Ziua Mondială a Turismului și un semnal de alarmă

Ziua Mondială a Turismului și un semnal de alarmă
person Horeca
access_time_filled

WorldTourismDay 2021 RestartTourism

Pe 27 septembrie se sărbătorește Ziua Mondială a Turismului, încă din 1979, aleasă fiind de Organizația Mondială a Turismului, iar scopul este acela de a atrage atenția asupra importanței acestui sector de activitate în dezvoltarea durabilă.

Din 1950 până în 2019, numărul turiștilor a crescut, la nivel mondial, de la 25 de milioane pe an la peste 1,5 miliarde în 2019 – când industria ospitalității era încă pe un trend ascendent, în creștere cu 4% față de anul anterior, se arată într-un comunicat de presă al Alianței pentru Turism (APT), lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului. în comunicat se menționează, de asemenea, faptul că, desi 2020 a fost un an cu restricții de călătorie și mari pierderi economice, 2021 poate fi comparabil cu 2019, pentru multe dintre destinațiile de top, ceea ce demonstrează că această industrie este parte integrantă din activitățile importante ale oamenilor.

“în contextul actual, în care reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice este o provocare mondială, suntem convinși că industria turismului trebuie să devină cea mai importantă cale de dezvoltare economică. Decidenții politici au obligația de a conștientiza că, în comparație cu alte domenii ale industriei, turismul are cel mai mic aport în creșterea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți.
Mai mult decât atât, eforturile operatorilor din domeniu se îndreaptă în sensul promovării eficiente pe plan național și internațional a turismului prieten cu natura. Se propun cu preponderență activități de agrement ecologice, precum ciclism, călărie, agroturism, turism balneoclimateric, tiroliene, drumeții montane, trasee de caiac-canoe etc.”, spune Daniel Mischie, Membru Consiliu Director APT & Vicepreședinte HORA.

Alianța Pentru Turism (APT) s-a constituit cu scopul principal de a deveni o voce puternică a industriei ospitalității – poate cea mai afectată ramură a economiei de măsurile de combatere a COVID-19. APT este o platformă care reunește 24 de entități din turismul național: patronate, organizații profesionale și asociații de promovare și dezvoltare. S-a format pentru a acționa în sprijinul dezvoltării turismului în România, prin modificări legislative privind debirocratizarea procesului de autorizare a activităților, acordarea voucherelor de vacanță, modificări legislative – Legea muncii și protecției sociale, Codul fiscal, Legea turismului și legiferarea OMD.

„Avem nevoie de unitate în acest sector de activitate, pentru a putea negocia cât mai bine cu factorii de decizie de la nivelul Guvernului și al Parlamentului. Mai ales în această perioadă, când turismul este afectat de măsurile impuse în pandemie, putem găsi împreună cele mai bune soluții pentru a depăși situația de criză și pentru a avea o strategie comună de dezvoltare pentru viitor. Pentru a fi puternici, trebuie să fim uniți, iar APT este o platformă construită pentru unitate la nivel de ramură a economiei”, a spus Dragoș Anastasiu, Președinte APT.

APT are în vedere consultarea permanentă a operatorilor de turism la nivel național, pentru a identifica în timp real evoluția cererii și ofertei din această piață, oportunități și probleme socio-economice, astfel încât să fie transmise propuneri clare, viabile și fundamentate către decidenții politici.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302