Industria ospitalității cere Guvernului măsuri imediate pentru a reduce impactul negativ al epidemiei de Coronavirus

Industria ospitalității cere Guvernului măsuri imediate pentru a reduce impactul negativ al epidemiei de Coronavirus
person Horeca
access_time_filled

Organizațiile patronale din turism cer Guvernului să adopte măsuri imediate pentru a reduce impactul negativ al epidemiei de Coronavirus asupra industriei ospitalității, puternic afectată de această criză.

Concret, reprezentanții industriei ospitalității solicită scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele 3 luni (martie, aprilie, mai), cu posibilitatea extinderii la 6 luni în cazul prelungirii crizei, amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni fără penalizări și dobânzi, plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism (cu referire la plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, la TVA de recuperat precum și la plata facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le are de făcut către operatorii din turism), precum și asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea  dobânzilor din bugetul statului.

Reprezentanții industriei avertizează că, în lipsa unor măsuri de susținere din partea autorităților, în situația în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, vom asista în scurt timp la insolvențe, falimente și concedieri. Din analizele patronatelor circa 20% din cei 400.000 angajați din turism vor rămâne fără loc de muncă în cazul în care această situație va dura mai mult de o lună.

masuricoronavirusturism

Dragoș Anastasiu: Statul trebuie să pompeze rapid lichiditate în piață

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, a declarat astăzi, într-o conferință de presă comună a patronatelor din turism, că vorbim de scăderi abrupte în cazul agențiilor de turism, hotelurilor, restaurantelor, transportatorilor sau firmelor de rent-a-car și că este imperios necesar ca statul să ia măsuri de pompare a unei lichidități suplimentare în piață.

Efectele sunt aici deja și vor veni în lanț, deja sunt în lanț. Per total, la agențiile de turism, de exemplu, avem scăderi cu 75% care se produc într-o singură săptămână. Nu vorbim despre o scădere lentă ci vorbim despre o scădere abruptă și extrem de serioasă pe care niciun fel de companie, mică sau mare, românească sau străină, multinațională, nu o poate suporta decât pe termen extrem de scurt, până vine ziua plății salariilor și a impozitelor la stat. Scăderea este extrem de bruscă și apare la hoteluri, la restaurante, la agențiile de turism, la transportatori internaționali și naționali, la firmele de rent a car. Sunt doar câteva exemple și de aici se duc în lanț.

Mesajul nostru este clar: deși, de obicei, am spus să nu se bage statul în viața economică sau să se bage cât mai puțin, de data aceasta este imperios necesar ca, astăzi, statul român să ia niște măsuri de pompare a unei lichidități suplimentare în piață. E nevoie de lichiditate. Criza actuală nu se compară cu cea de acum 10 ani pentru că în momentul de față bani există. Acum există teoretic și cererea – lume vrea să circule dar nu poate, există și banii – lumea poate să plătească, dar nu poate să circule. Este o altfel de criză care poate să fie rezolvată prin pompare de lichidități. Pe de o parte, companiile, evident, se vor duce la rezerve, adică nu mai discutăm de profitabilitate, te duci la rezerve, vezi ce ai prin fiecare buzunar și îi folosești, dar nu va fi suficient; este necesar ca statul să bage lichiditate în piață. Cum face asta? Pe de o parte, își plătește toate datoriile către mediul privat și vă dau un singur exemplu – concediile medicale încă nu sunt plătite la anumite companii de 1 an de zile sau la alții de 1 an jumate – doi. TVA-ul de asemenea, parțial. Deci, ori își plătește datoriile repede, trebuie să le plătească, pe de altă parte, tot ce are privatul datorie către stat trebuie amânat sau anulat. Fără anulări din punctul nostru de vedere nu se va putea. Acum se pune întrebarea pe cât timp? Noi vorbim despre 3 luni în scrisoarea noastră către Guvern pentru că nu știm cât va dura această situație și doar optimiștii dintre noi spun că în 3 luni vom reveni la o semi-normalitate. Cred ca ar trebui să facem și un worst-case scenario care spune că tot anul acesta este compromis.

Mesajul nostru este clar: nu vom fi afectați, suntem afectați, nu avem nevoie de măsuri în viitor ci avem nevoie de măsuri astăzi”.

Potrivit CNN, industria ospitalității este cea mai afectată de către coronavirus și, drept urmare, multe țări au luat sau analizează luarea de măsuri directe pentru sprijinirea acesteia (exemple: Franța, Italia, China, Hong Kong, USA sau, mai aproape de noi, Croația, Polonia, Cehia).

Efectele resimțite de turism sunt deja prezente și în România, gradul de ocupare al hotelurilor scăzând dramatic în primele zile din luna martie iar veniturile prăbușindu-se literalmente (vorbim de scăderi de 40% în București și peste 50% în stațiuni sau orașe secundare, potrivit organizațiilor patronale din turism). De asemenea, restaurantele înregistrează scăderi cu minim 30% a cifrei de afaceri în primele 8 zile din martie, iar la agențiile de turism situația e și mai complicată, aici impactul negativ fiind adus atât de lipsa incomingului, cât și de diminuarea masivă a outgoingului.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302