20 de ani de la vinificarea primei recolte a Cramei Știrbey
Crama Știrbey, localizată pe dealurile din Drăgășani, sărbătorește anul acesta 20 de ani de la vinificarea primei recolte, o ocazie perfectă de a celebra renașterea unei tradiții și a evidenția poveștile fondatorilor.
Crama de vinificației a domeniului Stirbey, în dimensiunea sa actuală, a fost concepută de Prințul Barbu Alexandru Stirbey, la începutul secolului XX, pentru prelucrarea strugurilor de pe o suprafață de aproximativ 20 hectare de vie, reprezentând circa 70-80.000 litri de vin pe an, producție care s-a păstrat și astăzi în aproximativ aceiași parametri, accentul fiind pus pe calitate.
Renașterea cramei a fost posibilă datorită Ilenei, nepoata Mariei Știrbey, și a soțului său, Jakob Kripp, baron din Tirol, care redescoperă plaiurile natale în 1997, simte potențialul cramei și începe treptat planurile de renovare și redotare.
Vinurile Prince Stirbey sunt sortimente care păstrează și astăzi autenticitatea criteriilor moștenite din generație în generație, fiind vinuri naturale, de viață lungă.
Cu ajutorul vinificatorului Oliver Bauer, la Crama Știrbey vinificarea diferitelor soiuri de struguri se face separat, producând doar vinuri din soiuri pure, pentru a scoate la iveală caracterul fiecăruia. Unul dintre soiurile reprezentative este Crâmpoșia Selecționată, adaptată perfect la condițiile pedoclimatice din regiunea Drăgășani, fiind blazonul domeniului Știrbey.