Cum puteți reînnoi decorul într-un local, fără renovare

Cum puteți reînnoi decorul într-un local, fără renovare
person Natalia BEREZOVSKAIA
access_time_filled

Farmecul și autenticitatea unei locații țin de frumusețea decorului, de atmosfera specială și micile detalii care o fac cu adevărat unică. Dacă vă gândiți că, pentru a crea un decor frumos, trebuie neapărat să renovați, vă asigur că există soluții de redecorare simple și ingenioase care fac spațiul mai atrăgător și la fel de funcțional. Despre aceste soluții doresc să vă vorbesc în acest articol.

 
Dacă dețineți un restaurant, un bar sau o cafenea și doriți să reimprospătați decorul, vă sfătuiesc să vă gândiți la un concept sau o temă de decorare pe care să o implementați cu ajutorul accesoriilor și decorațiunilor.

Punctul de plecare: o temă de redecorare
Alegerea temei decorative poate fi inspirată de finisajele și elementele decorative existente, de zona în care este amplasată locația, detaliile arhitecturale sau chiar de pasiunile voastre și mesajul pe care doriți să îl transmiteți clienților. De exemplu, într-un spațiu amenajat clasic, puteți reînnoi decorul cu ajutorul unor decorațiuni în același stil precum tablouri cu rame din lemn montate pe perete, vaze, vase decorative și multe obiecte care să împrospăteze amenajarea. La fel, o locație situată pe litoral poate avea ca temă decorativă marea și o puteți reda în decor printr-o varietate de textile și decorațiuni cu motive marine. 

 
Schimbați poziția corpurilor de mobilier
O modalitate creativă, ușoară și cu investiții financiare zero de a împrospăta un decor constă în schimbarea poziției corpurilor de mobilier. Puteți opta pentru o dispunere geometrică a meselor și scaunelor, în formă de cerc sau spre colțurile încăperii, pentru a obține mai mult spațiu liber în centru. Dacă spațiul o permite, puteți modifica inclusiv poziția zonei de servire, cea destinată clienților sau zona de relaxare. O astfel de intervenție va crea impresia de decor nou, fără ca elementele de decor să fie înlocuite. 


Adăugați culori adecvate locației
Indiferent de specificul locației – hotel, restaurant, bar sau cafenea – culorile sunt importante nu doar în crearea atmosferei dorite, ci și pentru a induce clienților stări pozitive sau pentru a le stimula apetitul. Așadar, în cazul în care amenajarea este ternă, dominată de culori neutre, împrospătați decorul cu ajutorul culorilor. Acestea pot fi inserate prin intermediul tapițeriilor, accesoriilor textile (draperii, fețe de mese etc.), a corpurilor de iluminat și chiar cu ajutorul plantelor. Dacă este posibil, adăugați accentul de culoare dorit la nivelul pereților sau a unui singur perete, acoperindu-l cu vopsea decorativă, autocolant sau fototapet. Deranjul este relativ mic, însă efectul decorativ și implicit psihologic este semnificativ. Dintre culori, roșul, galbenul și portocaliul stimulează apetitul, iar ultimele două au și meritul de a induce o stare de fericire. Exploatați aceste culori dacă spațiul de reamenajat este un restaurant, cofetărie, fast food etc. În concluzie: dacă doriți să aveți clienți fericiți, folosiți culori vesele, care creează bună dispoziție și induc starea de fericire.
Culori de evitat: negru, maro, gri închis, violet și albastru.


Alegeți corpuri de iluminat cu design spectaculos
O altă soluție pe care o propun pentru a reînnoi decorul fără șantier și consum mare de timp este de a înlocui corpurile de iluminat cu altele noi, cu design de impact. Gândiți-vă la o categorie anume de corpuri de iluminat și alegeți-le pe toate în același stil. De exemplu, în funcție de amenajare, vă puteți orienta către corpuri de iluminat cu design futurist sau cu design ludic, către surse de iluminat cu aspect artistic sau avangardist și lista poate continua. Rețineți că nu doar sursele de iluminat în sine sunt importante, cât și tipurile de iluminat pe care le creați într-un local cu ajutorul lor (iluminat funcțional, de accent, ambiental etc.).


Folosiți obiecte handmade ca sursă de inspirație pentru clienți
Oamenii sunt atrași în mod natural de obiectele creative, originale, care încântă ochii și inspiră. Profitați de acest lucru și inserați în decor obiecte handmade, fie cu rol practic, fie în scop 100% decorativ. O vitrină sau cîteva rafturi pe care să fie expuse obiecte handmade vor atrage atenția clienților în mod plăcut. Puteți folosi suporturi handmade pentru sticlele de ulei și oțet sau pentru recipientele cu sare și piper. Ideea poate fi continuată chiar și în zona de intrare sau a toaletelor. Obiectele handmade au meritul de a sublinia originalitatea unui local și de a-i oferi expresivitate. Clienții își vor aminti de aceste detalii ca de un factor diferențiator și probabil se vor întoarce în același loc cu mai mare plăcere sau îl vor recomanda altora.

 
Elemente naturale. Natura adusă la interior
Oamenii intră într-un restaurant nu doar pentru a mânca, a bea sau a socializa, ci și pentru a se relaxa. Prin urmare, dacă doriți să aduceți un suflu nou într-o locație veche (și nu numai), adăugați cât mai multe elemente naturale, mai ales că decorarea cu elemente ecologice este în trend. Apelați la un specialist pentru a vă acoperi/decora un perete cu mușchi & licheni sau cumpărați tablouri decorative cu plante pentru a oferi un aer fresh localului. Și dacă tot suntem la capitolul “green”, vă sugerez să completați amenajarea în ton alegând ghivece supradimensionate cu arbuști pe care să le amplasați în zonele mai libere sau suporturi suspendate cu plante de interior. Această soluție vă oferă mult mai multe beneficii decât v-ați gândi: decorează spațiul și-l improspătează, creează o atmosferă degajată și relaxantă, împrospătează aerul și ajută clienții să se destindă. Magazinele de specialitate oferă o gamă atât de variată de suporturi pentru plante, încât este imposibil să nu găsiți acele modele care să se integreze în amenajare, indiferent de stil: clasică, modernă, minimalistă, industrială, exotică etc. Nu cred că mai este necesar să insist pe faptul că deranjul este minim, iar costurile, rezonabile.
 
Nu uitați: folosiți creativitatea, aceasta întotdeauna va atrage clientul în locația voastră! Spor la redecorat!

Un articol scris de Natalia BEREZOVSKAIA, arhitect de interior la Creativ Interior, pentru ediția 106 a revistei Horeca România.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302