Sănătatea unei afaceri în domeniul alimentar începe cu o bucătărie sănătoasă
Pentru cei care trec pragul unui restaurant, sintagma “bucătărie sănătoasă” înseamnă mai degrabă un meniu realizat cu ingrediente proaspete, naturale, folosind rețete ce le accentuează sau reinventează aromele, transformându-le în preparate unice și delicioase. Mai înseamnă o bucătărie curată, lucru pe care nu au cum să-l verifice altfel decât prin persistența amintirii experienței deosebite, lipsită de urmări neplăcute. Din acest motiv, vor reveni mereu și mereu în acel restaurant.
Pentru un administrator de restaurant, “bucătărie sănătoasă” înseamnă mult mai mult. Pe lângă ingredientele proaspete și de calitate, curățenia perpetuă pe care trebuie să o asigure în bucătărie, separarea fluxurilor curate de cele contaminate, acesta trebuie să asigure funcționarea echipamentelor în condiții de siguranță sanitară perfectă, totul cu un efort rezonabil din partea echipei.
Identificăm un element comun în toate operațiunile ce se desfășoară într-o bucătărie de restaurant: apa. Totul depinde de apă, atât în procesul de preparare, în procesul de menținere a curățeniei, dar și pentru evacuarea reziduurilor rezultate din aceste procese. Am putea concluziona că o afacere sănătoasă începe cu o bucătărie sănătoasă, ce utilizează în mod sănătos apa.
Același lucru îl știe și ACO România, parte a grupului ACO, lider mondial în soluții pentru gestionarea evacuării apei, atunci când interacțiunea acesteia cu oamenii poate deveni periculoasă. ACO proiectează soluții inteligente de colectare a apelor uzate, inclusiv pentru bucătării comerciale, urmărind minimizarea costurilor de operare și creșterea siguranței alimentelor.
ACO este lider recunoscut în evacuarea apelor meteorice. Un domeniu de expertiză mai puțin cunoscut, dar în care oferă soluții real eficiente, este domeniul sistemelor igienice pentru gestionarea și colectarea apelor uzate în industria alimentară. ACO pune la dispoziție o gamă largă de produse ce vin în ajutorul administratorilor de bucătării comerciale: rigole, guri de scurgere, capace de acces, sistemul de conducte din inox și, nu în ultimul rând, separatoare de grăsimi, acestea din urmă considerate de mulți proprietari de restaurante „călcâiul lui Ahile” al bucătăriei.
Problemele majorității separatoarelor de grăsimi în funcțiune sunt concepția simplistă, chiar rudimentară, generând ineficiență în exploatare, dar mai ales costuri ridicate de mentenanță, alături de blocarea îndelungată a bucătăriei în procesul de curățare. Soluțiile oferite de ACO sunt grupate în două categorii: separatoare de grăsimi cu montaj îngropat, ideale pentru a fi prevăzute încă din etapa de proiectare a investiției și separatoare de grăsimi autoportante, gata configurate pentru o instalare rapidă, în bucătării comerciale existente. Pentru bucătăriile în funcțiune, ce se confruntă deja cu problemele amintite, soluția salvatoare vine de la ACO Grease Capture.
Separatoarele de grăsimi ACO Grease Capture, cu design inovativ, oferă o serie de modele diferențiate pe mai multe niveluri de debit a apei uzate și a numărului de echipamente ce se pot grupa. Dimensiunile unui astfel de separator sunt reduse, pot fi instalate cu ușurință în spațiul de sub lavoar (în vecinătatea imediată a sursei de apă contaminată, scăzând riscul deversării apelor uzate direct în rețeaua de canalizare, implicit reducând posibilitatea colmatării acesteia cu grăsimi), nu necesită construcții ajutătoare, fiind autoportante, au racordurile rotative, conectându-se cu ușurință la rețeaua de canalizare existentă.
Cele mai importante avantaje sunt însă în exploatare. Sistemul unic de construcție cu două camere, patentat, asigură prin design coalescența picăturilor de ulei și grăsime (forțarea acestora să se combine în picături mai mari, la trecerea printr-o fantă cu design unic). Imaginați-vă că singurul contract pe care trebuie să îl asigurați este de colectare a deșeurilor și grăsimilor. Alocați 5 minute zilnic (sau de câte ori este nevoie, în funcție de fluxul clienților) pentru a deversa cele două recipiente, tava de colectare a reziduurilor solide și recipientul cu ulei și grăsime lichide (păstrat astfel datorită unui dispozitiv de încălzite permanent). Părțile interioare nu sunt mobile, nimic nu se poate bloca, procesul de golire a separatorului de grăsimi ACO Grease Capture este extrem de facil.
Dacă gândiți bucătăria în termeni “premium” pentru ca efortul echipei să fie mai eficient și calitativ, atunci, alături de echipamente, ustensile de lucru și alte accesorii relevante, trebuie să treceți pe listă și separatorul de grăsimi. Uitați de coșmarul curățării unui separator de grăsimi obișnuit!
Un alt aspect al funcționării unei bucătării comerciale, în care ACO aduce soluții tehnice optime, este cel al sifoanelor de pardoseală profesionale. Sistemul de colectare igienică ACO îndeplinește cu strictețe cerințele sanitare pentru prevenirea contaminării cu bacterii. Toate gurile de scurgere, rigolele și capacele de acces ACO din inox, sunt concepute pentru a oferi condiții igienice înalte, conform standardelor din domeniu. Soluțiile propuse sunt robuste, tratează cu eficiență îmbinarea pardoselii cu elementele ACO, oferind stabilitate în timp, sunt concepute modular, pentru o adaptare optimă spațiilor și traseelor de diverse dimensiuni și forme, cu diverse capacități de preluare a debitului de apă.
Aceste game de produse nu ar fi fost posibile dacă ACO nu și-ar fi lărgit aria de expertiză. Toate produsele ACO sunt concepute și realizate ținând cont de dinamismul provocărilor contemporane – schimbările climatice, creșterea standardului sanitar în diverse domenii, și mai ales în industria alimentară, îndeplinirea standardelor ridicate de igienă și de siguranță de care are nevoie consumatorul modern.
ACO este o companie de familie, fondată în 1946, având sediul în Rendsburg / Budelsdorf. ACO a fost prima companie industrială în regiunea Scleswig-Holstein. Puterea inovativă a Grupului ACO rezultă din dezvoltarea intensivă și din cercetarea continuă privind competența în procesarea betonului polimeric, plasticului, fontei, oțelului inoxidabil sau a betonului armat. Grupul ACO exploatează inovativ caracteristicile materialelor pe care le cunoaște la perfecțiune. Expertiza ACO se regăsește în soluțiile oferite domeniului industrial sau comercial alimentar, privind evacuarea și managementul grăsimilor și apelor uzate. Performanța ACO se regăsește în soluțiile cu cost eficient, atât tehnice, cât și operaționale. în cifre, ACO înseamnă 5000 de angajați, 900 de milioane euro vânzări în 2019, 30 de facilități de producție pe întreg mapamondul. Impresionant, ca și soluțiile ACO.
Cât timp ați citit acest articol, separatorul dumneavoastră de grăsimi ACO Grease Capture va fi fost curățat, fără oprirea bucătăriei, fără miros, gata de a continua activitatea.
Pentru mai multe informații privind sistemele ACO sau consultanță pentru proiectarea sau operarea colectării apelor uzate în industria alimentară, contactați expertul ACO dedicat acestui sector: dl. Cristian Neacșu, Business Development Manager F+K, mobil: +40740300772, e-mail: CRISTIAN.NEACSU@ACO.RO www.aco.ro