ANAT cere extinderea cotei TVA de 9% la cazare cu demipensiune/pensiune completă

ANAT cere extinderea cotei TVA de 9% la cazare cu demipensiune/pensiune completă
person Horeca
access_time_filled

tvainturismAsociația Națională a Agențiilor de Turism susține extinderea cotei reduse de TVA la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate și pentru agențiile de turism licențiate de Autoritatea Națională de Turism, se arată într-un comunicat. Măsura va avea ca efect atragerea unui număr mai mare de turiști români și străini în vacanță în România, creșterea consumului de servicii turistice și a ponderii turismului în PIB.

În prezent, cota redusă de 9% se aplică numai pentru servicii de cazare și cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agențiilor care comercializează produse turistice în Romania, se impozitează cu cota integrală de 24%.

„Cota TVA de 24% este mai mare decât nivelul aplicat în majoritatea țărilor UE și pune industria într-o situație de necompetitivitate față de țările concurente pe piața turismului. Bulgaria aplică o cotă de 9% din aprilie 2011 pentru vacanțele cumpărate prin agențiile de turism (peste 102.000 de români au plecat în Bulgaria prin agențiile de turism, în 2013), Grecia a redus TVA pentru restaurante la 13% în timpul crizei economice (aprox. 100.000 de români au plecat în 2013 prin agențiile de turism), Spania are o cotă de 10% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile din restaurant (peste 53.000 de români)”, declară Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Și alte țări care atrag anual sute de mii de turiști români practică un TVA redus pentru serviciile de turism: Cipru (9% cazare, 9% restaurant ” aprox. 2.000 de turiști români în 2013 ), Italia (10% cazare, 10% restaurant ” aprox. 45.000 de români), Franța (10% cazare, 10,58% restaurant ” aprox. 26.000 de români), Austria (10% cazare, 10,62% restaurant ” aprox. 27.000 de români), Malta (7% cazare, 18% restaurant ” aprox. 4.500 români), Germania (7% cazare, 19% restaurant „aprox. 28.000 ), Croația (13% cazare, 13% restaurant ” aprox. 5.000 români), Cehia (15% cazare, 21% restaurant ” peste 3.200 de români). La polul opus sunt Portugalia (6% cazare, 23% restaurant ” peste 3.500 de români), Ungaria (18,56% cazare, 27% restaurant ” aprox. 7.500 de români), Marea Britanie (20% cazare, 20% restaurant ” peste 14.000 de români), Danemarca (25% cazare, 25% restaurant ” peste 2.300 de români).

Aplicarea unor cote mici de TVA în turism se vede în numărul total de turiști înregistrat în fiecare an. Astfel, Bulgaria a înregistrat anul trecut peste 7 milioane de turiști bulgari și străini, Grecia peste 18 milioane, Franța peste 85 de milioane, Spania peste 60 de milioane. România a înregistrat numai 7,9 milioane sosiri în structurile de primire turistică (6,20 milioane în cazul turiștilor români, 1,71 milioane în cazul turiștilor străini) tot anul 2013.

Reducerea TVA la 9% pentru cazarea cu demipensiune sau pensiune completă și pentru pachetele vândute de agenții în România va impulsiona turiștii să consume și servicii de masă la hoteluri, într-o proporție mai mare decât acum, pe hotelieri să practice și sistemul all inclusive și, de asemenea, ar putea determina și o reducere cu 10% a prețului pachetelor turistice.

„Prețul pachetului care cuprinde și masa este extrem de important în cazul familiilor cu copii. Apare o situație bizară, care trebuie corectată, pentru că același preparat are 9% TVA dacă este servit la micul dejun și 24% dacă este servit la ora prânzului”, susține Alin Burcea, prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

ANAT consideră că prin aplicarea TVA diminuat se reduce și evaziunea fiscală, statul va câștiga din creșterea încasărilor în structurile de primire clasificate și agențiilor de turism licențiate, iar turismul poate depăși procentajul reprezentat acum în PIB, de aproximativ 2%.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302