Câştigătorii Etapei Somelier la Barmaniada 2011

Câştigătorii Etapei Somelier la Barmaniada 2011
person Horeca
access_time_filled

Somelier21În data de 22 noiembrie, în cadrul competiției Barmaniada 2011, au fost desemnați cei mai buni somelieri. Titlul de Wine Master of the Year  a fost acordat lui George Dogaru, somelier la restaurantul Heritage. Bogdan Todor Raul, somelier la Cramele Murfatlar, a urcat pe podium pe locul II , iar locul III a fost obținut de Mihai Ceaușu, somelier la restaurantul Heritage.
Somelier3Competiția a reunit cei mai pricepuți somelieri, membri ai Federației Somelierilor din România, specialiști oenologi și iubitori de vin. Într-o atmosferă rafinată, în acorduri de canțonetă, vinul a fost vedeta serii. Turnat în pahare, privit și degustat a evocat amintiri și gusturi speciale nu numai concurenților, dar și tuturor celor prezenți ieri seară la Experimental Bar, noua locație deschisă pe Calea Victoriei nr. 41. Etapa de Somelier a fost organizată și prezentată de Laurențiu Achim, Președintele Federației Somelierilor din România.

somelier1
În finală au participat 9 concurenți din 15 înscriși, cei care au obținut cel mai bun punctaj la proba teoretică. Aceștia și-au demonstrat măiestria și cunoștințele în arta vinului în cadrul a 3 probe care trebuiau finalizate în maxim 5 minute:
•  Blind tasting analitic  a constat în degustarea și evaluarea mai multor tipuri de vin, bazându-se pe cele cinci simțuri și mai ales pe gust, miros și văz. Vinul trebuia descris cât mai bine, evaluând cât mai atent proprietătile vinului: culoarea, parfumul și aciditatea. Concurenții au identificat arome de ananas, cireașa sălbatică, iarbă verde sau mere verzi.

•  Meniul de vin. Concurenții trebuiau să sesizeze în timp de 2 minute toate cele 9 greșeli din meniul de vin: denumire, loc de proveniență, tipul vinului, inclusiv greșeli de ortografie.  Apoi, concurentul trebuia să recomande cel mai potrivit vin din listă pentru alegerea culinară făcută de Chef Alexandru Neuman, ținând cont de balansul gusturilor și potențarea aromelor.

•  Probă practică a constat în servirea unei sticle de șampanie, servirea unui vin alb, decantarea unui vin roșu, servirea unui cognac. Juriul a punctat modul de prezentare al vinului, felul în care a fost desfăcut și servit.
 Somelier2
Juriul a reunit specialiști sommelieri atât din România cât și de peste hotare:
•  Umberto Lucio Amore, Maestru Somelier, Președinte al Juriului
•  Alexandru Neuman – Chef Cuisinier
•  Prof. Univ. Dr. Constantin Croitoru – Oenolog
•  Valentin Ceafalau – Redactor Șef Vinul.ro
•  Bogdan Dumitrescu – Somelier

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302