Organizația HORA și-a anunțat planurile de viitor, cât și noul Președinte

Organizația HORA și-a anunțat planurile de viitor, cât și noul Președinte
person Horeca
access_time_filled

Organizația HORA, entitatea industriei HoReCa ce reunește peste 150 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, a anunțat oficial preluarea mandatului de Președinte de către Radu Savopol, Cofondator al grupului 5 TO GO și membru în Consiliul Director HORA, începând cu luna noiembrie 2023.

Totodată, cu această ocazie, în cadrul conferinței “HoReCa modernă în viziunea HORA”, organizată marți 21 noiembrie, organizația HORA a anunțat și aderarea la Confederația Patronală Concordia, iar dl Dan Șucu a fost invitatul special în panel, pentru a vorbi despre importanța coagulării resurselor și forțelor, pentru a apăra mai bine mediul de afaceri și pentru a pune umărul la construirea unui context predictibil, care să permită dezvoltarea și evoluția.

Conform unor date actuale evidențiate de analistul financiar Iancu Guda, industria HoReCa din România totalizează astăzi peste 14.000 de companii pe codul CAEN 5620 – Restaurante, respectiv peste 30.000 de unități, cu o cifră de afaceri de aproximativ 39 miliarde de lei și peste 170.000 de angajați, dintre care 110.000 în restaurante și baruri. Impactul în formarea PIB generat de HoReCa este de 5,4 %, iar nivelul taxelor și impozitelor plătite de companiile din sector se ridică la 3,3 miliarde lei. În acest context, se vorbește despre o revenire la nivelul din 2019, tradusă prin stagnarea evoluției unui sector care ar putea avea un impact major în economia națională, cu potențialul de a depăși peste 10% din PIB, în contextul unui climat fiscal clar și coerent, fără schimbări dese și fără norme clare de aplicare.

Se împlinește aproape un an de la modificarea TVA-ului pe anumite segmente și de la anunțarea unor schimbări fiscale care nici acum nu au o formă finală și clară. În contextul unui climat fiscal ambiguu și incoerent e imposibil să menții afaceri deschise sau să le faci profitabile. Organizația HORA își dorește să găsească soluția fiabilă pentru tot acest ecosistem, autorități, antreprenori, clienți, prin dialog constant și deschis cu toți decidenții politici, prin analize și studii de impact care să ofere o imagine clară a industriei și al impactului pe care măsurile de pe hârtie le au în viața reală pentru afaceri și pentru oamenii implicați, angajatori și angajați. Susțin cu tărie că prin dialog și predictibilitate, acest sector poate avea un potențial enorm și un impact major în economia țării. Odată cu preluarea mandatului de Președinte HORA, îmi doresc să continuăm inițiativele de succes de până acum, iar una dintre direcțiile strategice pe care mizez este extinderea organizației la nivel național. E nevoie de cât mai multă unitate, atât între noi, cu schimb de bune practici la nivel național, cât și cu reprezentanții statului”, a spus Radu Savopol, membru în boardul HORA și Cofondator 5 TO GO.

România, la coada Europei din perspectiva dezvoltării HoReCa

Deși este cel mai efervescent sector și cu un potențial uriaș pentru dezvoltarea economiei și aportul semnificativ la PIB-ul României, măsurile fiscale anunțate îngreunează dezvoltarea și investițiile. Conform studiilor, România este pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de restaurante pe cap de locuitori, cu 760 de locuitori la un restaurant.

Printre temele de interes pentru industrie ce au fost atinse în cadrul conferinței se numără noile măsuri fiscale și impactul acestora în sectorul ospitalității, negocierile cu ORDA cu privire la noua metodologie de taxare, modificarea cotei de TVA în cazul deserturilor, respectiv modificarea accizei la zahăr, ce se răsfrânge asupra băuturilor preparate în bar.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302