o muncă mai susținută în așa fel încât să putem plăti aceste salarii și asta presupune și educația pieței. Ori treaba asta nu se întâmplă peste noapte. în continuare astăzi în România un meniu de prânz costă 4,3 euro. E foarte greu ca vânzând meniuri cu 4.3 euro să acorzi salarii de 2000 de euro unui angajat, cum poate este normal”, a mai declarat președintele HORA.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302