Malaezia vrea să extindă prezenţa uleiului de palmier pe piaţa românească

Malaezia vrea să extindă prezenţa uleiului de palmier pe piaţa românească
person Horeca
access_time_filled

uleipalmierUleiul de palmier este din ce în ce mai folosit în restaurantele din întreaga lume, iar cererea pentru acest produs a început să crească și în România, au declarat astăzi reprezentanții industriei uleiului de palmier din Malaezia (cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume) în cadrul evenimentului „Palm Oil Trade Fair&Seminar”, care a avut loc astăzi în București. Evenimentul reprezintă o premieră pentru România și pentru Uniunea Europeană totodată, fiind prima ediție pe care Consiliul Malaezian al Uleiului de Palmier o organizează în UE.

Malaezia intenționează să extindă prezența uleiului de palmier pe piața românească, țara noastră fiind considerată și o posibilă poartă de acces pentru uleiul de palmier din Malaezia pentru anumite țări din Europa de Est, precum Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia și Ucraina.

Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că piața locală a uleiului de palmier este în creștere. Astfel, piața a ajuns anul trecut la o valoare de aproximativ 39 de milioane de euro, în creștere cu aproximativ 9% față de 2010. Cu toate acestea, reprezentantul MADR la conferință a subliniat că apetitul pentru uleiul de palmier, în România, nu este așa de ridicat ca în alte țări din Europa de Vest, poate și datorită faptului că uleiul de palmier „încă este o nouate pentru mulți români”.

Conferința de astăzi și-a propus în acest sens să crească gradul de awarness asupra acestui produs în România și în Europa de Est, și să facă cunoscute beneficiile pe care uleiul de palmier le aduce atât industriei alimentare dar și altor industrii precum cea cosmetică, farmaceutică sau a combustibililor bio.

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai folosite uleiuri în sectorul restaurației la nivel mondial și aduce o serie de beneficii bucătarilor profesioniști și consumatorilor, atât în procesul de gătire (rezistă bine la temperaturi foarte mari) cât și beneficii nutriționale, subliniază specialiștii, care îndeamnă operatorii horeca să folosească acest produs.

Președintele Consiliului Malaezian al Uleiului de Palmier a declarat că în ultimii ani a crescut în România numărul distribuitorilor care au în portofoliul lor și ulei de palmier. 7 distribuitori din România oferă în prezent ulei de palmier din Malaezia.

palmier

Producătorii de ulei de palmier din Malaiezia vizează pe viitor creșterea livrărilor în România, unde această piața se ridică în prezent la aproximativ 40 de milioane de euro. Statisticile Malaysian Palm Oil Council (MPOC) arată că în 2011 producătorii asiatici au livrat în România 4.800 de tone de ulei de palmier.

În prezent Malaezia totalizează 39% din producția de ulei de palmier din lume și 44% din exporturile de ulei de palmier din lume. Uleiul de palmier din Malaezia este exportat în peste 150 de țări. Reprezentanții acestei industrii estimează că cererea pentru uleiul de palmier va continua că crească în țările din Uniunea Europeană, în viitorul apropiat.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302