Gastronomia românească a încins spiritele la Food Bloggers Conference
Bucătăria românească trebuie să iasă din tiparele clasice, să se reinventeze pentru a putea răspunde cerințelor consumatorilor din zilele noastre, care își doresc să mănânce o mâncare românească mai bună, mai sănătoasă, mai “verde”, mai adusă în timpurile noastre, a declarat Chef Johnny Șușală, în cadrul Food Bloggers Conference, ediția de iarnă 2015.
Johnny Șușală a pledat pentru reinterpretarea preparatelor românești în restaurante, pentru aducerea rețetelor vechi în „haine noi”, în pas cu vremurile, și pentru o mai mare deschidere către ingrediente românești mai puțin cunoscute și promovate, ingrediente de sezon, subliniind că restaurantele românești au nevoie în acest sens de mai mult sprijin de la stat. Totodată, Johnny Șușală i-a îndemnat și pe blogerii culinari să promoveze o bucătărie modernă și să iasă din tiparele clasice.
“Bucătăria românească încearcă să renască, cu ingrediente de calitate, locale, dar și prin plating, iar mulți bucătari sunt la un nivel în care, din punctul meu de vedere, își doresc, dar au alte piedici puse de sistem și aici mă refer la patronate, dar și la sistemul legislativ, la legile prost făcute care nu încurajează restaurantele cu specific românesc. Oamenii își doresc să mănânce o mâncare românească mai bună, mai gustoasă, mai “verde”, mai adusă în timpurile noastre, dar 95% din restaurantele din România, pe meniu românesc, sunt de fapt la nivelul anilor 90. Este jale. Sunt restaurante cu specific românesc care din punctul meu de vedere se prostituează. Ce caută un pește în crustă de sare într-un restaurant cu specific românesc? Sunt bucătari care nu cunosc esența unei rețete până la urmă și sunt bloggeri culinari mai buni decât bucătari. Bucătăria românească este grea, întrebarea mea către specialiști este: încă vrem să oferim aceeași mâncare complexă, grea, cu sosuri multe, sau încercăm să-i schimbăm puțin structura și să o aducem în anul 2000 măcar, dacă nu în anul 2015?„, a declarat Johnny Șușală, co-owner Rare Food Services.
Potrivit acestuia, bucătarii, dar și bloggerii culiniari, ar trebui să-și ia mai în serios rolul de educare a consumatorilor, astfel încât aceștia “să iasă din nivelul de ceafă și cartofi prăjiți, de porții mari nu mai vorbesc! Felicit echipa Radisson Blu pentru mâncarea extraordinară servită astăzi la Food Bloggers Conference, dar nu pot să nu remarc că la bufet toată bătaia a fost pe mici. Și vin și vă întreb pe voi. De ce mâncați încă mici și nu încercați să mâncați și altceva? Sau de ce vă puneți în farfurie foarte mult, mai mult decât vă trebuie? V-ați bătut pe mâncare la propriu și până la urmă nu ați mâncat totul din farfurie… Eu unul am mâncat absolut tot ce mi-am luat, dar am luat preparatele într-o ordine anume. Noi vorbim aici multe, dar de fapt educația trebuie să înceapă cu noi”, a afirmat deschis Johnny Șușală.
Referitor la gastronomia românească, Radu Dumitrescu, co-owner la Voila Bistro a declarat că “Putem vorbi de mâncare românească în momentul în care folosim ingrediente românești, dar eu ca și restaurant sunt limitat în a folosi ingrediente din piață, pentru că n-am voie să le aduc în bucătărie deoarece doamna din Piața Matache nu mi le poate da cu acte (…) Eu am lucrat afară și sistemul era foarte simplu. Mergeai într-o piață la niște oameni care cultivau produsele, care erau impozitați, tu le cumpărai și le aduceai în restaurant, plăteai la rândul tău impozite și totul era simplu”, a declarat Radu Dumitrescu.
Acesta a precizat că restaurantele românești au probleme și la capitolul meniuri, care sunt mult prea lungi. “Eu aș vedea un restaurant românesc cu câteva mese, care face câteva preparate, nu o mie. Un restaurant corect nu poate găti cinstit 50 de feluri. E imposibil. Decât dacă le faci prost. Și dacă le iei congelate și le bagi la microunde. Da, atunci poți să ții un meniu de 100 de elemente. Nu mai vorbim de modul de gătire, în continuare se arde ceapa în mâncare, se folosește în exces bulionul, am văzut restaurante românești care folosesc bulion în exces. Bucătăria de restaurant așa-zisă românească este undeva la pământ, cu mici excepții. Dar lucrurile încep ușor să se schimbe. Lumea a început să călătorească. Eu am asistat la o discuție între câțiva bucătari și am rămas siderat deoarece ei se întrebau: “Ce ne facem că a început lumea să devină pretențioasă?”. Erau speriați de faptul că lumea începe să ceară calitate. Și atunci dacă vrei să rămâi pe piață trebuie să oferi calitate. E ușor să-i păcălești o dată, dar ei nu se vor întoarce la tine. Responsabilitatea e dublă pentru că ei vin cu așteptări deja”, a subliniat Radu Dumitrescu.
Potrivit acestuia, “dacă vrem să existe bucătărie românească trebuie schimbat totul, dacă nu, o să vorbim despre ea doar din cărți, dar rețete noi românești nu vor apărea”.
Și Michaela Podolski, fondator al Academiei Culinare Transilvania a subliniat că “Vom vedea mâncare românească în restaurante atunci când o să depășim acele meniuri de 50 de feluri și o să avem acele restaurante mititele, care fac două – trei feluri, dar le fac bine, iar oamenii vor sta la coadă ca să le mănânce exact cum stau la Paris, la micile restaurante tradiționale”. Aceasta a declarat că străinii au o impresie nu bună, ci foarte bună despre bucătăria românească.
Fondatorul Academiei Culinare Transilvania a declarat că rețetele culinare românești vechi sunt extrem de apreciate, dar că străinii nu sunt obișnuiți întotdeauna cu felurile de mâncare românești, care sunt puțin mai grele în raport cu stilul de viață modern, subliniind însă că “orice rețetă pe care bunica o făcea în 8 ore se poate face în mai puțin timp, se poate face mai responsabil” și că “este foarte importantă cunoașterea și informarea în domeniul acesta”.
Afirmația sa a fost întărită și de Chef Johnny Șușală care a subliniat că este important să facem rețetele tradiționale corect, astfel încât ingredientele să nu-și piardă din vitamine. Și Teodora Rogobete, blogger Teo’s Kitchen, a subliniat că rețetele vechi, rețetele din caietul bunicii și ale mamei sunt cele care au cel mai mare succes pe blogul său și că “este important să facem rețetele alea vechi, dar să folosim niște super ingrediente de acum”. Teodora Rogobete a subliniat că bucătăria românească de acasă este diferită de cea de restaurant și că “pentru noi, acasă, bucătăria românească este altceva. Dacă s-ar face și în restaurant bucătărie românească așa cum o fac unii bloggeri sau cum se face acasă de mama sau de buni, bucătăria românească ar fi mult mai apreciată”.
Tot la capitolul restaurante cu specific românesc s-a adus în discuție un subiect actual, cel puțin pentru turiștii străini care vizitează România. De ce nu putem gusta într-un restaurant cu specific românesc câte puțin din toate? “De ce să nu le dăm 12 feluri de mâncare românești, o îmbucătură din fiecare, astfel încât străinul care petrece doar o singură seară în București să poată trece prin toate, să guste din fiecare?”, a întrebat Mădălin Simion, blogger Wine and Knives, moderatorul conversației. Johnny Șușală a declarat că și românii, nu doar străinii își doresc acest lucru, și că restaurantele sunt încă la început pe acest drum.
Specialiștii prezenți la conferință au sublinat că avem nevoie de mai multe investiții în restaurante cu specific românesc.
“Am avut o perioadă foarte lungă în care am avut un singur tip de bucătărie. Pe timpul lui Ceaușescu aproape toate restaurantele erau românești, cu mici excepții. Apoi mulți antreprenori au luat-o în direcții diferite, ceea ce este normal. Astăzi avem însă foarte puține restaurante românești, de calitate cel puțin, și mi-am dat seama de asta când mă ruga cineva să-l duc la un restaurant românesc și brusc aveam o problemă. Știam să-l duc la cel mai bun restaurant de vită argentiniană, știam să-l duc la cele mai bune paste din oraș, dar când îmi spunea du-mă la cea mai bună mâncare românească zău că aveam o problemă. L-aș fi dus eu la o cârciumioră, dar mi-era rușine cum arăta. Eu spun așa: le-am testat pe toate, am fost și în Asia, ne-am petrecut concediile în America, ne ducem să explorăm Africa. Am încercat din fiecare, oare nu credeți că e timpul să ne întoarcem către bucătărie românească și în restaurant? E clar că aici suferim, dacă acasă mai avem bunici, mame care ne învață să gătim și să mâncăm, avem însă problema asta a restaurantului românesc. De ce nu se duc antreprenorii în direcția asta?”, a declarat Mădălin Simion.
Sursă foto: www.flickrcom