Google Analytics. Tu știi ce face utilizatorul pe site-ul tău?
Deși e greu de crezut, încă mai există site-uri care nu au instalat sau care nu utilizează Google Analytics. În acest articol vorbim despre importanța acestui instrument, cum trebuie folosit pentru a întoarce cele mai bune rezultate, dar și cum pot fi găsite, cu ajutorul lui, soluții la problemele comune ce se ivesc.
Google Analytics este cel mai cuprinzător instrument gratuit de analiză pe care un website îl poate utiliza. El oferă informații detaliate despre vizitatorii care îl accesează și despre acțiunile pe care aceștia le fac pe pagină. Asta înseamnă că, utilizându-l, o afacere nu numai că își poate da seama de unde îi vin clienții, ci își poate atinge în mod eficient obiectivele de marketing și comerț electronic.
Interpretarea datelor înregistrate în GA ajută afacerile să cunoască calitatea traficului de pe site și sursele care îl generează, dar și să înțeleagă comportamentul clienților în relația cu businessul lor. Acest instrument de urmărire este cu atât mai valoros cu cât site-ul are campanii active de promovare plătită. Indiferent că vorbim despre Google Ads sau SEO, prin intermediul Google Analytics se poate analiza performanța cuvintelor-cheie targetate, conversiile pe care acestea le generează, timpul petrecut pe pagină, numărul de pagini vizitate, precum și cât de relevant este site-ul pentru cuvântul-cheie ales. Totodată, permite identificarea factorilor de sezonalitate ce afectează vizitele pe site și performanța afacerii, oferind prilejul de a creiona strategii de marketing care să genereze mai multe vânzări în sezonul afectat.
Obiective
Desigur, înainte de toate, website-ul trebuie să-și stabilească obiectivele principale. Cu alte cuvinte, trebuie identificate segmentele afacerii care pot fi îmbunătățite prin optimizare. De exemplu, în cazul restaurantelor sau hotelurilor, creșterea numărului de rezervări sau de comenzi online ar putea fi un astfel de obiectiv.
Fiecare obiectiv principal poate fi defalcat la rândul lui în micro-obiective. Deci, dacă unul dintre obiectivele majore ale unui restaurant ce organizează evenimente este creșterea cererilor de ofertă pentru nunți, micro-obiectivele ar putea include: creșterea nivelului de engagement cu conținutul de nuntă de pe site, creșterea numărului de descărcări ale ofertei, creșterea numărului de vizualizări ale galeriei foto, creșterea completărilor formularului de ofertă etc.
Conversii
Acțiunile pe care un site își dorește ca vizitatorii să le realizeze, atunci când aterizează pe o anumită pagină, ar trebui să susțină micro-obiectivele stabilite în etapa anterioară și să fie definite în Google Analytics drept Goals (obiective). Acestea pot reflecta nivelul de interacțiune pe pagină sau pot înregistra o acțiune propriu-zisă, moment în care acțiunea se transformă în conversie.
Plecând de la exemplul de mai sus, obiectivele care măsoară nivelul de interacțiune cu paginile de conținut de nuntă ar putea include: vizualizarea a mai mult de două pagini ce targetează nunțile, vizualizarea a mai mult de patru astfel de pagini, navigarea mai mult de 5 minute pe pagini cu conținut de nuntă, distribuirea de conținut de nuntă pe rețelele de socializare. Obiectivele care măsoară conversii pot include descărcarea broșurii cu oferta de nuntă sau completarea unui formular de cerere de ofertă.
Key Performance Indicator – KPI
Fiecare obiectiv are nevoie de KPI (Key Performance Indicator). Așa cum îi spune și numele, KPI este un instrument de evaluare a performanței și ilustrează gradul de atingere a unui parametru dorit. Asta înseamnă că selectarea KPI-urilor începe cu definirea unui rezultat specific. În cazul unui obiectiv de creștere a veniturilor cu 20%, valorile privind performanța vânzărilor de urmărit ar include dimensiunea medie a tranzacției, acoperirea canalelor de vânzare și rata de conversie, date pe care GA le poate înregistra.
GOOGLE ANALYTICS 4
Google Analytics colectează date despre activitatea utilizatorului din momentul în care acesta ajunge și până iese din site, folosind o combinație de cookie-uri, browsere și un cod JavaScript. Însă, de când au intrat în vigoare regulile GDPR, acest lucru nu se mai poate realiza fără consimțământul utilizatorului. Site-urile au fost încurajate să acorde o atenție sporită confidențialității vizitatorilor lor, motiv pentru care toate soluțiile de analiză web, printre care și Google Analytics, au fost nevoite să se adapteze pentru a respecta Legea protecției datelor cu caracter personal. Pentru a suplini lipsa datelor privind utilizatorii, Google Analytics a lansat o nouă versiune numită Google Analytics 4.
GA4 se bazează pe modele avansate de învățare automată pentru a umple eventualele lacune în date și pentru a ajuta la identificarea tendințelor în datele colectate. O funcționalitate demnă de menționat este analiza datelor atât din site-uri web, cât și din aplicații mobile. Acest lucru este cu atât mai valoros cu cât tot mai multe afaceri din industria ospitalității beneficiază în prezent de aplicații mobile. Astfel, integrarea datelor din aplicație cu cele de pe site permit o analiză mai amănunțită a traseului unui client până la realizarea unei conversii. Mai mult decât atât, GA4 analizează și retenția clienților, cu rapoarte care arată ce acțiuni realizează un client după finalizarea unei conversii.
În timp ce Universal Analytics se concentrează pe utilizatori, afișări de pagină și sesiuni, GA4 pune accent pe evenimente, oferind informații suplimentare despre acțiunile realizate pe pagină. De exemplu, vizitarea unei pagini, vizionarea unui videoclip, derularea în jos pe o pagină sau accesarea paginii de finalizare a comenzii. De asemenea, merită menționat faptul că cele două versiuni de Google Analytics folosesc moduri diferite de măsurare a implicării utilizatorilor și a traficului și, prin urmare, datele înregistrate vor fi diferite pentru fiecare dintre ele. Tocmai din acest motiv este recomandată utilizarea ambelor versiuni în paralel până la trecerea permanentă la GA4, fapt ce se va întâmpla la 1 iulie 2023.
În concluzie, Analytics oferă date despre trafic în timp real, ceea ce înseamnă că afacerile pot afla exact momentul în care utilizatorii interacționează cu site-ul lor, până la cel mai mic detaliu, de la informații demografice și timpul de stat pe site, la browser-ul și dispozitivul folosit. Acest lucru permite filtrarea ulterioară a traficului, în funcție de relevanța sa, pentru o anumită afacere, dar și targetarea potențialilor clienți atunci când este cel mai probabil ca aceștia să convertească. Având acces la toate aceste date, site-ul ar putea identifica paginile care nu înregistrează trafic, paginile pe care utilizatorii le accesează înainte de a face o rezervare sau paginile care generează cele mai multe vânzări. Odată înțelese comportamentul consumatorului și ce anume îl convinge să convertească, lucrurile devin infinit mai simple.