Consumul de cafea stagnează

Consumul de cafea stagnează
person Horeca
access_time_filled
  • Creșterea prețului cafelei a dus piața cafelei la peste 400 milioane euro, dar consumul a stagnat, arată un studiu PwC România.

consumcafearomaniaPiața cafelei în România a ajuns, în 2014, la valoarea de 420 milioane euro, în ușoară scădere față de 2013, arată un studiu PwC România. Începând cu 2009 s-a înregistrat o tendință constantă de creștere a prețului cafelei, acesta majorându-se cu 30% între 2009 și 2013, un factor al acestei creșteri fiind și nivelul ridicat de impozitare aplicabil în această industrie.

Consumul anual de cafea în România a crescut cu o rată anuală de 9% în perioada 2000-2009, pe fondul creșterii economice înregistrate în această perioadă, ceea ce a dublat cantitatea de cafea consumată anual. Începând cu anul 2009, consumul de cafea a resimțit și el efectele crizei economice și a intrat în declin, piața contractându-se cu circa 8% între 2009 și 2011, după care s-a menținut la un nivel relativ constant.

România se află pe locul 26 în Europa în privința consumului mediu de cafea, cu un consum anual per capita de doar 2,3 kg, față de media din Uniunea Europeană de 4 kg per capita. Acest lucru este cauzat de prețul ridicat al cafelei raportat la puterea de cumpărare a consumatorilor, dar și de nivelul taxei pe valoare adăugată și de menținerea accizei nearmonizate.

Eliminarea accizei la cafea ar putea conduce la o scădere a prețului cafelei, încurajând astfel consumul și dezvoltarea pieței cafelei și a produselor din cafea în România.

Èšinând cont de corelația existentă între prețul cafelei și consumul de cafea, estimăm că o scădere a prețului prin eliminarea accizei, coroborată cu tendința de creștere a venitului disponibil pentru consum, ar putea conduce la o creștere a consumului de cafea și ar genera un efect de multiplicare și la nivelul altor sectoare economice. Valoarea estimată a taxelor și impozitelor suplimentare colectate la bugetul general consolidat ar fi de până la 64 milioane lei„, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Afaceri și Management, PwC România.

Èšara noastră este unul dintre puținele state membre ale Uniunii Europene care mai aplică accize la cafea (împreună cu Danemarca, Germania, Croația, Belgia și Letonia). În toate celelalte 22 de state membre ale Uniunii Europene, cafeaua nu este accizată.

Sursă foto: www.meghantelpner.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302