Reprezentanții industriei ospitalității sunt nemulțumiți de modul în care au fost prezentate măsurile de relaxare și solicită autorităților un plan concret de revenire la normalitate

Reprezentanții industriei ospitalității sunt nemulțumiți de modul în care au fost prezentate măsurile de relaxare și solicită autorităților un plan concret de revenire la normalitate
person Horeca
access_time_filled

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO) transmite Guvernului României că măsurile de relaxare, așa cum au fost prezentate în ultimele zile, lasă loc doar de presupuneri și speranțe mai mult decât de certitudini și solicită deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel de la 1 iunie 2021.

Membrii Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, care reprezintă interesele sectorului ospitalității în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timișoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanța, Asociația Horeca Oltenia, Dolj, Asociația HoReCa Bacău, Asociația Patronală Horeca Argeș, Asociația HORECA Neamț și Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni.

Industria ospitalității a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcționeze mai mult din inerție și nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant și stabil, precizează reprezentanții Federației.

De la începutul campaniei de vaccinare ne-am manifestat sprijinul direct pentru acțiunile desfășurate de guvern și am stabilit, împreună cu autoritățile – în cadrul unor întâlniri directe, că acesta ar putea fi un ultim mare pas pe care să-l facem împreună pe drumul spre normalizarea situației. Pentru noi, o înțelegere verbală este echivalentă cu un contract și ne așteptam la respectarea lui fără ezitare. Misiunea noastră nu poate fi în nici un caz confundată cu cea a guvernanților, noi fiind doar un canal de comunicare pozitiv și deschis care poate doar impulsiona vaccinarea. Asta înseamnă că am susținut campania – o facem încă – dar, în lipsa unor decizii oficiale – nu putem face nimic mai mult”, a declarat Corina Macri, președintele Federației Patronale a Industriei Ospitalității (FIO).

planrelansarehoreca

De-a lungul acestor luni, industriei ospitalității i-au fost mereu promise ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem, spun reprezentanții Federației.

Nici una din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, atrag aceștia atenția.

Membrii Federației Patronale a Industriei Ospitalității semnalează faptul că au ajuns, astfel, să fie hărțuiți de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-și plăti furnizorii.

Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa

Mai departe, Federația Patronală a Industriei Ospitalității solicită Guvernului României să ia exemplul altor țări din Europa, unde a existat un plan calendaristic respectat pentru ajutoarele financiare și un altul pentru restricții și relaxări.

Condițiile puse, atât public cât și la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinați pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situația în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinați sunt pedepsiți laolaltă cu cei nevaccinați” afirmă Federația Patronală a Industriei Ospitalității.

Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural înseamnă, de fapt, condiții mai restrictive de desfășurare a evenimentelor atât pentru public cât și pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor și normelor sanitare agreate de INSP și de Ministerul Sănătății.

După un an de zile în care publicul a putut participa la evenimente fără dovada situației medicale, începând de astăzi, deși rata de infectare este mult sub nivelul celei de acum câteva luni, acest lucru nu mai este posibil.

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității consideră că a venit momentul ca Guvernul să deschidă o ușă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, și să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa: deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenței de orice fel, reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent, introducerea unei facilități fiscale pe salarizare și creșterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcții, pentru HORECA.

De asemenea, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității solicită reducerea cu cel puțin 50% a tuturor taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 și 2022 și reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, rambursarea rapidă a creanțelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 și remedierea situației aferente Măsurii 3 și amânarea ratelor la credite precum și regândirea procesului de eșalonare a datoriilor provenite din taxe și impozite.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302