O poveste din tot ceea ce inspiră şi oferă natura

O poveste din tot ceea ce inspiră şi oferă natura
person Cătălina Matei
access_time_filled

Chef Raul Vidican și-a dorit să deschidă un restaurant după „chipul şi asemănarea” lui, în acord cu viziunea personală. Numele restaurantului, Rădăcini, era ales de peste doi ani în momentul deschiderii, fapt ce s-a întâmplat anul acesta, locația fiind situată în Arad. Conceptul gastronomic de la Rădăcini îmbina mâncarea din copilăria chefului Vidican, cu experienţele gastronomice acumulate de acesta în mai multe restaurante din România şi din străinătate, în care a lucrat de-a lungul anilor.

Restaurantul Rădăcini are în meniu rețete tradiționale românești, reinterpretate în stilul propriu al chefului Raul Vidican, precum şi o gamă diversificată de feluri autentice de mâncare inspirate din copilăria acestuia, petrecută într-un sat din apropierea Aradului. Filozofia restaurantului şi oferta sa gastronomica implică și conceptul de a pune pe primul plan calitatea produselor, prospeţimea, sezonalitatea şi accentele lor tradiţionale.
„Numele Rădăcini vine din simplul fapt că îmi doream un restaurant în care să se regăsească o parte din mâncarea copilăriei mele, dar sub o formă interpretată modern. Rădăcini înseamnă, înainte de toate, tradiţie, înseamnă copilărie, înseamnă vis realizat, care a prins teren fertil şi a dat naştere unui concept frumos, ce se bazează preponderent pe produse locale şi tradiționale, întotdeauna proaspete.
Asta vom încerca să facem la Rădăcini: să scriem o poveste de succes folosindu-ne de tot ceea ce ne oferă şi inspiră natura, cu preparate realizate preponderent din produse locale”, spune chef Raul Vidican.
Locaţia Rădăcini este una retrasă, chiar la marginea orașului, însă efortul depus pentru a o găsi este răsplătit printr-un meniu special. Investiția iniţială nu a fost foarte mare, situându-se în jurul valorii de 30.000 de euro, în care este cuprinsă, atât amenajarea bucătăriei, cât şi a localului.

Obiecte de design din podul bunicilor
Interiorul restaurantului este destul de simplu, păstrând peste tot elemente din lemn, care se leagă de conceptul Rădăcini. În local, se pot descoperi obiecte vechi, multe provenind din podul bunicilor chefului Raul Vidican, restaurate în așa fel încât să fie aduse la forma lor inițială.
Restaurantul are 50 de locuri în interior și este prevăzut, în partea din spate, cu o terasă spaţioasă, veselă şi plină de verdeaţă. Bucătăria este open space, terasa oferind o panoramă totală în interiorul bucătăriei. Astfel, tot ceea ce se găteşte este „la vedere”, acest fapt conferind o transparență totală, conform conceptului de live cooking şi demonstrând că preparatul este proaspăt şi de calitate.
Meniul este bazat pe calitatea produsului şi pe sezonalitate, Raul Vidican alegând să gătească, în mare parte, produse care îl inspiră sau îi plac extrem de mult. În prezent, oferta include trei startere și cinci – șase feluri diferite de carne, completate cu o garnitură, în funcție de sezon. Desertul este pregătit, cu migală, de soția chefului, Adelina, care are un laborator de prăjituri situat lângă restaurant.
Dorința proprietarului este să schimbe meniul destul de des, pentru a aduce diversitate şi pentru că îi face plăcere să experimenteze lucruri noi. „Am multe idei pe care aş vrea să le pun în practică, completând şi îmbunătăţind mereu meniul de la Rădăcini. Fiind într-o continuă căutare de furnizori noi, schimbarea meniului vine „la pachet” cu descoperirea acestora sau a unor produse noi. Desigur, încerc să folosesc, în proporţie foarte mare, produse locale, aflate în imediata mea apropiere. Deşi Aradul nu are un număr atât de mare de producători locali cum se regăsesc în alte zone, sesizez cu bucurie, în ultima perioadă, o creştere semnificativă a numărului acestora, lucru care îmi dă speranţe mari pentru viitor”, spune Raul Vidican, precizând, în acelaşi timp, că oamenii nu sunt obișnuiți cu tipul de mâncare pe care îl pregăteşte, însă întrezăreşte o tot mai mare deschidere din partea lor, datorită curiozităţii şi înclinaţiei către a încerca altceva în afară de ceea ce au fost obişnuiţi.

Succesul afacerii constă în succesul echipei
Scopul restaurantului nu este de a mări numărul de locuri ocupate, focusul principal fiind să rămână continuu concentraţi pe calitate. Cu atât mai mult cu cât Aradul, deşi este un oraş mic, oferă multe provocări, iar asta înseamnă că este nevoie ca un manager de locaţie să fie neobosit în încercarea de a oferi ceva nou, să surprindă plăcut „publicul” şi să îmbine, în mod armonios, constanta cu noul, pentru ca locaţia să fie întotdeauna apreciată cum se cuvine.
Desigur, pentru a pune în practică toate acestea, Raul Vidican are alături şi echipa, ajutorul său de bază în bucătărie fiind un tânăr întors recent din Germania, dar şi câțiva băieţi pasionaţi de arta gătitului, care doresc să fie iniţiaţi şi pe care cheful îi primeşte și în practică, oferindu-le o stație de lucru, pe care să o conducă pentru a se deprinde cu responsabilitatea.
„Este extrem de important să avem grijă de personal, de cei care ne sunt alături. Succesul oricărei afaceri constă în succesul întregii echipe. Avem nevoie de oameni talentaţi, dornici de muncă, de afirmare, care să pună suflet în ceea ce fac. Trebuie să avem grijă de ei, să îi motivăm pentru a-şi găsi rolul potrivit, atât în bucătărie, cât şi în viaţă”, spune cheful şi proprietarul restaurantului Rădăcini.
Oaspetele restaurantului Rădăcini este omul care apreciază mâncarea proaspătă, calitatea ingredientelor, bunul gust, un meniu scurt şi porţii de mâncare decente. Având în vedere că întregul concept se bazează pe calitatea ingredientelor, pe design şi pe atenţia la detalii, clienţii care trec pragul locaţiei se vor convinge imediat de toate acestea. Atât mâncarea, cât şi atmosfera restaurantului îi vor determina să revină pentru o altă experienţă plăcută, în cel mai scurt timp.

Pentru antreprenori, din experienţă
În opinia lui Raul Vidican, printre cele mai importante lucruri pe care cineva trebuie să le aibă în vedere, respecte, ştie, atunci când deschide un restaurant se resește și grija la buget, pentru că „temele de acasă” nu se potrivesc întotdeauna, iar calculul iniţial ar putea să se dubleze. Apoi este foarte importantă reclama, marketingul prestat, sinceritatea mesajelor folosite, în momentul de faţă, cheful având un aport decisiv în atragerea clienţilor în restaurant. Un alt aspect important este personalul alături de care se porneşte la drum, deoarece, dacă de la început se va pune accent pe calitate şi clienţii vor vedea asta, rezultatele nu se vor lăsa aşteptate mult timp.
Fiind la început de drum, planurile de viitor ale proapatului antreprenor includ dorinţa de a pune restaurantul pe “picioare” într-un mod sănătos, aducând mereu acea schimbare necesară pentru a atrage noi clienţi şi a-i fideliza pe cei deja existenţi. Aceasta presupune modificarea sezonieră a meniului, colaborări noi cu furnizori locali şi produse de cea mai înaltă calitate.
„Îmi doresc un viitor restaurant Rădăcini şi în Timișoara, conceptul locației potrivindu-se foarte bine publicului care există acolo. Observ asta prin numărul mare de clienţi timişoreni, care îmi trec pragul în fiecare săptămână. Pot spune că acestea ar fi planurile următoare pe lista mea de priorităţi: să dau naştere unui restaurant Rădăcini în Timişoara şi, bineînţeles, un copil. Deci doi copii!” conchide Raul Vidican.

Raul Vidican


Scurt CV chef Raul Vidican
Raul Vidican și-a descoperit pasiunea pentru gătit în jurul vârstei de 17 ani, moment în care şi-a dat seama că meseria aceasta este tot ceea ce îşi doreşte din punct de vedere profesional. Natural, a început să aprofundeze domeniul gastronomiei, urmând o școală de bucătari. Apoi, după câțiva ani petrecuți în diverse bucătării din România, a decis să plece în Germania, unde a urmat o cale profesională lungă, plină de încercări şi provocări, pentru că ceea ce învățase în România, nu se potrivea cu cerințele din Germania. A învăţat mult, a muncit intens, deseori câte 16 ore pe zi, dar a ajuns să lucreze în restaurante de la 1 stea până la 3 stele Michelin, ultima experienţă având loc în Austria. Ulterior, Raul Vidican a reușit să se califice în semifinalele concursului internațional San Pellegrino Young Chef, top 10 din peste 3500 de candidați, considerând că aceasta a fost cea mai mare realizare a lui, până la vârsta de 24 de ani.
De asemenea, chef Raul Vidican oferă consultanţă de specialitate, atât pe partea de meniu, cât şi în ceea ce priveşte organizarea bucătăriei. „Am început să ofer consultanță în urmă cu câțiva ani, când un antreprenor de restaurant din Cluj a degustat un preparat gătit de mine, într-un restaurant din Sibiu, unde lucram la momentul acela. Atunci am înțeles că pot face treaba aceasta cu foarte mare plăcere. De-a lungul timpului, am avut proiecte însemnate, în restaurante din Caracal, Sibiu, Cluj”, precizează cheful.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302