Analiză: Bucureștiul şi-a triplat capacitatea de cazare în ultimii 15 ani
- în ultimii 15 ani, Capitala aproape și-a triplat capacitatea de cazare, iar numărul turiștilor a crescut de circa 4 ori, arată o analiză realizată de BookingBucharest.ro.
Capacitatea de cazare a Bucureștiului aproape că s-a triplat în ultimii 15 ani. Dacă în anul 2000 erau 7422 de locuri de cazare, în prezent sunt 19.784 de locuri de cazare. Au apărut atât hoteluri noi, dintre care o parte sunt operate în management sau sub franciză de către lanțuri internaționale, precum și multe apartamente în regim hotelier clasificate oficial și hosteluri, dedicate în special tinerilor, indică o analiză realizată de BookingBucharest.ro.
Potrivit analizei, Bucureștiul se dezvoltă ca destinație turistică și de city break. La ora actuală, de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă operează 32 de companii aeriene, dintre care 8 sunt low cost. Principalele destinații ca număr de zboruri sunt Londra, Viena, Frankfurt, Roma, Istanbul, Amsterdam și Paris, iar în total sunt operate 66 de destinații directe. De asemenea, în București sunt prezente 16 branduri hoteliere internaționale.
„în ultimii ani, infrastructura Bucureștiului s-a îmbunătățit considerabil, iar orașul a devenit destul de curat și îngrijit. Turiștii străini sunt atrași atât de către oportunitățile de distracție, de viața non stop a Capitalei, precum și de prețurile foarte accesibile. O formă de cazare din ce în ce mai căutată o reprezintă apartamentele în regim hotelier. Amplasate ultracentral și central, acestea oferă un raport calitate-preț excelent. Pe de altă parte, în București au loc foarte multe evenimente, de orice natură, iar orașul este recunoscut ca fiind foarte sigur”, declară Dan Anghelescu, consultant în turism și inițiator al proiectului BookingBucharest.ro – un ghid complet al Bucureștiului care reunește o echipă de consultanți în turism care se vor dedica promovării Capitalei precum și studiilor privind turismul bucureștean.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2014, Bucureștiul a primit 1.510.222 de turiști care au înregistrat 2.497.182 de înnoptări. Dintre aceștia, 645.718 au fost turiști români, iar 864.504, turiști străini. Cifra turiștilor a crescut de la an la an, în 2013 fiind înregistrați 1.328.190 de turiști, iar în 2012, 1.245.425 de turiști. Ca să vă faceți o idee, în 2001 Bucureștiul primea doar 471.126 de turiști.
La ora actuală, Bucureștiul are aproape 400 de structuri de cazare clasificate și 11.548 spații de cazare, de la hoteluri de 5 stele până la hosteluri, vile și rețele de apartamente în regim hotelier. Referitor la hoteluri, București are 11 hoteluri de 5 stele, 77 de hoteluri de 4 stele, 64 de hoteluri de 3 stele, 20 hoteluri de 2 stele, 5 hoteluri de o stea. După cum se vede, majoritatea hotelurilor sunt dedicate oamenilor de afaceri și orientate, deci, pe segmentul business. însă în ultimii ani s-au dezvoltat și structurile de cazare dedicate tinerilor, București având 42 de hosteluri autorizate. De asemenea, există 483 apartamente în regim hotelier clasificate la 3*, care totalizează peste 1100 de locuri de cazare.
Iată care este structura turiștilor care sosesc în București:
1. Turiști de afaceri și de evenimente (MICE) – pondere de 60%
2. Turiști de city break – pondere de 20%
3. Turiști care iau parte la circuite ale României și aleg 1-2 nopți de cazare în București – 10%
4. Alte categorii de turiști: concerte, vizite la prieteni etc.
Media de sub 2 nopți de cazare per turist este normală în cazul unui oraș mare, unde majoritatea vizitatorilor participă la un eveniment sau aleg petrecerea unui week-end (city break).
Despre www.bookingbucharest.ro
Booking Bucharest reprezintă un ghid turistic complet al Bucureștiului, ce oferă atât toate informațiile necesare, cât și oportunități de cazare, masă, excursii, divertisment foarte avantajoase ca preț. De asemenea, site-ul oferă și specialiștilor informații utile, analize și estimări.
Booking Bucharest este realizat de o echipă formată din jurnaliști și bloggeri de turism, specialiști în marketing turistic, agenți de turism și consultanți cu experiență în domeniu. Coordonatorii proiectului sunt Dan Anghelescu, director general al touroperatorului La Piovra Turista și membru în Consiliul Director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și Traian Bădulescu, consultant în turism.