Parlamentul European declară război risipei de alimente

Parlamentul European declară război risipei de alimente
person Horeca
access_time_filled

Parlamentul European a adoptat pe 19 ianuarie 2012 o rezoluție prin care cere luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăți risipa de alimente până în 2025. Europenii irosesc anual (în restaurante, gospodării, supermaketuri și de-a lungul rețelelor alimentare de la producător la consumator) până la 50% din alimentele consumabile și sănătoase, în vreme ce 79 milioane de cetățeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane își primesc mâncarea de la asociații caritabile.

table

Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile – de către producători, procesatori, distribuitori și consumatori, deputații europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european și național, pentru a îmbunătăți eficiența lanțurilor de furnizare și consum a alimentelor, pentru fiecare sector și a aborda de urgență problema risipei de alimente. Dacă nu se acționează acum, risipa de alimente va crește cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.
„Risipa de alimente a devenit un fenomen foarte răspândit în UE, dar nu a beneficiat de atenția cuvenită până acum. Acest raport reprezintă un pas calitativ înainte, mingea aflându-se acum în curtea Comisiei. aruncaNu așteptăm decât o strategie convingătoare care va obliga cele 27 de state membre să abordeze în mod sistematic această problemă”, a declarat raportorul Salvatore Caronna (S&D, IT) înaintea votului.
Educație mai bună pentru a evita risipa
Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât și național, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor, spune rezoluția. Statele Membre vor trebui să introducă cursuri în unitățile de învățământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite și aruncate la gunoi alimentele și, de asemenea, să facă schimb de experiență în acest sens. Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilității în domeniul resurselor de hrană, deputații europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat „An european împotriva risipei alimentelor”.
Etichetarea și împachetarea corespunzătoare
Pentru evitarea situațiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menționarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data limită de vânzare) și a datei până la care poate fi consumat (data limită de consum), potrivit rezoluției.
consumerÎn plus, aceasta cere Comisiei Europene și Statelor Membre să se asigure în primul rând că, în rândul consumatorilor, există înțelegerea a ceea ce înseamnă etichetarea folosită în acest moment în Uniunea Europeană, cum ar fi cea referitoare la calitate „recomandat înainte de data…” și cea referitoare la siguranța alimentară „utilizați înainte de data…”.
Pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantitățile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gamă variata de dimensiuni și să fie astfel concepute încât să păstreze cât mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirării și produsele alimentele deteriorate trebuie vândute cu preț redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiași, spun deputatei europeni.
Instituțiile publice ar trebui să utilizeze servicii de catering de la firme responsabile
Regulile de licitație publică pentru servicii de catering trebuie aduse la zi astfel încât să includă condiția ca, ori de câte ori este posibil, contractele să fie oferite firmelor care folosesc produse locale și donează sau redistribuie, gratuit, mâncarea rămasă către cei nevoiași sau către băncile de alimente, în loc să o arunce pur și simplu.
Măsurile de sprijin la nivel european, cum ar fi distribuirea de alimente populației defavorizate, sau programele care încurajează consumul de fructe și lapte în școli, trebuie să fie adaptate astfel încât să asigure evitarea risipei, mai precizează rezoluția.
Deputații europeni au apreciat inițiativele existente în unele state membre, de a recupera alimentele nevândute și de a le oferi celor nevoiași și au invitat distribuitorii să ia parte la astfel de programe.
Risipa de alimente în UE în momentul de față este de 89 de milioane de kilograme pe an (respectiv 179 Kg pe cap de locuitor).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302